Üst çene posterior bölgede standart prosedür ile yapılan implantlar ile sinüs lift cerrahisi sonrası yapılan implantların sağkalımının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective assessment of the survival of implants placed in the posterior maxilla using the standard procedure and following sinus lift surgery
- Tez No: 1020436
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMAL AKAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, sinüs lifting, marjinal kemik kaybı, fraktal analiz, Dental implant, sinus lifting, marginal bone loss, fractal analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, sinüs lifting uygulanmış ve uygulanmamış implant vakalarında marjinal kemik kaybını ve peri-implant kemik dokusundaki trabeküler yapıyı fraktal analiz yöntemiyle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tedavi edilmiş toplam 50 hasta dahil edildi. Hastaların 25'ine açık teknik sinüs lifting uygulanırken, 25 hasta standart implant prosedürü ile tedavi edildi. Çalışmada toplam 98 implant değerlendirildi. Sinüs lifting grubunda 41, standart prosedür grubunda ise 57 implant yer aldı. Marjinal kemik kaybı ölçümleri panoramik radyografiler üzerinden mezial ve distal olarak değerlendirildi. Radyografik büyütme oranı implantın gerçek boyu ile radyografide ölçülen boyu karşılaştırılarak kalibre edildi. Peri-implant trabeküler kemik yapısı ise fraktal analiz yöntemi ile incelendi. Fraktal analiz ölçümleri 6. ay ve 2. yıl radyografileri üzerinde gerçekleştirildi. Ayrıca sinüs grubunda rezidüel kemik yüksekliğine göre alt grup analizleri yapıldı. Bulgular: İki grup arasında 2. yıl mezial ve distal marjinal kemik kaybı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Cinsiyet grupları arasında mezial ve distal marjinal kemik kaybı açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Değişkenlerin yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturduğu görülmüştür (Sırasıyla; Mezial p=0,013; Distal p=0,040). 18-39 (Genç Erişkin) yaş grubundaki değerlerin diğerlerine göre anlamlı derecede daha düşük olduğu görülmüştür. Fraktal analiz sonuçlarında hem gruplar arası karşılaştırmalarda hem de 6. ay ile 2. yıl ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sinüs lifting grubunda rezidüel kemik yüksekliğine göre yapılan alt grup analizlerinde de marjinal kemik kaybı açısından anlamlı farklılık izlenmedi (p>0,05). VIII Sonuç: Sinüs lifting uygulanmış implant vakalarında marjinal kemik kaybı ve peri-implant trabeküler kemik organizasyonu, standart implant uygulamalarına benzer bulunmuştur. Elde edilen bulgular, sinüs ogmentasyonunun uygun endikasyon ve cerrahi protokollerle uygulandığında peri-implant kemik stabilitesi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığını düşündürmektedir. Fraktal analiz yöntemi ise peri-implant kemik yapısının radyografik değerlendirilmesinde tamamlayıcı bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this retrospective study was to compare marginal bone loss and peri-implant trabecular bone structure by means of fractal analysis in implant cases with and without sinus lifting. Materials and Methods: A total of 50 patients treated at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Ege University, were included in this retrospective study. Open sinus lifting was performed in 25 patients, while 25 patients were treated with the standard implant procedure. A total of 98 implants were evaluated. Of these, 41 implants were in the sinus lifting group and 57 implants were in the standard procedure group. Marginal bone loss was measured mesially and distally on panoramic radiographs. Radiographic magnification was calibrated by comparing the actual implant length with the radiographic implant length. Peri-implant trabecular bone structure was evaluated using fractal analysis. Fractal dimension measurements were performed on radiographs obtained at 6 months and 2 years. In addition, subgroup analyses were performed in the sinus lifting group according to residual bone height. Results: No statistically significant difference was found between the two groups in terms of mesial and distal marginal bone loss values at 2 years (p>0.05). No significant difference was found between gender groups in terms of mesial and distal marginal bone loss (p > 0.05). A statistically significant difference in the variables was observed according to age (respectively: Mesial p=0.013; Distal p=0.040). Values in the 18–39 (Young Adult) age group were found to be significantly lower than those in the other groups. Fractal analysis revealed no statistically significant difference either between the groups or between the 6-month and 2-year measurements (p>0.05). Subgroup analyses according to residual bone height in the sinus lifting group also showed no significant difference in marginal bone loss (p>0.05). X Conclusion: Marginal bone loss and peri-implant trabecular bone organization in implants placed with sinus lifting were found to be comparable to those of implants placed using the standard procedure. These findings suggest that sinus augmentation, when performed with appropriate indications and surgical protocols, does not adversely affect peri-implant bone stability. Fractal analysis may serve as a complementary tool for the radiographic evaluation of peri-implant bone structure.