Lipödemli kadınlarda Akdeniz Diyetinin ağrı düzeyine ve biyokimyasal parametrelere etkisi
The effect of Mediterranean Diet on pain level and biochemical parameters in women with lipedema
  1. Tez No: 1020475
  2. Yazar: NİLSU ÖZÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN YEŞİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Lipödem, Akdeniz diyeti, ağrı, yaşam kalitesi, inflamasyon, Lipodistrofi, Lipohipertrofi, Nöroinflamasyon, Lipedema, Mediterranean diet, pain, quality of life, inflammation, Ağrı, Lipodystrophy, Lipohypertrophy, Lipoedema, Neuroinflamation, Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Lipödem, kronik ağrı, fonksiyon kaybı ve yaşam kalitesinde azalma ile seyreden, multidisipliner yaklaşım gerektiren ilerleyici bir yağ dokusu hastalığıdır. Günümüzde konservatif tedavinin temel bileşenlerinden biri olan beslenme tedavisinin semptomların yönetimindeki rolü giderek daha fazla önem kazanmakla birlikte, Akdeniz diyetinin lipödem üzerindeki etkilerine ilişkin kanıtlar halen sınırlıdır. Bu çalışma, lipödemli kadınlarda Akdeniz diyetinin antropometrik ölçümler, biyokimyasal parametreler, inflamasyon göstergeleri, ağrı düzeyi ve santral sensitizasyon üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, Mayıs 2025-Mayıs 2026 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahi polikliniğine başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden lipödem tanısı almış kadın hastalar üzerinde yürütülmüştür. Çalışma, beslenme tedavisi grubunda 33 ve kontrol grubunda 34 olmak üzere toplam 67 lipödemli kadın ile yürütülmüştür. Araştırmada bireylerin demografik özellikleri, klinik bulguları, antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri, Akdeniz diyetine uyum düzeyleri, ağrı durumları ve santral sensitizasyon düzeyleri incelenmiştir. Akdeniz diyetine uyumları Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ile, ağrı düzeyi Görsel Analog Skala (VAS) ile ve hasta semptomları Santral Sensitizasyon Ölçeği (CSI) ile değerlendirilmiştir. Çalışma grubunda yer alan katılımcıların günlük enerji gereksinimleri Harris-Benedict denklemi kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplanan enerji gereksinimleri doğrultusunda bireysel Akdeniz diyeti beslenme programları hazırlanmıştır. Hazırlanan beslenme programlarının günlük enerji içeriği 1300-1500 kcal olup, enerjinin %35-40'ı karbonhidrattan, %20–25'i proteinden ve %35-40'ı yağdan sağlanacak şekilde planlanmıştır. Üç aylık Akdeniz diyeti temelli beslenme müdahalesi sonucunda çalışma grubunda Akdeniz diyetine uyum artarken, santral sensitizasyon ve ağrı düzeyinde anlamlı iyileşmeler sağlanmıştır. Sonuç olarak, Akdeniz diyeti temelli beslenme tedavisinin lipödemli kadınlarda vücut ağırlığı, antropometrik ölçümler, lipid profili, ağrı düzeyi ve santral sensitizasyon üzerinde olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre ağrı düzeyindeki iyileşmenin yalnızca vücut ağırlığındaki değişim ile açıklanamaması, Akdeniz diyetine uyumun ağrı yönetimine bağımsız katkı sağlayabileceğini ve bu beslenme modelinin lipödem tedavisindeki yararlarının yalnızca ağırlık kaybına bağlı mekanizmalarla sınırlı olmayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Lipedema is a progressive adipose tissue disease characterized by chronic pain, functional loss, and decreased quality of life, requiring a multidisciplinary approach. While nutritional therapy, a key component of conservative treatment, is increasingly gaining importance in symptom management, evidence regarding the effects of the Mediterranean diet on lipedema is still limited. This study was conducted to evaluate the effects of the Mediterranean diet on anthropometric measurements, biochemical parameters, inflammation markers, pain level, and central sensitization in women with lipedema. The study was conducted on female patients diagnosed with lipedema who presented to the Cardiovascular Surgery outpatient clinic of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine between May 2025 and May 2026 and agreed to participate in the study. A total of 67 women with lipedema participated in the study, 33 in the nutritional therapy group and 34 in the control group. In the study, the demographic characteristics, clinical findings, anthropometric measurements, biochemical parameters, adherence to the Mediterranean diet, pain status, and central sensitization levels of the individuals were examined. Adherence to the Mediterranean diet was assessed using the Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS), pain level using the Visual Analog Scale (VAS), and patient symptoms using the Central Sensitization Inventory (CSI). Daily energy requirements of the participants in the study group were calculated using the Harris-Benedict equation. Individual Mediterranean diet nutrition programs were prepared based on these calculated energy requirements. The daily energy content of the prepared nutrition programs was 1300-1500 kcal, with 35-40% of energy coming from carbohydrates, 20-25% from protein, and 35-40% from fat. As a result of the three-month Mediterranean diet-based nutritional intervention, adherence to the Mediterranean diet increased in the study group, while significant improvements were achieved in central sensitization and pain levels. In conclusion, it was determined that Mediterranean diet-based nutritional therapy has positive effects on body weight, anthropometric measurements, lipid profile, pain level, and central sensitization in women with lipedema. The regression analysis results indicate that the improvement in pain level cannot be explained solely by changes in body weight, suggesting that adherence to the Mediterranean diet may independently contribute to pain management and that the benefits of this dietary model in the treatment of lipedema may not be limited to mechanisms related only to weight loss.