Kronik lenfositik lösemi hastalarının tanı, tedavi süreçleri ve sekonder maligniteler ile ilişkili klinik ve laboratuvar bulgularının retrospektif analizi
A retrospective analysis of clinical and laboratory findings related to the diagnostic and treatment processes and secondary malignancies in patients with chronic lymphocytic leukemia
- Tez No: 1020592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ERİŞMİŞ, DR. EMEL İŞLEYEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Lösemi-lenfositik-kronik-B hücreli, Leukemia-lymphocytic-chronic-B-Cell
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik lenfositik lösemi (KLL), erişkinlerde en sık görülen lösemi türü olup B lenfositlerin klonal proliferasyonu ile karakterize, genellikle indolent seyirli bir hastalıktır. Bu çalışmada merkezimizde KLL tanısı alan hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri, sağkalım sonuçları ile sekonder malignite gelişiminin sıklığı, türleri ve olası risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2019 – Aralık 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Klinikleri'ne başvuran 708 hastanın verileri taranmış; ek primer malignitesi bulunan, veri eksikliği olan veya KLL tanısı netleşmeyen 444 hasta dışlanarak 264 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tanı, periferik kanda ≥5.000/mm³ B lenfosit varlığı ve akım sitometride CD5/CD19/CD20/CD23 pozitifliğine, evreleme ise Rai sistemine göre yapılmıştır. Klinik, laboratuvar ve moleküler veriler hastane bilgi kayıt sistemi üzerinden retrospektif olarak kaydedilmiştir. Sağkalım ve sekonder malignite analizleri Kaplan-Meier yöntemiyle, bağımsız risk faktörleri Cox regresyonuyla belirlenmiştir (SPSS 26, p<0,05). Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 63,88±11,79 yıl olup %57,6'sı erkekti. Komorbidite oranı %63,6 idi; en sık hipertansiyon (%70,8) ve diabetes mellitus (%39,9) saptandı. Hastaların %85,7'si erken evrede (Rai 0–2) tanı aldı. IGHV unmutated oranı %55,6, del(17p) %10, TP53 pozitifliği %11,3 olarak bulundu. Ortalama genel sağkalım süresi 25,68±22,21 ay, mortalite oranı %14,3 idi. Sekonder malignite 264 hastanın 15'inde (%5,68) gelişmiş olup en sık gastrointestinal sistem maligniteleri (%33,3) saptandı. Tek değişkenli analizde LDH, albümin, üre ve ECOG skoru sekonder malignite ile ilişkili bulunurken, çok değişkenli analizde yalnızca LDH düzeyi bağımsız risk faktörü olarak anlamlılığını korudu (HR=6,905, p<0,001). Sonuç: KLL'de sekonder malignite gelişimi yalnızca hastalık evresi, süresi veya tedavi maruziyetiyle değil, tümör yükünü ve immün disregülasyonu yansıtan biyokimyasal parametrelerle de yakından ilişkilidir. Serum LDH düzeyinin bağımsız bir risk faktörü olarak saptanması, bu belirtecin rutin izlemde daha aktif biçimde kullanılması gerektiğine işaret etmektedir. Erken evre ağırlıklı hasta grubumuzda bile belirgin bir sekonder malignite yükü olması, izlem stratejilerinin yalnızca KLL progresyonuna değil, eşzamanlı malignite riskine de odaklanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most common leukemia in adults and is characterized by the clonal proliferation of B lymphocytes, typically following an indolent course. This study aimed to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics, as well as survival outcomes of patients diagnosed with CLL in our center, and to determine the frequency, types, and potential risk factors of secondary malignancies. Materials and Methods: Patients followed between January 2019 and December 2024 at Ankara Bilkent City Hospital were retrospectively analyzed. A total of 264 patients who met the inclusion criteria were enrolled in the study. Diagnosis and staging were performed according to standard criteria. Clinical, laboratory, and molecular data were obtained from the hospital information system. Survival analyses were conducted using the Kaplan–Meier method, and independent risk factors for secondary malignancy were evaluated using Cox regression analysis (SPSS 26, p<0.05). Results: The mean age of the patients was 63.88±11.79 years, and 57.6% were male. The comorbidity rate was 63.6%. The majority of patients (85.7%) were diagnosed at an early stage. The rate of unmutated IGHV was 55.6%, del(17p) was 10%, and TP53 positivity was 11.3%. The mean overall survival was 25.68±22.21 months, and the mortality rate was 14.3%. Secondary malignancies developed in 5.68% of patients, with gastrointestinal system malignancies being the most common. In univariate analysis, LDH, albumin, urea, and ECOG performance status were associated with secondary malignancy, whereas in multivariate analysis, only LDH level remained an independent risk factor (HR=6.905, p<0.001). Conclusion: The development of secondary malignancies in CLL is associated not only with disease-related factors but also with biochemical parameters reflecting tumor burden and inflammatory processes. The identification of serum LDH as an independent risk factor suggests that this parameter may be used as a prognostic marker in routine follow-up. These findings indicate that follow-up strategies in CLL should focus not only on disease progression but also on the risk of secondary malignancies.