Hipertansiyon hastalarında tansiyon paternleri ile R dalgası tepe zamanı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between blood pressure patterns and R-wave peak time in hypertension patients
  1. Tez No: 1020424
  2. Yazar: EZGİ GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN İLİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: ECG, R wave Peak Time, RWPT, Hypertension, Reverse dipper hypertension
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: 2024 Avrupa Kardiyoloji Derneği Kılavuzları tarafından hipertansiyon terimi, ofis ölçümlerinde sistolik kan basıncı ≥140 mmHg ve/veya diyastolik kan basıncı ≥90 mmHg olarak tanımlanmaya devam edilmektedir. Ve hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen günümüzde hala toplumun biyolojik, sosyal, psikolojik alanlarındaki iyilik halinin sürdürülmesine bir engel teşkil etmektedir. Tansiyon yüksekliği, özellikle hipertansiyon alt gruplarından reverse dipper hipertansiyon paterni; uzun dönemde kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm gibi durumlarla ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı hipertansiyon paternleri ve hipertansiyona bağlı gelişebilecek elektrokardiyografik değişikliklerden R dalgası tepe zamanı (RWPT) arasında ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı kliniğimize Ocak 2024 ve Ekim 2025 tarihleri arasında ambulatuvar kan basıncı ölçümü uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya toplam 403 hasta dahil edildi. Dahil edilen 403 hastanın demografik, elektrokardiyografik, laboratuvar, ambulatuvar kan basıncı ölçüm değerleri ve ekokardiyografik bilgileri arşiv taraması ile elde edildi. Çalışma popülasyonu ambulatuvar kan basıncı ölçüm sonuçlarına göre dipper paterne sahip hastalar Grup 0, non-dipper hipertansiyon paternine sahip hastalar Grup 1 ve reverse-dipper paterne sahip hastalar Grup 2 olarak üç gruba ayrıldı. Grup 0, 98(%24.3); Grup 1, 190 (%47.1); Grup 2, 115 (%28.5) hasta içeriyordu. Bulgular: Çalışma retrospektif olup, dışlama kriterleri sonrası finalde 403 hipertansiyon tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. Popülasyonun 199'u (%49.4) erkek, 204'ü (%50.6) kadın hastadan oluşuyordu ve yaş ortalaması 59±13 idi. Grup 2'deki hastalar; daha yüksek yaş ortalaması (p<0.001), daha yüksek koroner arter hastalığı (p<0.001) ve daha yüksek diyabetes mellitus (p<0.001) oranları sahipti. Ayrıca Grup 2 hastalarının beta bloker kullanımı oranları diğer gruplara kıyasla daha yüksek saptandı (p:0.012). Ekokardiyografi parametrelerini değerlendirdiğimizde sol atriyum ön-arka çap (LA-AP) ortalaması en yüksek Grup 2'de saptandı (p=0.027). LVEF, LVDÇ gibi parametrelerde gruplar arasında fark izlenmedi. EKG sonuçlarını incelediğimizde Grup 2, istatistiksel olarak daha yüksek oranda sol dal bloğu ve daha uzun RWPT'e sahipti (Sırasıyla; p:0.005, p<0.001). Ancak sinüs ritmi, ortalama kalp hızı, ST segment değişikliği, T dalgası inversiyonu ve QTc gibi temel EKG parametreleri açısından gruplar arasında fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, reverse dipper paternine sahip HT hastalarının EKG'lerinde saptanan RWPT sürelerinin, dipper ve non-dipper gruplarıyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede daha uzun olduğunu ve bu değişkenler arasında ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypertension continues to be defined by the 2024 European Society of Cardiology Guidelines as systolic blood pressure greater than or equal to 140 mmHg or diastolic blood pressure greater than or equal to 90 mmHg in long-term, office measurements. Despite being an advanced, preventable, and a treatable disease, hypertension still poses an obstacle to maintaining well-being in the biological, social, and psychological spheres of the society. High blood pressure, particularly the reverse dipper hypertension pattern, is associated with long-term cardiovascular diseases, stroke, kidney disease and death. The aim of this study is to determine the relationship between hypertension patterns and R-wave peak time (RWPT), an electrocardiographic change that may develop as a result of hypertension. Materials and methods: Patients who had an examination and undergone an ambulatory blood pressure monitorization in the clinic of cardiology department of Kafkas University Hospital between January 2024 and October 2025 were evaluated retrospectively and admitted to our study. A total of 403 patients were included. Patients' demographical features, electrocardiography records, laboratory results, ambulatory blood pressure measurements along with their echocardiographic datas were obtained through archives of the hospital. Based on whether holter monitoring results, patients were seperated into 3 different subgroups; 98 were in the dipper group, 190 in the non-dipper group, and 115 in the reverse dipper group. Results: The study was planned retrospectively, and 403 patients were included. 199 (49.4%) of the total amount of patients were male and 204 (50.6%) of them were female. The average age of the participants was 59±13 years. Analysis revealed significant differences between age (p<0.001), presence of coronary arterial disease (p<0.001), diabetes mellitus (p<0.001) in the reverse dipper hypertension pattern compared to other subgroups. Also,beta-blocker use was found to be higher in Group 2 patients compared to other groups (p: 0.012). In patients with reverse dipper hypertension, the left atrial diameter was found to be significantly larger compared to other subgroups (p=0.027, respectively). Similarly, in the reverse dipper subgroup's electrocardiograpical evaluation, the presence of left bundle branch block and the peak time of the R wave were found to be significantly longer compared to the dipper and non-dipper groups (p=0.005 vs. p<0.001, respectively). Conclusion: The result of this study shows that RWPT measurements of patients with reverse dipper hypertension, were longer compared to the dipper and non-dipper subgroups, and a statistically significant relationship was observed between RWPT and reverse dipper hypertension.