Endometriozis patogenezinde paraspeckle proteinleri ve hipoksi yanıtının biyoinformatik ve klinik doku analizleri ile bütüncül incelenmesi
An integrative investigation of paraspeckle proteins and the hypoxic response in endometriosis pathogenesis through bioinformatic and clinical tissue analyses
  1. Tez No: 1020421
  2. Yazar: FAHRETTİN NURDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriozis, NEAT-1, HIF-1α, Hipoksi, NONO, PSPC-1, VEGF, Endometriosis, NEAT-1, HIF-1α, Hypoxia, NONO, PSPC-1, VEGF
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, endometriozis dokularında hipoksi, anjiyogenez ve paraspeckle ilişkili moleküler mekanizmaların araştırılmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda uzun kodlamayan RNA NEAT-1 ile hipoksi ilişkili HIF-1α, anjiyogenez belirteci VEGF ve paraspeckle kompleksinde görev alan NONO ile PSPC-1 genlerinin ekspresyon düzeylerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca bu moleküllerin endometriozis patogenezindeki olası rollerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde opere edilmiş 23 endometriozis ve 23 kontrol grubuna ait toplam 46 adet formalin ile fikse edilip parafine gömülmüş (FFPE) doku örnekleri kullanıldı. FFPE dokulardan total RNA izolasyonu TRIzol™ temelli yöntem ile gerçekleştirildi. Uygun kaliteye sahip RNA örneklerinden Thermo Scientific™ cDNA sentez kiti kullanılarak cDNA sentezi yapıldı. NEAT-1, HIF-1α, VEGF, NONO ve PSPC-1 gen ekspresyon düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı PCR (qRT-PCR) yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: qRT-PCR analizleri sonucunda Endometriozis grubunda NEAT-1, HIF-1α, VEGF ve NONO gen ekspresyon düzeylerinin Kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede arttığı saptandı. NEAT-1 ekspresyonunda yaklaşık 8,9 katlık artış gözlenirken, VEGF ekspresyonunda yaklaşık 5,0 kat, HIF-1α ekspresyonunda yaklaşık 2,6 kat artış belirlendi. PSPC-1 gen ekspresyon düzeyinin Endometriozis grubunda artış eğilimi gösterdiği, ancak bu farkın istatistiksel anlamlılığa ulaşmadığı saptandı (p=0,059). Korelasyon analizlerinde HIF-1α ile VEGF arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişki bulundu (r=0,571; p<0,001). Ayrıca NEAT-1 ile VEGF (r=0,496; p<0,001), NONO ile VEGF (r=0,455; p=0,002), NONO ile PSPC-1 (r=0,411; p=0,005), NEAT-1 ile HIF-1α (r=0,313; p=0,034) ve NEAT-1 ile PSPC-1 (r=0,359; p=0,014) arasında anlamlı pozitif korelasyonlar saptandı. Elde edilen bulgular, endometriozis dokularında hipoksi, anjiyogenez ve paraspeckle ilişkili moleküler mekanizmaların aktif olduğunu desteklemektedir. Sonuç: Bu çalışmada endometriozis dokularında NEAT-1, HIF-1α, VEGF ve NONO gen ekspresyon düzeylerinin anlamlı şekilde arttığı gösterilmiştir. Bulgular, hipoksi, anjiyogenez ve paraspeckle ilişkili moleküler mekanizmaların endometriozis patogenezinde birlikte rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Özellikle NEAT-1 ve NONO ekspresyonlarındaki artış, paraspeckle oluşumu ve hücresel stres yanıtlarının endometriozis gelişiminde etkili olabileceğini desteklemektedir. Ayrıca HIF-1α ve VEGF ekspresyonundaki artış, hipoksi ilişkili anjiyogenik mekanizmaların hastalık progresyonunda önemli rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, NEAT-1, HIF-1α, VEGF, NONO ve PSPC-1 moleküllerinin endometriozis için potansiyel biyobelirteçler ve hedefe yönelik tedavi adayları olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the molecular mechanisms associated with hypoxia, angiogenesis, and the paraspeckle complex in endometriosis tissues. Within this scope, the study aims to evaluate the expression levels of the long non-coding RNA NEAT-1, the hypoxia-related HIF-1α, the angiogenesis marker VEGF, and the NONO and PSPC-1 genes involved in the paraspeckle complex. Additionally, the study aims to elucidate the potential roles of these molecules in the pathogenesis of endometriosis. Materials and Methods: The study utilized a total of 46 formalin-fixed, paraffin-embedded (FFPE) tissue samples from 23 patients with endometriosis and 23 control subjects who had undergone surgery at the Department of Obstetrics and Gynecology at Balıkesir University Health Application and Research Hospital. Total RNA was isolated from the FFPE tissues using a TRIzol™-based method. cDNA synthesis was performed using the Thermo Scientific™ cDNA synthesis kit from RNA samples of suitable quality. The expression levels of the NEAT-1, HIF-1α, VEGF, NONO, and PSPC-1 genes were analyzed using the quantitative real-time PCR (qRT-PCR) method. Results: qRT-PCR analyses revealed that gene expression levels of NEAT-1, HIF-1α, VEGF, and NONO were significantly higher in the endometriosis group compared to the control group. While an approximately 8.9-fold increase was observed in NEAT-1 expression, an approximately 5.0-fold increase was noted in VEGF expression and an approximately 2.6-fold increase in HIF-1α expression. It was found that PSPC-1 gene expression levels showed an upward trend in the Endometriosis group; however, this difference did not reach statistical significance (p=0.059). In correlation analyses, a moderate positive and significant relationship was found between HIF-1α and VEGF (r=0.571; p<0.001). Additionally, a positive correlation was found between NEAT-1 and VEGF (r=0.496; p<0.001), between NONO and VEGF (r=0.455; p=0.002), between NONO and PSPC-1 (r = 0.411; p = 0.005), between NEAT-1 and HIF-1α (r = 0.313; p = 0.034), and between NEAT-1 and PSPC-1 (r = 0.359; p = 0.014). The findings support the active involvement of molecular mechanisms related to hypoxia, angiogenesis, and paraspeckles in endometriosis tissues. Conclusion: This study demonstrated that the expression levels of the NEAT-1, HIF-1α, VEGF, and NONO genes were significantly elevated in endometriosis tissues. The findings suggest that molecular mechanisms related to hypoxia, angiogenesis, and paraspeckles may play a combined role in the pathogenesis of endometriosis. In particular, the increase in NEAT-1 and NONO expression supports the idea that paraspeckle formation and cellular stress responses may be involved in the development of endometriosis. Furthermore, the increase in HIF-1α and VEGF expression indicates that hypoxia-related angiogenic mechanisms play a significant role in disease progression. The results suggest that NEAT-1, HIF-1α, VEGF, NONO, and PSPC-1 molecules may serve as potential biomarkers and targets for targeted therapy in endometriosis.