Sâhib Mecmuası (Süleymaniye Ktp., Esad Efendi, no: 03450-003) transkripsiyonlu metin-inceleme
The Sâhib Mecmuası (Süleymaniye Library, Esad Efendi, no: 03450-003): Transcribed text-analysis
  1. Tez No: 1020535
  2. Yazar: AYŞE NUR KAVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, mecmua, Mehmed Rûşen Sâhib Efendi, Sâhib, Classical Turkish Literature, Mecmua, Mehmed Rûşen Sâhib Efendi, Sâhib
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
ÖZET SÂHİB MECMUASI (SÜLEYMANİYE KTP., ESAD EFENDİ, NO:03450-003) TRANSKRİPSİYONLU METİN-İNCELEME Ayşe Nur KAVAZ Tez çalışmamızda Süleymaniye Kütüphanesi Esad Efendi Koleksiyonu'nda 03450-003 numarasıyla ve Gazeliyyât adıyla kayıtlı manzum-mensur karışık bir mecmua olan Sâhib Mecmuası'nın metin neşri ve incelemesi yapılmıştır. Mecmua 18.yüzyıl sonları ile 19. yüzyıl başlarında tertip edilmiştir. Sahibi Mehmed Rûşen Sâhib Efendi'dir. Çalışmanın giriş kısmında mecmualar hakkında kısa bir bilgi verilip çalışmamızın konusunu teşkil eden mecmuanın ne tür bir mecmua olduğuna dikkat çekilmiştir. Mecmua dört ana bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde mecmuanın nüsha tavsifi, tertip ve içerik hususiyetleri, imla özellikleri aktarılmıştır. Aynı zamanda mecmuada kullanılan nazım şekilleri ve aruz kalıpları tablo ve grafiklerle gösterilmiştir. Son olarak mecmuanın özgünlüğünden bahsedilmiştir. İncelememizin ikinci bölümünde mecmuanın müstensihi Sâhib'e dair Fatîn Tezkiresi'nden edinilen bilgiler ile mecmua metninin ihtiva ettiği edebî özellikleri ve kişisel hayatına dair bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde mecmuada yer alan mensur metinlerin her birine dair kısa bilgi notları bulunmaktadır. Dördüncü bölümde ise metnin kuruluşunda izlenen yönteme ve transkripsiyonlu metine yer verilmiştir. Mecmua, Mehmed Rûşen Sâhib Efendi hakkında daha fazla malumatımız olmasını sağlamıştır. Kendisinin bir eseri olup olmadığı kaynaklarda bilinmezken bu kanının çalıştığımız metinle değişmesi göz önüne alındığında Klasik Türk edebiyatına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SÂHIB MECMUASI (SÜLEYMANİYE LİBRARY, ESAD EFENDİ, NO:03450-003): TRANSCRIBED TEXT-ANALYSIS In this thesis study, a textual publication and analysis of the Sâhib Mecmuası, a mixed verse-prose miscellany registered under number 03450-003 and titled Gazeliyyât in the Süleymaniye Library, Esad Efendi Collection, have been carried out. The mecmua was compiled between the late 18th century and the early 19th century. Its owner is Mehmed Rûşen Sâhib Efendi. In the introduction of the study, brief information about mecmuas is provided, and attention is drawn to the specific type of mecmua that constitutes the subject of our study. The mecmua is examined in four main chapters. In the first chapter, the description of the copy, its compilation and content characteristics, and its orthographic features are presented. Additionally, the poetic forms and prosodic meters (aruz kalıpları) used in the mecmua are illustrated through tables and graphs. Finally, the originality of the mecmua is discussed. In the second chapter of our analysis, information regarding Sâhib, the scribe (müstensih) of the mecmua, obtained from the Fatîn Tezkiresi is provided, along with the literary characteristics contained within the text of the mecmua and insights into his personal life. The third chapter includes brief informative notes regarding each of the prose texts found in the mecmua. The fourth chapter presents the methodology followed in establishing the text, alongside the transcribed text itself. This mecmua has enabled us to obtain more information about Mehmed Rûşen Sâhib Efendi. While it was previously unknown in historical sources whether he possessed a literary work, considering that this perception shifts with the text we have studied, this thesis aims to contribute to Classical Turkish Literature.