Farklı yöntemler ile üretilen ti-base üstü kron ve köprü restorasyonların üretim doğruluğu internal uyum ve marjinal adaptasyonunun karşılaştırılması
Comparison of the manufacturing accuracy, internal fit, and marginal adaptation of ti-base supported crowns and fixed partial dentures produced by different methods
- Tez No: 1020428
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ERASLAN, DOÇ. DR. MEHMET ESAD GÜVEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ti-base kron / sabit parsiyel köprü, üretim doğruluğu, internal uyum, ti-base crown / fixed partial denture, manufacturing accuracy, internal fit, marginal adaptation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı eklemeli üretim yöntemi ile bir eksiltmeli üretim yöntemi kullanılarak üretilen ti-base üstü kron ve sabit parsiyel köprü restorasyonlarının üretim doğruluğu, internal uyumu ve marjinal adaptasyonu açısından karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla, 14 numaralı diş ile 24 ve 26 numaralı diş bölgelerinde eksiklik bulunan prefabrik poliüretan üst çene modeli üzerine toplam üç adet implant yerleştirilmiş, modeller artikülatöre alınmıştır. Referans model masaüstü tarayıcı ile taranarak örneklerin tasarımı üretici talimatları doğrultusunda yapılmıştır. (R-STL) Restorasyonlar üç farklı üretim yöntemi ile eksiltmeli üretim, eklemeli üretim yöntemi kapsamında DLP ve m-SLA tipi 3B yazıcılarda yapılmıştır. Her üretim yönteminde 12 tek kron (TK) ve 12 sabit parsiyel köprü (TSPK) elde edilmiştir. Tüm örnekler ağız içi tarayıcı ile taranarak test verileri oluşturulmuş, ardından örnekler model üzerine yerleştirilip yeniden taranmıştır (TM-STL). Üretim doğruluğu ve marjinal adaptasyon referans STL ile test STL verilerinin metroloji tipi 3B analiz yazılımında (Geomagic Control X, Version 2024.1.1; Hexagon,Stockholm,Sweden) hizalanması sonrası kök ortalama kare RMS yöntemiyle değerlendirilmiş; lineer ölçümler meziodistal genişlik sapmaları üzerinden belirlenmiştir. İnternal ve marjinal uyumu ise üçlü tarama protokolü kullanılarak, restorasyonların iç yüzeyleri ile ti-base yüzeyleri arasındaki ortalama boşluk (AVG) mesafelerinin kesitsel analizleriyle mikrometre cinsinden ölçülmüştür. İstatistiksel analizler SPSS 22 ve R Studio (version 2024.09.0) yazılımları ile gerçekleştirilmiştir. Ortak parametrelerin değerlendirilmesinde iki yönlü varyans analizi ve Bonferroni düzeltmeli ikili karşılaştırmalar, sabit parsiyel köprü restorasyonlarına ait bölgesel ölçümlerde ise tek yönlü varyans analizi ve Tukey post hoc testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmada, farklı üretim yöntemleriyle üretilen TK ve TSPK restorasyonlarının üretim doğruluğu, MD genişlik ölçümleri, internal ve marjinal uyumu karşılaştırılmıştır. İki varyans (ANOVA) analizinde, dış yüzey, okluzal, genel, doku/gövde altı bölgelerinde ve MD genişlik değerlerinde hem restorasyon tipi hem üretim yöntemi etkili bulunmuştur. (p<0,05). İç yüzeyde üretim yönteminin tek başına etkisi anlamlı değilken (p=0,093), marjinde yalnızca üretim yöntemi ve etkileşim anlamlı bulunmuştur (p<0,05). TK restorasyonlarda üretim yönteminin kesinlik değerleri üzerinde iç yüzey dışında tüm bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunurken (p<0,05), hassasiyet değerleri açısından hiçbir bölgede anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). TSPK restorasyonlarında ise kesinlik değerleri bakımından tüm iç yüzey bölgeleri dışında anlamlı fark bulunmuş (p<0,05), hassasiyet değerlendirmesinde yalnızca 24-iç yüzey, 26-iç yüzey ve doku/gövde altı bölgelerinde anlamlı farklılık gözlenmiştir (p<0,05). MD genişlik ölçümlerinde kesinlik değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanırken (p<0,05), hassasiyet değerleri bakımından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). İç uyumda abutment bölgesi ve üretim yöntemi kesinlik değerlerini etkilemiş; 14 ve 26 numaralı abutmentlar arasında anlamlı fark