Vulva kanseri ve HER-2 ilişkisi
The role of HER-2 in vulvar cancer
  1. Tez No: 1020403
  2. Yazar: CANSIN ARZUM DEMİRKIRAN USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU AKGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vulva kanseri, HER-2, ERBB2, immünohistokimya, vulvar Paget hastalığı, sağkalım, Vulvar cancer, HER-2, ERBB2, immunohistochemistry, vulvar Paget disease, survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Vulva kanseri jinekolojik maligniteler arasında nadir görülen bir tümördür. HER-2, birçok tümörde prognostik ve prediktif öneme sahip bir belirteç olarak kabul görmektedir. Ancak vulvar malignitelerdeki klinik değeri henüz net olarak ortaya konulamamıştır. Bu çalışmada, vulva kanseri tanısı alan hastalarda HER-2 immünohistokimyasal ekspresyonunun değerlendirilmesi ve bu ekspresyonun çeşitli parametreler ve sağkalım sonuçlarıyla ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 01.01.2014–31.12.2025 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde vulva kanseri tanısı ile kayıtlı 115 olgu retrospektif olarak incelendi. HER-2 immünohistokimyasal inceleme için uygun bulunan 57 hasta çalışma kohortunu oluşturdu. HER-2 ekspresyonu 0, +1, +2 ve +3 olarak skorlandı. İstatistiksel analizlerde HER-2 0 ve +1 olgular negatif, HER-2 +2 ve +3 olgular pozitif olarak gruplandırıldı. Değişkenlerle HER-2 ekspresyonu arasındaki ilişki Fisher–Freeman–Halton exact testi ile değerlendirildi. Sağkalım analizlerinde Kaplan–Meier yöntemi, log-rank testi ve Cox regresyon analizi kullanıldı. HER-2 ekspresyonu histolojik alt tipe göre anlamlı farklılık gösterdi (p<0,0001). Skuamöz hücreli karsinom olgularında HER-2 pozitiflik oranı düşük izlendi. HER-2 pozitifliğinin belirgin olarak vulvar Paget hastalığı olgularında yoğunlaştığı görüldü. HER-2 ekspresyonu ile HPV ilişkisi arasında tüm kohortta anlamlı ilişki saptandı (p=0,009). Lenf nodu durumu ile HER-2 ekspresyonu arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,032). HER-2 ekspresyonu sağkalım, rekürrens ve diğer kötü prognostik parametrelerle anlamlı ilişki göstermemiştir. Bu bulgular, HER-2'nin tüm vulvar maligniteler için genel bir prognostik belirteç olmaktan çok seçilmiş histolojik alt gruplarda klinik ve potansiyel terapötik anlam taşıyabilecek bir belirteç olduğunu düşündürmektedir. Daha geniş, çok merkezli ve moleküler doğrulama yöntemlerini içeren çalışmalar HER-2'nin vulvar malignitelerdeki rolünü daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Vulvar cancer is a rare tumor among gynecological malignancies. HER-2 is recognized as a marker with prognostic and predictive significance in many tumors. However, its role in vulvar malignancies has not yet been clearly established. This study aimed to evaluate HER-2 immunohistochemical expression in patients with vulvar cancer and to investigate the relationship between this expression, various parameters, and survival outcomes. In this study, 115 cases registered with a diagnosis of vulvar cancer in the archives of the Department of Pathology, Hacettepe University Faculty of Medicine, between 01.01.2014 and 31.12.2025 were retrospectively reviewed. A total of 57 patients who were eligible for HER-2 evaluation constituted the study cohort. HER-2 expression was scored as 0, 1+, 2+, and 3+. For statistical analyses, HER-2 0 and 1+ cases were grouped as negative, whereas HER-2 2+ and 3+ cases were grouped as positive. The association between HER-2 expression and variables was evaluated using the Fisher–Freeman–Halton exact test. Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method, log-rank test, and Cox regression analysis. HER-2 expression differed significantly according to histological subtype (p<0.0001). A significant association was found between HER-2 expression and HPV status in the cohort (p=0.009). A significant association was also observed between lymph node status and HER-2 (p=0.032). HER-2 expression was not significantly associated with survival, recurrence, or other adverse prognostic parameters. These findings suggest that HER-2 may not serve as a general prognostic marker for all vulvar malignancies but rather may represent a marker with clinical and potential therapeutic relevance in selected subgroups. Larger, multicenter studies incorporating molecular confirmation methods are needed to better clarify the role of HER-2 in vulvar malignancies.