İleri evre epitelyal over kanseri hastalarında preoperatif trombosit/ lenfosit oranı ve nötrofil/lenfosit oranının rezidüel tümör varlığı ile ilişkisi
  1. Tez No: 1020427
  2. Yazar: PELİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: CA-125, debulking cerrahisi, inflamatuvar biyomarker, NLR, over kanseri, PLR, sitoredüksiyon, CA-125, cytoreduction, debulking surgery, inflammatory biomarker, NLR, ovarian cancer, PLR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, FIGO Evre III-IV epitelyal over kanseri tanılı hastalarda preoperatif Trombosit/Lenfosit Oranı (PLR) ve Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR)'nın primer debulking cerrahisi (PDS) sonrası rezidüel tümör varlığını öngörmedeki rolünü araştırmaktır. İkincil amaçlar; bu parametrelerin FIGO cerrahi evresi ve histopatolojik alt tiplerle ilişkisini değerlendirmek, CA-125 ile korelasyonlarını incelemek ve prediktif değerlerini ROC eğri analizi ile lojistik regresyon aracılığıyla nicel olarak belirlemektir. CA- 125 sekonder biyomarker olarak analize dahil edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 26.10.2022-01.08.2025 tarihleri arasında PDS uygulanan 100 ileri evre epitelyal over kanseri hastası retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışma, Bilimsel Araştırmalar Değerlendirme ve Etik Kurul tarafından 16.12.2025 tarihinde onaylanmıştır. Ameliyattan en geç 7 gün önce alınan preoperatif hemogramdan NLR ve PLR hesaplanmış; sitoredüksiyon sonucu R0 (makroskopik rezidüel yok), R1 (≤1 cm) ve R2 (>1 cm) olarak sınıflandırılmıştır. İkili analizde R0 ve R+ (R1+R2) grupları karşılaştırılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 26.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Öngörü performansı ROC eğri analizi, risk faktörleri ise tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %82'sinde R0 sitoredüksiyon sağlanmış; histopatolojik dağılımda %87 oranında High Grade Seröz Karsinom saptanmıştır. NLR, PLR ve CA-125'in rezidüel tümörü öngörme performansı istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (NLR AUC=0,549 p=0,521; PLR AUC=0,592 p=0,230; CA-125 AUC=0,632 p=0,084). Tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizinde hiçbir yordayıcı bağımsız anlamlılık sergilememiştir (Nagelkerke R²=0,027). Bununla birlikte FIGO evresine göre yapılan karşılaştırmada NLR (p=0,038, ηZ=0,084), PLR (p=0,010, ηZ=0,088) ve CA-125 (p=0,002, ηZ=0,121) değerlerinin ileri evreyle -- özellikle Evre 4B ile -- anlamlı ilişki sergilediği saptanmıştır. NLR ile PLR arasında güçlü pozitif korelasyon belirlenmiştir (ρ=0,603, p<0,001). Sonuç: Preoperatif NLR ve PLR, primer debulking cerrahisi sonrası rezidüel tümör varlığını öngörmede tek başına yeterli biyomarkerlar değildir. Bununla birlikte her iki parametre de hastalık evresiyle anlamlı ilişki sergilemekte ve sistemik inflamatuvar yükü yansıtmaktadır. Sitoredüksiyon başarısı, preoperatif hemogram parametrelerinden çok hastalığın intraperitoneal yayılım paterni ve cerrahi ekibin deneyimiyle ilişkilidir. NLR ve PLR'nin görüntüleme bazlı skorlar ve CA-125 ile birlikte değerlendirildiği kombine prediktif modellerin prospektif çalışmalarla araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the role of preoperative Platelet- to-Lymphocyte Ratio (PLR) and Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) in predicting residual tumor after primary debulking surgery (PDS) in patients with advanced-stage (FIGO III-IV) epithelial ovarian cancer. CA-125 was evaluated as a secondary biomarker. Materials and Methods: A total of 100 patients with advanced-stage epithelial ovarian cancer who underwent PDS between October 2022 and August 2025 at Ankara Etlik City Hospital Department of Obstetrics and Gynecology were retrospectively analyzed. Preoperative NLR and PLR were calculated from complete blood count data. Cytoreduction outcome was classified as R0, R1, and R2. Statistical analysis was performed using IBM SPSS 26.0. Predictive performance was assessed by ROC curve analysis and risk factors by logistic regression. Results: Complete cytoreduction (R0) was achieved in 82% of patients. NLR, PLR, and CA- 125 failed to reach statistical significance in predicting residual tumor (NLR AUC=0.549 p=0.521; PLR AUC=0.592 p=0.230; CA-125 AUC=0.632 p=0.084). No predictor achieved independent significance in multivariate logistic regression (Nagelkerke R²=0.027). However, NLR (p=0.038), PLR (p=0.010), and CA-125 (p=0.002) were significantly associated with FIGO stage. Conclusion: Preoperative NLR and PLR are not sufficient standalone biomarkers for predicting residual tumor after primary debulking surgery. However, both parameters significantly correlate with disease stage and reflect systemic inflammatory burden. Cytoreduction success is more strongly determined by intraoperative factors including intraperitoneal disease extent and surgical expertise.