Keratokonusta retinal ve peripapiller optik koherans tomografi anjiyografisi (OKTA) bulgularının analizi
  1. Tez No: 1020406
  2. Yazar: MELİHA ECE ÖZBARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜCATTİN İLKER KOCAMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: derin kapiller pleksus, keratokonus, Kmax, optik koherans tomografi anjiyografi, retinal damar dansitesi, Kornea, Retina, deep capillary plexus, keratoconus, Kmax, optical coherence tomography angiography, retinal vessel density, Cornea, Retina
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, keratokonus hastalarında optik koherans tomografi anjiyografi (OKTA) ile retinal ve peripapiller damar dansitesini değerlendirmek ve bu parametrelerin korneal tomografik bulgular ile keratokonus evresi arasındaki ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, olgu-kontrol çalışmasına 58 keratokonus hastası ve 71 sağlıklı kontrol dahil edildi. Keratokonus hastaları Amsler-Krumeich sınıflamasına göre erken evre (evre 1–2) ve ileri evre (evre 3–4) olarak iki alt gruba ayrıldı. Tüm olguların demografik verileri, Sirius korneal tomografi parametreleri ve Optovue Solix cihazı ile elde edilen OKTA ölçümleri değerlendirildi. Maküler yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP), foveal avasküler zon (FAZ) ve peripapiller damar dansitesi parametreleri analiz edildi. Ayrıca OKTA bulgularının keratokonus evresi ve korneal tomografik parametrelerle ilişkisi incelendi. Bulgular: Keratokonus grubunda YKP ve özellikle DKP damar dansitesi değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. FAZ alanı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken, FAZ çevresi damar yoğunluğu keratokonus grubunda daha düşük bulundu. İleri evre keratokonus hastalarında DKP damar dansitesi değerleri erken evre hastalara göre anlamlı olarak azalmıştı. Kmax değeri ile retinal damar dansitesi parametreleri arasında negatif korelasyon saptandı ve en güçlü ilişki perifoveal DKP damar dansitesi ile bulundu (r=-0.572, p<0.001). ROC analizinde, DKP parametrelerinin keratokonus hastalarını sağlıklı bireylerden ayırt etmede orta düzeyde tanısal performans gösterdi (En yüksek foveal DKP, AUC:0.814). Sonuç: Keratokonus hastalarında retinal mikrovasküler değişiklikler özellikle derin kapiller pleksus düzeyinde belirgindir. DKP damar dansitesi parametreleri keratokonus şiddeti ile ilişkili olup hastalığın değerlendirilmesinde potansiyel bir görüntüleme belirteci olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate retinal and peripapillary vessel density in patients with keratoconus using optical coherence tomography angiography (OCTA) and to investigate the relationship of these parameters with corneal tomographic findings and keratoconus stage. Materials and Methods: This retrospective case-control study included 58 patients with keratoconus and 71 healthy controls. Keratoconus patients were divided into two subgroups as early-stage (stages 1–2) and advanced-stage (stages 3–4) according to the Amsler–Krumeich classification. Demographic characteristics, Sirius corneal tomography parameters, and OCTA measurements obtained with the Optovue Solix device were evaluated. Macular superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus (DCP), foveal avascular zone (FAZ), and peripapillary vessel density parameters were analyzed. In addition, the relationships between OCTA findings, keratoconus stage, and corneal tomographic parameters were investigated. Results: Vessel density values in the SCP and particularly in the DCP were significantly lower in the keratoconus group compared with the control group. Although no significant difference was observed in FAZ area between the groups, FAZ vessel density was significantly lower in patients with keratoconus. DCP vessel density values were significantly reduced in advanced-stage keratoconus compared with early-stage disease. A negative correlation was found between Kmax and retinal vessel density parameters, with the strongest correlation observed for perifoveal DCP vessel density (r=-0.572, p<0.001). Receiver operating characteristic (ROC) analysis demonstrated a moderate diagnostic performance of DCP parameters in distinguishing keratoconus patients from healthy individuals (The highest value in the foveal DCP, AUC = 0.814). Conclusion: Retinal microvascular alterations are evident in patients with keratoconus, particularly at the level of the deep capillary plexus. DCP vessel density parameters are associated with keratoconus severity and may serve as potential biomarkers in the evaluation of the disease.