Tip 1 diabetes mellitus tanılı bireylerde sirkadiyen ritim, ilişkili faktörler ve metabolik parametreler üzerine etkisi
The effect of circadian rhythm on individuals diagnosed with type 1 diabetes mellitus, associated factors, and metabolic parameters
- Tez No: 1020543
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM SİNEM KÜÇÜKSARAÇ KIYICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, kronotip, sirkadiyen ritim, Tip 1 diabetes mellitus, circadian rhythm, chronotype, internet addiction, Type 1 diabetes mellitus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada tip 1 diabetes mellitus (T1DM) tanılı bireylerde sirkadiyen ritim, kronotip özellikleri ve internet bağımlılığı düzeyinin metabolik ve klinik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Aralık 2024-Aralık 2025 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniği'nde takip edilen 18 yaş üzeri 160 T1DM tanılı birey ile yürütüldü. Katılımcıların sosyodemografik verileri, antropometrik ölçümleri, fizik muayene bulguları ve laboratuvar sonuçları kaydedildi. Kronotip özellikleri Sabahçıl-Akşamcıl Anketi (SAA), internet bağımlılığı düzeyi ise Young İnternet Bağımlılığı Testi (YIAT) ile değerlendirildi. Bulgular: Kronotip özelliklerine göre katılımcıların %28,1'i akşamcıl, %36,9'u ara ve %35,0'i sabahçıl tip olarak sınıflandırıldı. Kronotip grupları karşılaştırıldığında akşamcıl tip bireylerin yaş ortalamasının daha düşük olduğu görüldü (p=0,017). İnternet bağımlılığı sıklığı akşamcıl tipte %55,6, ara tipte %54,2 ve sabahçıl tipte %26,8 olarak saptandı (p=0,003). YIAT puanı ile kronotip puanı arasında negatif yönde anlamlı korelasyon izlendi (r=-0,344; p<0,001). Kronotip grupları arasında Glikozillenmiş hemoglobin A1c (HbA1c) başta olmak üzere temel metabolik ve klinik parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda T1DM'li bireylerde internet bağımlılığı düzeyinin kronotip özellikleriyle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Buna karşın kronotip grupları arasında HbA1c ile temel metabolik ve klinik parametreler açısından belirgin fark saptanmamıştır. Bu bulgular, T1DM'de kronotip ve internet bağımlılığının davranışsal faktörler olarak dikkate alınabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between circadian rhythm, chronotype characteristics, and levels of internet addiction with metabolic and clinical parameters in individuals diagnosed with type 1 diabetes mellitus (T1DM). Materials and Methods: This cross-sectional study included 160 T1DM patients aged 18 and older, followed at the Endocrinology and Metabolic Diseases Outpatient Clinic of Bursa Yüksek Ihtisas Training and Research Hospital between December 2024-December 2025. Participants' sociodemographic data, anthropometric measurements, physical examination and laboratory results were recorded. Chronotype characteristics were assessed using the Morning-Evening Questionnaire (MEQ), the level of internet addiction was assessed using the Young Internet Addiction Test (YIAT). Results: Based on chronotype characteristics, 28.1% of participants were evening, 36.9% were intermediate and 35.0% were morning types. When chronotype groups compared, the mean age was lower among evening-type individuals (p=0.017). The prevalence of internet addiction was 55.6% in the evening, 54.2% in intermediate and 26.8% in morning type (p=0.003). A significant negative correlation was observed between YIAT score and chronotype score (r=-0.344; p<0.001). No statistically significant differences were found between chronotype groups in terms of key metabolic and clinical parameters, particularly glycated hemoglobin A1c (HbA1c). Conclusion: Our study demonstrated that the level of internet addiction in individuals with T1DM is associated with chronotype characteristics. However, no significant differences were found between chronotype groups in terms of HbA1c and basic metabolic and clinical parameters. These findings suggest that chronotype and internet addiction may be considered as behavioral factors in T1DM.