Sınıf II maloklüzyonlu hastalarda çekimli ve çekimsiz ortodontik tedavilerin faringeal havayolu üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of extraction and non extraction orthodontic treatments on pharyngeal airway in class II malocclusion patients
  1. Tez No: 1020591
  2. Yazar: LADAN HOMAYOUNI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çekimi, Farenks, Hiyoid kemik, Maloklüzyon-angle sınıf II, Ortodonti, Sefalometri, Tooth extraction, Pharynx, Hyoid bone, Malocclusion-angle class II, Orthodontics, Cephalometry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Diş çekimli ortodontik tedavilerin üst havayolu ve hyoid kemik üzerindeki etkileri literatürde tartışmalıdır. Bu retrospektif çalışmada, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda 2015–2025 yılları arasında tedavisi tamamlanan 80 Sınıf II maloklüzyonlu bireyin tedavi öncesi ve sonrası lateral sefalometrik radyografileri değerlendirilmiştir. Bireyler çekimsiz ve üç farklı çekimli tedavi protokolüne göre dört gruba ayrılmış; iskeletsel, dental, üst havayolu ve hyoid kemik ölçümleri karşılaştırılmıştır. Çekimsiz grupta alt keser protrüzyonu, çekimli gruplarda ise tedavi protokolüne bağlı retraksiyon değişiklikleri saptanmıştır. Gruplar arasında üst havayolu ve hyoid kemik açısından anlamlı farklılık bulunmamakla birlikte, nazofaringeal ve vertikal havayolu ölçümleri ile H-S parametresinde zamanla artış gözlenmiştir. Hyoid kemik ve havayolu değişimleri arasında anlamlı korelasyonlar belirlenmiştir. Bulgular, havayolu değişimlerinin yalnızca diş hareketleriyle değil, vertikal iskeletsel yapı ve dil-hyoid kompleksindeki adaptasyonlarla da ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The effects of extraction orthodontic treatment on the upper airway and hyoid bone remain controversial in the literature. In this retrospective study, pretreatment and posttreatment lateral cephalometric radiographs of 80 individuals with Class II malocclusion who completed orthodontic treatment between 2015 and 2025 at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Ege University, were evaluated. The participants were divided into four groups according to one non-extraction and three different extraction treatment protocols, and skeletal, dental, upper airway, and hyoid bone measurements were compared. In the non-extraction group, significant mandibular incisor protrusion was observed, whereas extraction groups exhibited treatment protocol–dependent incisor retraction. Although no significant differences were found among the groups regarding upper airway dimensions or hyoid bone position, increases in nasopharyngeal and vertical airway measurements, as well as in the H-S parameter, were observed over time. Significant correlations were identified between changes in hyoid bone position and airway measurements. These findings suggest that airway changes associated with orthodontic treatment may be related not only to tooth movement but also to adaptations in the vertical skeletal pattern and the tongue–hyoid complex.