Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde aile merkezli bakım uygulamalarının ebeveyn memnuniyeti ve kaygı düzeyine etkisi
The effect of family-centered care practices in the Pediatric Intensive Care Unit on parental satisfaction and anxiety level
  1. Tez No: 1020542
  2. Yazar: KÜBRA KOÇ SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ, DOÇ. DR. EREN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aile merkezli bakım, çocuk yoğun bakım ünitesi, ebeveyn kaygısı, ebeveyn memnuniyeti, hemşirelik, Family-centered care, pediatric intensive care unit, parental anxiety, parental satisfaction, nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan çocukların ebeveynlerine uygulanan aile merkezli bakım uygulamalarının, ebeveynlerin memnuniyet, durumluk kaygı ve aile merkezli bakım algı düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yarı deneysel, ön test-son test kontrol gruplu bu araştırma, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk yoğun bakım ünitesinde 40 girişim, 40 kontrol grubunda olmak üzere toplam 80 ebeveynle yürütülmüştür. Girişim grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen bir kitapçığa dayalı bilgilendirme ve psikososyal destek uygulanmış; kontrol grubu standart rutin bakımla izlenmiştir. Veriler Çocuk ve Ebeveyn Tanılama Formu, Durumluk Kaygı Envanteri, PedsQL Sağlık Bakımı Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği ve Aile Merkezli Bakım Ölçeği ile toplanmış; IBM SPSS 25 ile analiz edilmiştir. Girişim sonrası kaygı puanlarında her iki grupta da azalma görülmüş, ancak fark anlamlı bulunmamıştır. PedsQL toplam memnuniyet puanı (p=0.034), duygusal gereksinimler (p=0.006) ve genel memnuniyet (p=0.018) alt boyutlarında girişim grubunda anlamlı iyileşme saptanmış; Aile Merkezli Bakım Ölçeği tutarlılık alt boyutunda da anlamlı değişim bulunmuştur (p=0.023). Aile merkezli bakım girişiminin ebeveyn memnuniyetini olumlu etkilediği; kaygı üzerindeki etkisinin gösterilmesi için ise daha geniş örneklemli, uzun izlemli çalışmalara gereksinim olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of family-centered care practices implemented for parents of children hospitalized in the pediatric intensive care unit on their levels of satisfaction, state anxiety, and perception of family-centered care. This quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design was conducted in the pediatric intensive care unit of Kastamonu Training and Research Hospital with a total of 80 parents, 40 in the intervention group and 40 in the control group. The intervention group received structured information and psychosocial support based on a booklet developed by the researcher, while the control group received standard routine care. Data were collected using the Child and Parent Identification Form, the State Anxiety Inventory, the PedsQL Healthcare Satisfaction Survey for Parents, and the Family-Centered Care Scale, and analyzed using IBM SPSS 25 (p<0.05). Anxiety scores decreased in both groups after the intervention, but the difference was not significant. The total PedsQL satisfaction score (p=0.034), emotional needs (p=0.006), and overall satisfaction (p=0.018) subscales showed significant improvement in the intervention group; a significant change was also found in the importance subscale of the Family-Centered Care Scale (p=0.023). It was determined that the family-centered care intervention had a positive effect on parental satisfaction; studies with larger samples and longer follow-up are needed to demonstrate an effect on anxiety.