Hastanelerde çok amaçlı hidrojen sistemlerinin optimizasyonu
Optimization of multi-objective hydrogen systems in hospitals
- Tez No: 1020512
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ERYENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen depolanması, Hidrojen enerjisi, Hydrogen storage, Hydrogen energy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, hastanelerin kritik enerji altyapılarında arz güvenliğini sağlamak amacıyla hidrojen enerjisi tabanlı sistemlerin kullanımını ve yerinde hidrojen üretimi süreçlerini incelemektedir. Çalışma kapsamında, Trakya Üniversitesi Hastanesi verileri kullanılarak, yenilenebilir enerji kaynaklı hibrit bir sistemin HOMER Pro yazılımı aracılığıyla simülasyonu yapılmıştır. Gerçekleştirilen tekno-ekonomik analiz neticesinde; elektroliz yöntemiyle elde edilen yan ürün oksijenin tıbbi süreçlere entegrasyonunun, sistemin Toplam Net Mevcut Maliyetini (NPC) %2 ile %18 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Analizler, PV kapasitesi ile hidrojen üretim miktarının doğru orantılı olduğunu ve modüler yakıt hücresi mimarisinin operasyonel esneklik sağladığını kanıtlamaktadır. Sonuç olarak, hidrojen sistemlerinin teknik başarısına rağmen, Türkiye'deki mevcut tıbbi cihaz mevzuatı ve yangın güvenliği normlarındaki eksiklikleri ile beraber toplam maliyet yüksekliği, bu teknolojinin hastanelerde birincil yedek güç kaynağı olarak yaygınlaşmasının önündeki temel engeller olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the utilization of hydrogen energy-based systems and on-site hydrogen production processes aimed at ensuring supply security within critical hospital energy infrastructures. Within the scope of the study, a hybrid system integrated with renewable energy sources was simulated via HOMER Pro software, utilizing empirical data from the Trakya University Health Research and Application Hospital. The techno-economic analysis indicates that the integration of byproduct oxygen, obtained through the electrolysis method, into medical processes reduces the system's Total Net Present Cost (NPC) by a margin of 2% to 18%. The analyses demonstrate a direct correlation between PV capacity and hydrogen production rates, while confirming that modular fuel cell architecture provides significant operational flexibility. Consequently, it is concluded that despite the technical viability of hydrogen systems, the high total cost intensity, coupled with deficiencies in current medical device legislation and fire safety norms in Türkiye, constitute the primary obstacles to the proliferation of this technology as a primary backup power source in hospitals.