POCUS ile fetal değerlendirme: Acil servis ve kadın doğum ölçümlerinin karşılaştırılması
Fetal assessment using POCUS: Agreement between emergency department and obstetrics and gynecology measurements
  1. Tez No: 1020376
  2. Yazar: ALPEREN ERMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERCAN BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Emergency Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: POCUS, Obstetrik Ultrasonografi, Fetal Biyometri, Acil Tıp, POCUS, Obstetric Ultrasonography, Fetal Biometry, Emergency Medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil servise başvuran gebe hastaların hızlı ve güvenilir bir şekilde klinik olarak değerlendirilmesi hem anne hem de fetus sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Hedefe Yönelik Ultrasonografi (Point-of-Care Ultrasound - POCUS), acil tıp pratiğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve obstetrik değerlendirmelerde temel bir tanı aracı olarak öne çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, acil servis hekimleri tarafından POCUS ile gerçekleştirilen fetal biyometri ölçümlerinin, kadın doğum uzmanları tarafından standart ultrasonografi ile yapılan referans ölçümlerle uyumunu ve tanısal doğruluğunu değerlendirmektir. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya 66 gebe hasta dahil edilmiştir. Acil servis hekimleri tarafından değerlendirilen biparietal çap (BPD), baş çevresi (HC), karın çevresi (AC), femur uzunluğu (FL) ve tahmini fetal ağırlık (EFW) gibi fetal biyometrik parametrelerin yanı sıra fetal geliş (prezantasyon), plasental yerleşim ve fetal kardiyak aktivite verileri, kadın doğum uzmanlarının referans ölçümleriyle karşılaştırılmıştır. Ölçümler arası farklar Wilcoxon işaretli sıra testi ile incelenirken; tanısal güvenilirlik ve uyum, Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (ICC) ve Bland-Altman analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Acil servis hekimleri ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının BPD, HC, AC, FL ve EFW ölçümleri arasında mükemmel düzeyde uyum saptanmıştır (ICC > 0,98). Ayrıca, fetal geliş ve plasental yerleşimin belirlenmesinde gözlemciler arasında kusursuz bir tanısal uyum elde edilmiştir (Cohen's Kappa = 1,00). Sonuç: Elde edilen bulgular, acil servis hekimleri tarafından uygulanan POCUS'un hasta bakım süreçlerinde hızlı fetal değerlendirme açısından klinik olarak güvenilir ve doğru olduğunu desteklemektedir. POCUS, anlık klinik karar verme süreçlerinde güçlü bir yardımcı yöntem olmakla birlikte, disiplinler arası iş birliğinin ve standart eğitim programlarının güçlendirilmesi hasta güvenliğini ve bakım kalitesini daha da artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Rapid and reliable clinical assessment of pregnant patients presenting to emergency departments is critical for both maternal and fetal health. Point-of-Care Ultrasound (POCUS) has become widely integrated into emergency medicine practice, emerging as an essential diagnostic tool in obstetric evaluations. This study aims to evaluate the diagnostic agreement between fetal biometry measurements performed by emergency physicians using POCUS and standard ultrasonographic assessments conducted by obstetricians and gynecologists. Methods: This prospective observational study included 66 pregnant patients. Fetal biometric parameters—including biparietal diameter (BPD), head circumference (HC), abdominal circumference (AC), femur length (FL), and estimated fetal weight (EFW)—as well as fetal presentation, placental localization, and cardiac activity assessed by emergency physicians were compared against reference measurements obtained by obstetricians. Measurement differences were analyzed using the Wilcoxon signed-rank test, while diagnostic reliability and concordance were evaluated via Intraclass Correlation Coefficient (ICC) and Bland-Altman analysis. Results: Excellent concordance was observed between emergency physicians and obstetricians across BPD, HC, AC, FL, and EFW measurements ($\text{ICC} > 0.98$). Furthermore, perfect inter-observer agreement was achieved regarding fetal presentation and placental localization ($\text{Cohen's Kappa} = 1.00$). Conclusion: Findings support the clinical reliability and accuracy of emergency physician-performed POCUS for rapid fetal assessment in acute care settings. While POCUS serves as a powerful adjunct for immediate clinical decision-making, strengthening interdisciplinary collaboration and standardized training programs will further optimize patient safety and quality of care.