Tek taraflı periferik vestibüler hastalıklarda vestibüler rehabilitasyona ek olarak sanal gerçeklik ortamında uygulanan vestibüler rehabilitasyonun etkinliği
  1. Tez No: 1020447
  2. Yazar: HAKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM KİRAZLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibüler Hastalıklar, Sanal Gerçeklik, Rehabilitasyon, Baş Dönmesi, Postüral Denge, Vestibular Diseases, Virtual Reality, Rehabilitation, Dizziness, Postural Balance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek taraflı periferik vestibüler hastalığı olan bireylerde sanal gerçeklik destekli vestibüler rehabilitasyonun (VR), konvansiyonel VR'ye göre ek katkısını; semptom şiddeti, denge, fonksiyonel yürüyüş, denge güveni, yaşam kalitesi ve bilgisayarlı dinamik postürografi parametreleri açısından değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü olarak planlanan bu çalışmaya, sanal gerçeklik rehabilitasyonu grubunda 24 ve kontrol grubunda 24 olmak üzere toplam 48 birey dahil edildi. Gruplar yaş, beden kitle indeksi, hastalık süresi, cinsiyet ve klinik özellikler açısından başlangıçta benzerdi. Her iki gruba 6 hafta süreyle kanıta dayalı konvansiyonel vestibüler rehabilitasyon programı uygulandı. Sanal gerçeklik grubuna ek olarak Virtualis MotionVR hibrit sistemi ile sanal gerçeklik tabanlı vestibüler rehabilitasyon (SG-VR) verildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavi sonrası Baş Dönmesi Engellilik Envanteri (Dizziness Handicap Inventory, DHI), Aktivitelere Özgü Denge Güveni Ölçeği (Activities-specific Balance Confidence Scale, ABC), Dinamik Yürüme İndeksi (Dynamic Gait Index, DGI), Fonksiyonel Yürüme Değerlendirmesi (Functional Gait Assessment, FGA), Berg Denge Ölçeği (Berg Balance Scale, BBS), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği - Kısa Form (World Health Organization Quality of Life-BREF, WHOQOL-BREF, Görsel Analog Skala (Visual Analog Scale, VAS), Romberg testleri ve bilgisayarlı dinamik postürografi kapsamında Duyusal Organizasyon Testi (Sensory Organization Test, SOT) ile Denge Sınırları (Limits of Stability, LOS) Test parametreleri kullanılarak yapıldı. Bulgular: Tedavi sonrasında her iki grupta da semptom, denge ve işlevsellik ile ilişkili birçok ölçütte iyileşme saptandı. SG-VR grubunda baş dönmesi şiddetinde daha belirgin azalma görüldü ve tedavi sonrası dizziness VAS skorlarında gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0.05). FGA, BBS, Tandem Romberg göz kapalı ve sünger Romberg göz kapalı testlerinde ise SG-VR grubu lehine anlamlı üstünlük saptandı (p<0.05). DGA, ABC ve WHOQOL-BREF'nin bazı alt boyutlarında her iki grupta iyileşme görülmekle birlikte gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). SG-VR grubunda özellikle SOT ve LOS ile ilişkili parametrelerde daha belirgin gelişmeler saptandı. Sonuç: Tek taraflı periferik vestibüler hastalığı olan bireylerde hem konvansiyonel VR hem de SG-VR etkilidir. Bununla birlikte sanal gerçeklik destekli yaklaşımın, özellikle semptom şiddeti, bazı fonksiyonel denge ölçütleri ve objektif postürografik parametreler üzerinde ek yarar sağlayabildiği görülmüştür. Bu bulgular, SG-VR'nin uygun hasta grubunda konvansiyonel tedaviye tamamlayıcı ve klinik açıdan değerli bir yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the additional contribution of virtual reality–based vestibular rehabilitation (VR) compared to conventional vestibular rehabilitation in individuals with unilateral peripheral vestibular disorders, in terms of symptom severity, balance, functional gait, balance confidence, quality of life, and computerized dynamic posturography parameters. Materials and Methods: A total of 48 individuals were included in this randomized controlled study, with 24 participants in the virtual reality rehabilitation group and 24 in the control group. The groups were comparable at baseline in terms of age, body mass index, disease duration, sex, and clinical characteristics. Both groups received an evidence-based conventional vestibular rehabilitation program for 6 weeks. In addition, the virtual reality group received virtual reality–based vestibular rehabilitation (VR-VR) using the Virtualis MotionVR hybrid system. Assessments were performed before and after treatment using the Dizziness Handicap Inventory (DHI), Activities-specific Balance Confidence Scale (ABC), Dynamic Gait Index (DGI), Functional Gait Assessment (FGA), Berg Balance Scale (BBS), World Health Organization Quality of Life-BREF (WHOQOL-BREF), Visual Analog Scale (VAS), Romberg tests, and computerized dynamic posturography, including the Sensory Organization Test (SOT) and Limits of Stability (LOS) parameters. Results: Post-treatment improvements were observed in both groups across multiple measures related to symptoms, balance, and functional performance. A more pronounced reduction in dizziness severity was observed in the virtual reality group, and a significant between-group difference was found in post-treatment dizziness VAS scores (p < 0.05). The virtual reality group demonstrated significant superiority in the Functional Gait Assessment (FGA), Berg Balance Scale (BBS), Tandem Romberg with eyes closed, and foam Romberg with eyes closed tests (p < 0.05). Although improvements were observed in both groups in the Dynamic Gait Index (DGI), Activities-specific Balance Confidence Scale (ABC), and some subdomains of the WHOQOL-BREF, no significant between-group differences were found (p > 0.05). More prominent improvements were also observed in parameters related to the Sensory Organization Test (SOT) and Limits of Stability (LOS) in the virtual reality group. Conclusion: Both conventional vestibular rehabilitation and virtual reality–based vestibular rehabilitation are effective in individuals with unilateral peripheral vestibular disorders. However, the virtual reality–enhanced approach appears to provide additional benefits, particularly in reducing symptom severity, improving certain functional balance measures, and enhancing objective posturographic parameters. These findings suggest that virtual reality–based vestibular rehabilitation may serve as a complementary and clinically valuable approach in appropriately selected patients.