İleri evre over kanserlerinde neoadjuvan kemoterapi ile primer sitoredüksiyonun morbidite, mortalite, rekürrens zamanı ve sağkalım açısından karşılaştırılması
Comparison of the patients who underwent neoadjuvant chemotherapyand primary cytoreductive surgery in terms of recurrence, survival, mortality and morbidity in advanced epithelial ovarian cancer
- Tez No: 554463
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR FIRAT ORTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Epitelyal over kanseri, sağkalım, rekürrenssiz sağkalım, rezidü tümör, laparoskopi, Epithelial ovarian cancer, survival, recurrence-free survival, residual tumor, laparoscopy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: İleri evre epitelyal over kanserlerinde neoadjuvan kemoterapi ve primer sitoredüktif cerrahi yapılan hastaları rekürrens, sağkalım, mortalite ve morbidite açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli retrospektif klinik bir çalışmadır. İleri evre epitelyal over kanseri tanısı almış 200 hasta değerlendirilmiştir. Tedavi yaklaşımı, hastanın performans durumuna, preoperatif radyolojik değerlendirmeye ve yaygın asit ile birlikte peritoneal tutulumu olan olgularda diagnostik laparoskopik değerlendirmeye ve radyolojik incelemede maksimal sitoredüksiyon açısından şüphe oluşturan olgulara göre yapılmıştır. Prognozu belirleyen rezidü tümör miktarına göre sağkalım ve rekürrenssiz sağkalım evre III, IIIc ve IVa için karşılaştırılmıştır. Sağkalım eğrilerinin elde edilmesi için Kaplan-Meier yöntemi kullanılmış, sağkalım karşılaştırılmalarında Long-Rank testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Pearson Ki-kare testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Çoğu olgularımızın %62.5'nin evre IIIc hastalığı mevcuttu; NACT grubundan %50,7'si anrezektabl lezyonlara sahipti, %46,6'sının ASA performans statüsü kötüydü ve ortalama tanı yaşı daha ileriydi. Bunlar, medyan PFS ve genel OS açısından kötü sonuçların nedeni olabilir. NACT grubunda anlamlı düzeyde daha fazla rekürrens ve mortalite-morbidite geliştiği gözlendi. Komplet remisyon PCS grubunda anlamlı olarak daha fazla izlenmiştir ve her iki grupta da R0 rezeksiyonun rekürrenssiz ve genel sağkalımı uzattığı izlenmiştir. Evre IIIc olan hastalarda PCS'nin OS üzerindeki etkisi daha üstündür. Evre IVa'daki hasta sayısının azlığından dolayı OS ve PFS, her iki grupta da anlamsız bulunmuştur. Postoperatif ilk 30 günde gelişen morbidite oranı NACT grubunda daha fazla izlenmiştir. Tartışma: Randomize kontrollü çalışmalar incelendiğinde ileri evre epitelyal over kanserlerinde tedavi yaklaşımları tartışmalıdır. NACT veya PCS'yi üstün gören hatta her iki tedavi yaklaşımının sağkalım üzerinde benzer etkileri olduğunu gösteren veriler bulunmaktadır. Anrezektabl tümör varlığı ve komorbidite dışında evre IIIc olan hastaların tedavisi PCS olmalıdır. Ancak, ileri evre over kanserlerinde agresif cerrahi ve adjuvan tedavilere rağmen mortalite oranlarında belirgin bir değişiklik olmaması nedeniyle ileri evre over kanserli olguların preoperatif değerlendirilmesi iyi yapılmalı, cerrahi morbidite ve mortaliteden kaçınmak için tedavi bireyselleştirilmelidir. Sonuç: Genellikle evre IIIc olan hastalara PCS uygulanmalıdır. NACT öncesinde hastalığın yayılımını ve rezekte edilebilme olasılığını daha kesin anlamak için Fagotti skorlama sistemi (PIV) baz alınarak diagnostik L/S yapılmalıdır. Evre IV, performans statüsü kötü, anrezektabl tümör yükü fazla olan hastalarda NACT tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the patients who underwent neoadjuvant chemotherapy and primary cytoreductive surgery in terms of recurrence, survival, mortality and morbidity in advanced epithelial ovarian cancer. Materials and Methods: This study is a single center retrospective clinical study. A total of 200 patients with advanced stage epithelial ovarian cancer were evaluated. The treatment approach was based on the patient's performance status, preoperative radiological evaluation and diagnostic laparoscopic evaluation in cases with peritoneal involvement with common ascites and suspected cases of maximal cytoreduction in radiological examination. Survival and recurrence-free survival were compared for stage III, IIIc and IVa according to the amount of residual tumor that determined the prognosis. Kaplan-Meier method was used for survival curves and Long-Rank test was used for survival comparisons. Pearson Chi-square test was used to compare categorical variables. Results: 62.5% of our cases had stage IIIc disease; Of the NACT group, 50.7% had unresectable lesions, 46.6% had poor ASA performance status and the mean age was higher. These may be the cause of poor outcomes for median PFS and overall OS. NACT group had significantly more recurrence and mortality-morbidity. Complete remission was significantly higher in the PCS group and in both groups, R0 resection was observed to prolong recurrence-free and overall survival. In patients with stage IIIc, the effect of PCS on OS is superior. Because of the low number of patients in stage IVa-b, OS and PFS were found to be insignificant in both groups. The morbidity rate in the first 30 days was higher in the NACT group. Discussion: When the RCT studies are examined, treatment approaches in advanced stage epithelial ovarian cancer are controversial. There are data showing that NACT or PCS are superior or even both treatments have similar effects on survival. PCS should be the treatment of patients with stage IIIc except for the presence of unresectable tumors and comorbidity. However, preoperative evaluation of patients with advanced ovarian cancer should be well done due to the absence of a significant change in mortality rates despite aggressive surgery and adjuvant treatments, and treatment should be individualized to avoid surgical morbidity and mortality. Conclusion: PCS should be administered to patients with stage IIIc. Prior to NACT, the diagnostic L / S should be performed based on the Fagotti scoring system (PIV) to more accurately understand the extent of the disease and the likelihood of resection. NACT may be preferred in patients with stage IV, poor performance status, and high incidence of unresectable tumors.