Endometriozisin oluşumu ve ilerlemesinde immün sistemin rolü ve endometriozis tedavisinde immün modülatörlerin yeri
- Tez No: 163456
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN KAFALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, İmmünsüpresyon, BCG aşısı, Siklosporin-A, Leuprolid Asetat, Letrozol, Endometriosis, hnmunsupression, BCG Vaccine, Cyclosporine-A, Leuprolide Acetate, Letrozole. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Çalışmamızda; endometriozisin patogenezinde rol alabilecek faktörleri ortaya çıkarmayı ve endometriozisiıı tedavisinde fayda sağlayacak ajanları tespit etmeyi amaçladık. Son zamanlarda özellikle immün sistemin bozukluğu ve endometriozis ilişkisi popüler olması bizi böyle bir çalışmaya teşvik etmiştir. Kullandığımız ajanların bir kısmının ortak özelliği direkt veya indirekt olarak immün sistemi etkilemeleriydi. Bir kısmı da endometriozisin tedavisinde yer alan ilaçlardı. Bu amaçla; toplam 72 rat dâhil edilen çalışmamızda yer alan ajanlar şunlardı: Siklosporin- A, BCG aşısı, leuprolid asetat ve letrozol. Çalışmamızın sonunda; BCG aşısının endometriozisin profilaksi ve tedavide faydalı olmadığını gördük. Siklosporin kullanılarak immünsüprese ortam elde edildiğinde; immün sistem bozukluğunun endometriozisin hastalık oluşma aşamasında rol aldığım ve hastalığın ilerlemesine yol açtığım gösterdik. GnRH analoğu olan leuprolid asetat'ın tedavide faydalı olduğunu, daha önce yapılan çalışmalarla korelesyon sağladım gördük. Aynı zamanda medikal menopoz oluşturarak endometriozisi önlediğini gözledik. Benzer şekilde letrozolün etkilerini gördük. Letrozol endometriozisin oluşması için gerekli östrojeni ortamda azaltarak etki eder, böylece letrozol kullanılan gruplarda endometriozis lezyonların küçük olması ve yayılımın kontrol grubuna göre az olması östrojenin patogenezde önemli olabileceğini gördük. Endometriozis; immün sistem bozukluğu zemininde gelişen, östrojen bağımlı bir hastalıktır diyebiliriz. Ancak bunların kesinlik kazanması için daha geniş sayıda çalışma yapmak ve immünohistokimyasal uygulamalar ile kanıtlamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, our aim was to find out the factors which plays role in the pathogenesis of endometriosis and which agents have beneficial effect on therapy of endometriosis. In the recent time; the relationship between disturbance of immune system and endometriosis has become popular and so we encoureged to do this study. Some of the agent that we have used had a common feature: all had a direct or an indirect effect on immune system. And some of them are produced for treatment of endometriosis. For this aim; 72 rat included in our study and we have used these agents; cyclosporine -A, BCG vaccine, leuprolide acetate, letrozole. At the end of the study; we show that BCG vaccine had no effect on prevention of endometriosis implantation and on therapy of endometriosis. We have used cyclosporine - A for preparing an immunsuppressive media and we have show that immune system imbalance have a role in endometriosis occurence and spreading. We found out that; GnRH analogous are beneficial for endometriosis therapy and this result are correlated with other studies. This agent creates medical menopause; so it prevents the occurance of endometriosis. Letrozole had the same effect with GnRH analogous. Letrozole decreases estrogen that is necessary for endometriosis occurance. In the groups that we used letrozole; the endometriotic implants were smaller and their spreading degree were fewer. This result shows that estrogen is important for pathogenesis of endometriosis. Endometriosis; occurs on the basis of immune system imbalance and it depends on estrogen existance. But this idea will be absolute if more study will be performed and the studies must be on the basis of immuno-hystochemistry management.