Life kinetik tabanlı psikoeğitim programının bilişsel esneklik üzerine etkisi
The effect of life kinetik based psychoeducation program on cognitive flexibility
  1. Tez No: 1020516
  2. Yazar: MUSTAFA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Life kinetik, Cognitive flexibility, Life kinetic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin bilişsel esneklik düzeylerini artırmaya yönelik geliştirilen üç farklı psikoeğitim programının etkililiğini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç için öncelikli olarak“Life Kinetik Temelli Bilişsel Esneklik Psikoeğitim Programı”,“Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Bilişsel Esneklik Psikoeğitim Programı”ve“Life Kinetik Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Bilişsel Esneklik Psikoeğitim Programı”geliştirilmiş olup daha sonra bu psikoeğitim programlarının bilişsel esneklik üzerindeki etkileri deneysel bir araştırma deseniyle test edilmiştir. Araştırma ön–test, son–test ve izleme ölçümlü eşleştirilmiş kontrol gruplu seçkisiz deneysel desenle yürütülmüştür. Çalışma grubunu üç deney ve bir kontrol grubu olmak üzere çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve çalışmanın kriterlerine uyan 64 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar blok randomizasyon tekniğiyle gruplara atanmıştır. Deney gruplarına uygulanan müdahalelerden“Life Kinetik Temelli Bilişsel Esneklik Psikoeğitim Programı”12 hafta boyunca haftada 60 dakika;“Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Bilişsel Esneklik Psikoeğitim Programı”ve“Life Kinetik Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Bilişsel Esneklik Psikoeğitim Programı”ise 10 hafta boyunca haftada 60 dakika uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bilişsel Esneklik Ölçeği (BEÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın analizleri SPSS 25.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, üç deney grubunda da ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Life kinetik temelli bilişsel esneklik psikoeğitim programı, bilişsel davranışçı terapi temelli bilişsel esneklik psikoeğitim programı ve life kinetik tabanlı bilişsel davranışçı terapi temelli bilişsel esneklik psikoeğitim programının uygulandığı deney gruplarında etki büyüklükleri yüksek düzeyde bulunmuştur. Buna karşın kontrol grubunda ön–test ve son–test puanları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Karışık desenli ANOVA sonuçları zaman, yöntem ve zaman*yöntem etkileşiminin anlamlı olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, geliştirilen psikoeğitim programlarının bilişsel esneklik üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Deney grupları ile kontrol grubu arasındaki karşılaştırmalar sonucunda üç deney grubunun da kontrol grubuna göre anlamlı biçimde daha yüksek son–test puanlarına ulaştığı belirlenmiş olup bununla birlikte, deney grupları arasında son-test puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bu nedenle, farklı psikoeğitim programlarının bilişsel esneklik düzeylerindeki değişim miktarlarının birbirinden anlamlı şekilde farklı olduğunu öngören hipotez desteklenmemiştir. İzleme ölçümleri incelendiğinde ise deney gruplarında son-test ile izleme puanları arasında anlamlı fark bulunmadığı görülmüş olup bu durum psikoeğitim programlarının etkisinin müdahale sonrasında da devam ettiğini göstermektedir. Sonuç olarak, araştırmada geliştirilen üç psikoeğitim programının da üniversite öğrencilerinin bilişsel esneklik düzeylerini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, life kinetik temelli uygulamaların rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve eğitim alanlarında bilişsel esnekliği geliştirmeye yönelik alternatif ve uygulamaya dayalı bir müdahale yöntemi olarak kullanılabileceği görülmektedir. Bu çalışma, Life Kinetik Eğitim Modeli yaklaşımının rehberlik ve psikolojik danışma ile eğitim alanlarında uygulanabilirliğini ortaya koyması bakımından literatüre önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effectiveness of three different psychoeducation programs developed to enhance the cognitive flexibility levels of university students. For this purpose, the“Life Kinetik–Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program,”the“Cognitive Behavioral Therapy–Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program,”and the“Life Kinetik–Integrated Cognitive Behavioral Therapy–Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program”were first developed, and subsequently their effects on cognitive flexibility were tested using an experimental research design. The study was conducted using a randomized experimental design with matched control groups, including pre–test, post–test, and follow–up measurements. The study group consisted of 64 university students who volunteered to participate and met the inclusion criteria, comprising three experimental groups and one control group. Participants were assigned to groups using the block randomization technique. Among the interventions applied to the experimental groups, the“Life Kinetik–Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program”was implemented for 60 minutes per week over 12 weeks, whereas the“Cognitive Behavioral Therapy–Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program”and the“Life Kinetik–Integrated Cognitive Behavioral Therapy–Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program”were implemented for 60 minutes per week over 10 weeks. No intervention was applied to the control group. Data were collected using the Cognitive Flexibility Scale (CFS), and analyses were conducted using SPSS 25.0. The findings revealed significant differences between pre-test and post-test scores in all three experimental groups. The effect sizes were found to be high across all experimental groups subjected to the Life Kinetik-Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program, the Cognitive Behavioral Therapy-Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program, and the Life Kinetik–Integrated Cognitive Behavioral Therapy-Based Cognitive Flexibility Psychoeducation Program. In contrast, no significant difference was found between the pre–test and post–test scores of the control group. Mixed–design ANOVA results indicated significant effects of time, intervention type, and the time*intervention interaction. These findings demonstrate that the developed psychoeducation programs had significant effects on cognitive flexibility. Comparisons between the experimental and control groups showed that all three experimental groups achieved significantly higher post–test scores than the control group. However, no statistically significant differences were found among the experimental groups in terms of post–test scores. Therefore, the hypothesis predicting that the magnitude of change in cognitive flexibility would differ significantly among the psychoeducation programs was not supported. Follow-up measurements revealed no significant differences between post–test and follow-up scores in the experimental groups, indicating that the effects of the psychoeducation programs were maintained after the intervention. In conclusion, all three psychoeducation programs developed in this study were found to be effective in enhancing university students' cognitive flexibility. Furthermore, Life Kinetik–based applications may serve as an alternative and practice-oriented intervention method for improving cognitive flexibility in the fields of guidance, psychological counseling, and education. This study makes an important contribution to the literature by demonstrating the applicability of the Life Kinetik Training Model approach in guidance, psychological counseling, and educational settings.