Tek taraflı üst premolar çekimli olarak tedavi edilen sınıf II malokluzyonlu hastalarda maksiller ark formundaki değişimlerin değerlendirilmesi
Evaluating changes in maxillary arch form in patients with class II malocclusion treated with unilateral upper premolar extraction
- Tez No: 557869
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller ark formu, Dental asimetri, Tek taraflı premolar çekimi, Autocad ve Matlab yazılımları, Maxillary arch form, Dental asymmetry, Unilateral premolar extraction, Autocad and Matlab software
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tek Taraflı Üst Premolar Çekimli Olarak Tedavi Edilen Sınıf II Malokluzyonlu Hastalarda Maksiller Ark Formundaki Değişimlerin Değerlendirilmesi Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, tek taraflı üst birinci premolar çekimli olarak tedavi edilmiş Sınıf II hastalarda maksiller ark formundaki değişimleri incelemek ve maksiller ark simetrisini değerlendirmektir. Materyal ve metot: Bu araştırmanın materyali sabit tel tedavisi uygulanan tek taraflı üst birinci premolar çekimi ile tedavi edilmiş 30 hastadan (araştırma grubu) ve sabit tel tedavisi yapılan çekimsiz tedavi edilmiş Sınıf I ve II 30 hastadan (kontrol grubu) tedavi öncesi ve sonrasında alınan dijital modellerden oluşmaktadır. Modeller üzerinde yatay ve ön-arka yönde ölçüm yapmak ve maksiller ark formunu oluşturmak için, Autocad Version O.49.0.0; Autodesk, San Rafael, California) programı kullanılarak elde edilmiştir. Ölçümler SPSS 25.0 programı kullanılarak istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Matlab (Version 9.2;MathWorks, Natick, Mass) programı kullanılarak ark formları çakıştırılmıştır. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası ölçümler karşılaştırıldığında araştırma grubundaki ön-arka ve yatay yön ölçümlerin çoğunda istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Kontrol grubunda sadece ön-arka yön ölçümlerinde istatistiksel önemli farklılık bulunmuştur. Tedavi öncesi gruplar arası karşılaştırmada sadece ön-arka yön ölçümlerinde önemli gruplar arası farklılık bulunurken, tedavi sonrası gruplar arası karşılaştırmada her iki ön-arka ve yatay yön ölçümlerinde önemli gruplar arası farklılık gösterilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası modellerin her ikisinde önemli ark içi asimetrileri bulunmuştur. Ama araştırma grubunda tedavi sonrası modellerde asimetri belirgindir. Sonuç: Sonuçlarımız maksiller ark içi asimetrilerinin her iki tedavi yönteminde olabileceğini öne sürmektedir. Tek taraflı premolar çekimi yapılanlar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha dar ve asimetrik maksiller ark formuna sahiptir.
Özet (Çeviri)
Evaluating Changes in Maxillary Arch Form in Patients with Class II Malocclusion Treated with Unilateral Upper Premolar Extraction Purpose: The aim of this retrospective study is to examine changes in maxillary arch form in Class II patients treated with unilateral upper first premolar extraction and to evaluate arch symmetry. Material and Method: The material of this study included digital orthodontic models taken before and after the fixed appliance treatment from 30 patients treated with unilateral upper first premolar extraction (study group) and from 30 Class I and II patients underwent fixed appliance treatement without extraction (control group). Creating of maxillary arch forms and model measurements on sagittal and transversal directions were done by using Autocad(Version O.49.0.0; Autodesk, San Rafael, California). The measurements were statistically evaluated by using SPSS 25.0. Superpotioning of the arch forms were done by using Matlab (Version 9.2; MathWorks, Natick, Mass). Results: Statistically significant differences found in study group in the most of the dental dimentional measurements on sagittal and transversal directions when pretreatment and posttreatment mesurements were compared. In the control group, statistically significant difference were found only in the measurements in sagittal direction. Pretreatment intergroup comparisons showed statistically significant differences only in sagittal direction measurements, while posttreatment intergroup comparisons revealed statistically significant differences in both sagittal and transversal direction measurements. Significant intra-arch asymmetries were found in both groups at pretreatment and posttreatment models, but the asymmetries were prominent in posttreatment models at the study group. Conclusion: Our results suggested that both treatment modalities results in maxillary inter-arch asymmetries, but the subjects with unilateral premolar extraction have a narrower and more asymmetric maxillary arch compared to those in control subjects.