Turizm öğrencilerinin kişilik özellikleri ile düşük karbon okuryazarlığı arasındaki ilişki: Eskişehir örneği
The relationship between tourism students' personality traits and low carbon literacy: The case of Eskişehir
- Tez No: 1020331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNÜŞ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, Okuryazarlık, Turizm, Personality traits, Literacy, Tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı turizm öğrencilerinin kişilik özellikleri ile düşük karbon okuryazarlığı arasında ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2024-2025 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada olasılığa dayalı olmayan yöntemlerden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak On Maddeli Kişilik Ölçeği ve Düşük Karbon Okuryazarlığı Ölçeği olmak üzere iki ölçek kullanılmıştır. Turizm fakültesinde lisans eğitimi alan öğrencilerden toplanan veriler (n=310) ışığında araştırma sonucunda turizm öğrencilerinin genellikle sorumluluk kişilik özelliğinde olduğu belirlenmiştir. Bu kişilik özelliğini sırasıyla; yumuşak başlılık, dışa dönüklük, deneyime açıklık ve duygusal denge kişilik özellikleri izlediği tespit edilmiştir. Diğer taraftan sorumluluk kişilik özelliğine sahip olan öğrencilerin düşük karbon okuryazarlığı düzeyinin daha yüksek ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca duygusal denge kişilik özelliğine sahip olan turizm öğrencilerinin düşük karbon okuryazarlığı ilişkisinin diğerlerine göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ve sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the personality traits of tourism students and their low-carbon literacy. The study sample consists of undergraduate students at the Faculty of Tourism at Anadolu University in Eskişehir during the 2024-2025 academic year. The study employed the convenience sampling method, a non-probability-based approach. Two different scales were used as data collection tools in the study: the 10-Item Personality Scale and the Low-Carbon Literacy Scale. Based on the data collected from undergraduate students in the Faculty of Tourism (n=310), the study found that tourism students generally exhibit the personality trait of responsibility. It was determined that this personality trait is followed, in order, by agreeableness, extraversion, openness to experience, and emotional stability. On the other hand, it was found that students possessing the responsibility personality trait exhibited a higher and more significant relationship with low-carbon literacy. Additionally, it was determined that the relationship between low-carbon literacy and the emotional stability personality trait among tourism students was weaker compared to the others. Recommendations were presented based on the findings and results of the study.