İklim değişikliğiyle mücadelenin bütçe yansımaları: Örnek ülke uygulamaları
Budgetary implications of climate change mitigation: Case studies from selected countries
  1. Tez No: 1020420
  2. Yazar: YEGANA VALIYEVA JAMALZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Yeşil Bütçeleme, Kamu Maliyesi, Sürdürülebilir Kalkınma, Çevresel Vergiler, Karbon Fiyatlandırması, Climate Change, Green Budgeting, Public Finance, Sustainable Development, Environmental Taxes, Carbon Pricing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, günümüzde yalnızca çevresel bir sorun olmanın ötesine geçerek ekonomik, sosyal ve mali boyutlarıyla çok yönlü bir küresel kriz niteliği kazanmıştır. Artan sera gazı emisyonları, doğal kaynakların aşırı kullanımı ve çevresel bozulma süreçleri, kamu politikalarının sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılandırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu bağlamda kamu maliyesi, iklim değişikliğiyle mücadelede hem düzenleyici hem de yönlendirici bir araç olarak merkezi bir rol üstlenmektedir. Hususen son yıllarda geliştirilen yeşil bütçeleme yaklaşımı, kamu harcamaları ve gelir politikalarının çevresel hedeflerle uyumlaştırılmasını amaçlayan yenilikçi bir mali politika aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, yeşil bütçeleme uygulamalarının kamu maliyesi üzerindeki etkilerini çok boyutlu bir çerçevede analiz etmek ve iklim değişikliğiyle mücadelede maliye politikalarının rolünü değerlendirmektir. Çalışmanın ilk aşamasında, yeşil bütçeleme kavramı teorik ve kavramsal çerçevede ele alınmış; bu yaklaşımın temel bileşenleri, uygulama araçları ve kurumsal yapısı sistematik olarak analiz edilmiştir. Devam eden bölümlerde, iklim dostu kamu harcamalarının bütçe içerisindeki payı değerlendirilmiş ve bu harcamaların sınıflandırılması, izlenmesi ve etkinliği üzerine detaylı incelemeler yapılmıştır. Devamında ise, kamu maliyesi politikalarının iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolünü kapsamlı bir şekilde ortaya koymakta ve yeşil bütçeleme uygulamalarının geliştirilmesine yönelik politika önerileri sunmaktadır. Bu doğrultuda, maliye politikalarının sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi, veri ve ölçüm sistemlerinin güçlendirilmesi ve kurumsal kapasitenin artırılması, etkin bir iklim politikası için kritik öneme sahip bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Climate change has transcended being merely an environmental problem, becoming a multifaceted global crisis with economic, social, and financial dimensions. Rising greenhouse gas emissions, overuse of natural resources, and environmental degradation have necessitated the restructuring of public policies in line with sustainability principles. In this context, public finance plays a central role as both a regulatory and guiding tool in combating climate change. The green budgeting approach, developed particularly in recent years, stands out as an innovative fiscal policy tool aimed at aligning public expenditure and revenue policies with environmental goals. The main objective of this study is to analyze the effects of green budgeting practices on public finance within a multidimensional framework and to evaluate the role of fiscal policies in combating climate change. In the first stage of this study, the concept of green budgeting is addressed within a theoretical and conceptual framework; its fundamental components, implementation tools, and institutional structure are systematically analyzed. Subsequent sections evaluate the share of climate-friendly public expenditures within the budget and conduct detailed examinations of their classification, monitoring, and effectiveness. Finally, the study comprehensively outlines the role of public finance policies in combating climate change and offers policy recommendations for improving green budgeting practices. Accordingly, aligning fiscal policies with sustainable development goals, strengthening data and measurement systems, and increasing institutional capacity are critical for an effective climate policy.