Cinsel eğitimin HPV aşı bilgisi ve aile değerlerine yönelik tutuma etkisi
The effect of sexual education on HPV vaccine knowledge and atti̇tudes toward fami̇ly values
  1. Tez No: 1020605
  2. Yazar: PELİN ZIVDIR YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Değerleri, Cinsel Eğitim, Halk Sağlığı Hemşiresi, HPV Aşısı, Tutum, Family Values, Sexual Education, Public Health Nurse, HPV Vaccine, Attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Araştırma, annelere verilen cinsel eğitimin HPV enfeksiyonu ve HPV aşısına ilişkin bilgileri, aile değerlerine yönelik bakışları ve cinsel eğitime ilişkin tutumlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Ön-son-izlem testli randomize kontrollü deneysel araştırmanın evrenini Mersin ili Tarsus ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi kurslarına katılan kız çocuğuna sahip 37.325 anneden araştırmaya katılmayı kabul eden (200 girişim, 200 kontrol) 400 anne örnekleme tek kör teknikle Nisan-Ağustos 2024'de yapılmıştır. Veriler, Tanımlayıcı Özellikler Bilgi Formu, HPV Bilgi Ölçeği, Cinsel Eğitime Yönelik Tutum ve Aile Değerleri Ölçeği ile toplanmıştır. Girişim ve Kontrol grubu annelere anket formları uygulandıktan sonra girişim grubuna yüz yüze Cinsel Eğitim gerçekleştirilmiştir. Eğitimden bir ay sonra son test ve üç ay sonra izlem testi ölçek formları her iki gruba tekrar uygulanmıştır. Veriler, SPSS programıyla analiz edilmiştir. Girişim grubu ön-son-izlem testi ile Aile Değerleri ve HPV Bilgi Ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Verilen cinsel eğitimin girişim grubu annelerin cinsel tutumlarını olumlu yönde arttırmıştır (p<0,05). Eğitim verilmeyen kontrol grubu annelerin cinsel tutumları zamanla negatif yönde azalma göstermiştir. Cinsel eğitim sonrasında HPV Bilgi Ölçeği, Cinsel Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği, Aile Değerleri Ölçeği toplam ve alt boyutları puan ortalamalarının artması yapılan eğitimin etkili olduğunu göstermektedir (p<0,05). Girişim grubu anne eğitimi ile HPV testi ve HPV aşısını duyma arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Girişim grubu annelerde eğitimden sonra kızlarının HPV riskinde olması ile HPV aşısı yaptırmayı düşünmeleri arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). HPV infeksiyonunun cinsel yolla bulaşmasına ilişkin kültürel ve değerlere bağlı tabuların azaltılması amacıyla kapsayıcı, duyarlı bilgilendirme çalışmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of sexual education provided to mothers on their knowledge of human papillomavirus (HPV) infection and the HPV vaccine, their perspectives on family values, and their attitudes toward sexual education. This randomized controlled experimental study with a pretest–posttest–follow-up design was conducted between April and August 2024 using a single-blind technique. The study population consisted of 37,325 mothers with daughters attending Public Education Center courses in the Tarsus district of Mersin Province. The sample included 400 mothers who agreed to participate in the study (200 in the intervention group and 200 in the control group). Data were collected using the Descriptive Characteristics Information Form, the HPV Knowledge Scale, the Attitudes Toward Sexual Education Scale, and the Family Values Scale. Following the administration of the questionnaires to both groups, the intervention group received face-to-face sexual education. The posttest was administered to both groups one month after the intervention, and the follow-up assessment was conducted three months later. The data were analyzed using the SPSS statistical software. A statistically significant difference was found in the total and subscale mean scores of the Family Values Scale and the HPV Knowledge Scale across the pretest, posttest, and follow-up assessments in the intervention group (p<0.05). The sexual education intervention significantly improved the sexual attitudes of mothers in the intervention group (p<0.05). In contrast, the sexual attitudes of mothers in the control group, who did not receive the educational intervention, showed a significant decline over time. The increases in the total and subscale mean scores of the HPV Knowledge Scale, the Attitudes Toward Sexual Education Scale, and the Family Values Scale following the intervention demonstrated the effectiveness of the educational program (p<0.05). A statistically significant association was found between the educational intervention and mothers' awareness of the HPV test and the HPV vaccine in the intervention group (p<0.05). Following the educational intervention, a statistically significant association was observed between mothers' perception that their daughters were at risk for HPV infection and their intention to have their daughters vaccinated against HPV (p<0.05). Inclusive and culturally sensitive educational initiatives are recommended to address cultural and value-based taboos associated with the sexual transmission of HPV infection.