Hayriye Ünal'ın poetikası: Çoksesli şiir
Hayriye Ünal's poetics: Polyphonic/ heteroglot poetry
  1. Tez No: 1020532
  2. Yazar: CENGİZHAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Diyaloji, Eşik, Heteroglossia, Çokseslilik, Dialogic, Threshold, Heteroglossia, Polyphony
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, çağdaş Türk şiirinin özgün poetik seslerinden biri olan Hayriye Ünal'ın şiir anlayışını çokseslilik (polyphony/heteroglossia) kavramı ekseninde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Mihail BAKHTİN'in çokseslilik ve diyalojizm kuramından hareketle, Ünal'ın şiirinde farklı söylemlerin, seslerin ve ideolojik konumların nasıl bir arada var olabildiğini ortaya koymayı hedefler. Bu bağlamda, şiirde tekil ve merkezi bir anlam üretimi yerine, çatışmalı, çoğul ve açık uçlu bir anlam alanının nasıl kurulduğu sorgulanmaktadır. Tez, çoksesliliği yalnızca biçimsel bir teknik olarak değil, etik ve estetik bir poetik tutum olarak ele alarak ÜNAL'ın şiirini monolojik şiir anlayışından ayıran temel unsurları görünür kılar. Çalışmada, Hayriye ÜNAL'ın farklı şiir kitaplarından seçilen metinlere ayrıntılı yakın okuma yöntemleri uygulanmış; klişe, acı, ironi, duyular, eşik kavramı, özgürlük ve postmodern estetik gibi temalar çokseslilik perspektifiyle değerlendirilmiştir. Şiirdeki ses çoğulluğunun okurla kurulan ilişkiyi nasıl dönüştürdüğü, güvenlik duygusunu nasıl sarstığı ve şiiri merkezsiz bir anlam alanına nasıl taşıdığı tartışılmıştır. Sonuç olarak bu tez, Hayriye ÜNAL'ın poetikasının çoksesli şiir anlayışıyla hem çağdaş Türk şiirinde özgün bir konum edindiğini hem de şiirin düşünsel, etik ve estetik sınırlarını genişleten bir imkân sunduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the poetic vision of the contemporary turkish poet Hayriye ÜNAL through the framework of polyphony (heteroglossia). Drawing on Mikhail Bakhtin's theory of polyphony and dialogism, the study investigates how multiple voices, discourses, and ideological positions coexist within ÜNAL's poetry. Rather than producing a singular, centralized meaning, her poems construct a conflicted, plural, and open-ended field of meaning. In this respect, polyphony is approached not merely as a formal technique but as an ethical and aesthetic poetic stance that distinguishes ÜNAL's poetry from monologic modes of expression. The study employes close reading methods on selected poems from different poetry collections by Hayriye ÜNAL, analyzing themes such as cliché, pain, irony, sensory experience, liminality, freedom, and postmodern aesthetics from the perspective of polyphonic poetry. It explores how the plurality of voices in the poems transforms the relationship between text and reader, destabilizes the reader's sense of security, and relocates poetry within a decentered semantic space. Ultimately, this thesis aims to demonstrate that Hayriye Ünal's poetics, grounded in a polyphonic approach to poetry, both occupies a distinctive position within contemporary Turkish poetry and offers a possibility that expands the intellectual, ethical, and aesthetic boundaries of poetry.