bulunurken, 24 numara benzer değerler göstermiştir (p<0,05). Üretim yöntemleri açısından 14 numarada fark izlenmezken, 24 ve 26 numarada gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmış; hassasiyet değerlerinde ise fark bulunmamıştır (p>0,05). Test edilen üretim yöntemleri klinik olarak uygulanabilir bulunmakla birlikte, üretim doğruluğu restorasyon tipi ve üretim yöntemine göre değişmiştir. Genel olarak AM-mSLA daha düşük sapma değerleriyle öne çıkarken, AM-DLP özellikle marjinal, okluzal, dış yüzey ve meziodistal genişlikte daha yüksek sapma göstermiş; TSPK restorasyonlarda RMS değerleri TK restorasyonlardan yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the manufacturing accuracy, internal fit, and marginal adaptation of ti-base–supported single crown (SC) and fixed partial denture (FPD) restorations produced using two additive manufacturing methods and one subtractive manufacturing method. For this purpose, three implants were placed in a prefabricated polyurethane maxillary model in the regions of tooth 14 and teeth 24 and 26, and the model was mounted on an articulator. The reference model was digitized using a desktop scanner, and the restorations were designed according to the manufacturer's instructions. The restorations were produced using three manufacturing methods: subtractive manufacturing, AM-DLP, and AM-mSLA. For each manufacturing method, 12 SC and 12 FPD restorations were fabricated. All specimens were scanned with an intraoral scanner to obtain test data, and the restorations were then seated on the model and scanned again. Manufacturing accuracy and marginal adaptation were evaluated by aligning the reference and test STL files in a metrology-type 3D analysis software program using the root mean square (RMS) method. Linear measurements were assessed based on mesiodistal width deviations. Internal fit was evaluated using a triple-scan protocol, and the average gap (AVG) between the intaglio surfaces of the restorations and the ti-base surfaces was measured in micrometers. Statistical analyses were performed using SPSS 22 and R Studio software. Two-way ANOVA and Bonferroni-adjusted pairwise comparisons were used for common parameters, while one-way ANOVA and Tukey post hoc tests were used for regional measurements of FPD restorations. The significance level was set at p<0.05. In the two-way ANOVA, both restoration type and manufacturing method significantly affected the external surface, occlusal surface, overall surface, tissue/pontic base regions, and mesiodistal width values (p<0.05). For the internal surface, the effect of manufacturing method alone was not significant (p=0.093), whereas the restoration type and interaction effects were significant. In the marginal region, manufacturing method and the interaction effect were significant (p<0.05). In SC restorations, manufacturing method significantly affected trueness values in all regions except the internal surface, while no significant difference was found in precision values (p>0.05). In FPD restorations, significant differences in trueness were observed except for the internal surface regions, whereas precision differences were limited to the 24-internal surface, 26-internal surface, and tissue/pontic base regions. Mesiodistal width measurements showed significant differences in trueness values, but not in precision values. Internal fit was affected by abutment region and manufacturing method; however, precision values showed no significant difference. Although all tested manufacturing methods were clinically applicable, manufacturing accuracy varied according to restoration type and manufacturing method. Overall, AM-mSLA showed lower deviation values, whereas AM-DLP demonstrated higher deviations, particularly in the marginal, occlusal, external surface, and mesiodistal width measurements. RMS values were generally higher in FPD restorations than in SC restorations.