Epitelyal over kanseri evrelerine göre trombosit/lenfosit ve nötrofil/lenfosit oranlarının karşılaştırılması
Comparison of platelet/lymphocyte and neutrophil/lymphocyte ratios according to ephitelial ovarian cancer stages
- Tez No: 648056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Epitelyal over kanseri, inflamasyon, trombositler, nötrofiler, lenfositler, Epithelial ovarian cancer, inflammation, thrombocytes, neutrophils, lymphocytes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Over kanseri patogenezinde, kronik inflamasyon son yıllarda anahtar bir faktör olarak tanımlanmıştır. Tam kan sayımı ucuz, kolay uygulanabilir, rutin ameliyatlar öncesinde yapılan tetkiktir. Çalışmamızın amacı hematolojik parametrelerden elde edilen sistemik inflamatuar yanıt biyobelirteçleri olan NLR ve PLR oran değişimlerinin epitelyal over kanserinin evreleri arasındaki ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: 01.01.2012-01.07.2019 tarihleri arasında over kanseri şüphesiyle ve/veya adneksiyel kitle nedeniyle operasyona alınan hastalar hastane veri kayıt sistemi üzerinden tarandı. Over kanseri dışında diğer jinekolojik tümörler nedenli operasyon yapılan hastalar dışlanarak 223 olgu elde edildi. Bu olgulardan patolojisinde borderline bildirilenler ve epitelyal over tümörü dışındaki over tümörleri, nüks over tümörleri ve ovaryan kitlesi olan ancak primer kökeni over dışı jinekolojik patoloji olan toplam 83 olgu çalışma dışında bırakıldı. Final patolojide 'epitelyal over kanseri' tanısı alan 140 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen 140 epitelyal over kanseri olgusunun preoperatif nötrofil, lenfosit, trombosit sayıları kaydedildi. Olgular 'FIGO 2014 Over Kanseri Evreleme' sistemiyle evrelendi. Tüm evrelerde Nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve platelet-lenfosit oranı (PLR) dokümante edildi. Çalışmanın bağımlı değişkeni nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve platelet-lenfosit oranı (PLR) olarak; bağımsız değişken ise FIGO 2014 Over Kanseri Evreleme sistemiyle elde edilen gruplar olarak saptandı. Epitelyal over kanserinin 4 evresine göre PLR ve NLR oran ilişkisinde Kruskal Wallis analizi tercih edildi. Erken ve ileri evre olgulardaki PLR ve NLR oran ilişkisinde Mann Whitney U testi tercih edildi. Bulgular: Patoloji sonucunda epitelyal over kanseri tanısı alan 140 hastanın evre dağılımı 54'ü erken evre (I-II) ve 86'sı ileri evre (III-IV) olmak üzere evre I:47, evre II:7, evre III:73, evre IV:13 olgu şeklinde raporlandı. Epitelyal over kanseri olgularının 4 evresinde PLR ve NLR oran ilişkisi incelendiğinde, PLR değerleri dağılımları 4 evre grubuna göre istatistiksel olarak önemli derecede farklılık göstermektedir (p=,003). NLR değerleri dağılımları 4 evre grubunda istatistiksel olarak farklılık göstermektedir (p=,032). Epitelyal over kanseri olgularının erken ve ileri evresinde PLR ve NLR oran ilişkisi incelendiğinde, PLR değerleri dağılımları erken ve ileri evreler arasında istatistiksel olarak farklılık göstermektedir (p=,033). NLR değerleri dağılımları ise erken ve ileri evreler arasında istatistiksel olarak farklılık göstermemektedir (p=,831). Sonuç: Epitelyal over kanseri hastalarında prognozu, sağ kalımı, tedavi yanıtı evre ile doğrudan ilişkilidir. İleri evrenin majör prognostik faktör olduğu iyi bilinmektedir. Çalışmamızda, PLR ve NLR oranındaki artış, epitelyal over kanserinin 4 evresinde istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır. PLR oranı aynı şekilde epitelyal over kanserinin ileri evrelerinde erken evrelerine göre anlamlı olarak artış göstermiştir. Ancak NLR oranı ileri ve erken evrelerde anlamı değişim göstermemiştir. Bu oranların epitelyal over kanserinde hastalık evrelerini öngörme ve ilişkilendirme adına tam kan sayımındaki hücrelerde olduğu gibi genel geçer cut-off değerlerine ihtiyaç vardır. Bu durum ancak mevcut çalışmaların derlenmesi ve büyük hasta gruplarında yeni çalışmaların yapılmasıyla mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic inflammation has been identified as a key factor in ovarian cancer pathogenesis in recent years. Complete blood count is an inexpensive, easy-to-apply test performed before routine surgery. The aim of our study is to examine the relationship between the stages of epithelial ovarian cancer between the NLR and PLR ratio changes, which are systemic inflammatory response biomarkers obtained from hematological parameters. Materials and Methods: Patients who were taken into operation between 01.01.2012-01.07.2019 for suspicion of ovarian cancer and / or adnexal mass were scanned through the hospital data registry system. Patients who were operated for gynecological tumors other than ovarian cancer were excluded, and 223 cases were obtained. Among these cases, 83 cases whose pathology was reported to be borderline and had ovarian tumors other than epithelial ovarian tumor, recurrent ovarian tumors and ovarian mass, but whose primary origin was non-ovarian gynecological pathology were excluded from the study. 140 patients diagnosed as“epithelial ovarian cancer”in the final pathology were included in the study. Preoperative neutrophil, lymphocyte, and platelet counts of 140 epithelial ovarian cancer cases included in the study were recorded. The cases were staged with the“FIGO 2014 Ovarian Cancer Staging”system. Neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) and platelet to lymphocyte ratio (PLR) were documented at all stages. The dependent variables of the study were the neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and the platelet-lymphocyte ratio (PLR); the independent variable was determined as the groups obtained with the FIGO 2014 Ovarian Cancer Staging System. Kruskal Wallis analysis was preferred in the relationship between PLR and NLR according to the 4 stages of epithelial ovarian cancer. Mann Whitney U test was preferred for the relationship between PLR and NLR ratio in early and advanced stage cases. Results: The stage distribution of 140 patients diagnosed with epithelial cancer as a result of the pathology was stage I: 47, stage II: 7, stage III: 73 stage IV:13 cases., including 54 cases early stage (I-II) and 86 cases advanced stage (III-IV). In the relationship between PLR and NLR in the 4 stages of epithelial ovarian cancer cases, the distribution of PLR values change statistically significantly compared to the 4 stage groups (p =, 003). The distributions of NLR values change statistically in the 4 stage groups (p =, 032). In the early and advanced stages of epithelial ovarian cancer cases, in the relationship between PLR and NLR, the distribution of PLR values change statistically between early and advanced stages (p =, 033). The distribution of NLR values do not change statistically between early and advanced stages (p =, 831). Conclusion: Prognosis, survival and treatment response in epithelial ovarian cancer patients are directly related to the stage. It is well known that the advanced stage is a major prognostic factor. In our study, the increase in PLR and NLR ratio was found to be statistically significant in 4 stages of epithelial ovarian cancer. PLR ratio also increased significantly in the advanced stages of epithelial ovarian cancer compared to the early stages. However, the NLR ratio did not change significantly in the advanced and early stages. In order to predict and associate these rates with disease stages in epithelial ovarian cancer, generally valid cut-off values are needed such as values for cells in a complete blood count. This will only be possible by reviewing existing studies and conducting new studies in large patient groups.