İnspiratuar kas yorgunluğunun alt ekstremite izokinetik performansına akut etkisi
The acute effect of inspiratory muscle fatigue on isokinetic performance of the lower extremities
  1. Tez No: 1020608
  2. Yazar: ECE FİDAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Solunum, Solunum kasları, Training, Respiration, Respiratory muscles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı inspiratuar kas yorgunluğunun alt ekstremite izokinetik performansı üzerindeki akut etkilerini incelemektir. Solunum kasları yalnızca ventilasyonun sürdürülmesinde değil aynı zamanda postüral stabilitenin sağlanması ve egzersiz sırasında periferik kaslara kan dağılımının düzenlenmesinde de rol oynamaktadır. Bu nedenle inspiratuar kaslarda meydana gelen yorgunluğun periferik kas performansını etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu inceleme doğrultusunda çalışmaya yaşları 18–25 arasında değişen 15 sağlıklı erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar 3 farklı uygulamaya dahil olup; deney, sham ve kontrol ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Deney uygulamasında inspiratuar kas yorgunluğu maksimum inspiratuar basıncın %60–70 şiddetinde 30x2 tekrar şeklinde uygulanmıştır. Sham uygulamasında herhangi bir yük olmadan aynı prosedür gerçekleştirilmiştir. Kontrol uygulamasında ise sadece MIP/MEP ölçümü ve izokinetik kuvvet ölçümleri gerçekleştirilmiştir. İzokinetik ölçümler izokinetik dinamometre ile 60°/s-1 ve 180°/s-1 açısal hızlarda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde inspiratuar kas yorgunluğu protokolü sonrasında MIP, MEP ve izokinetik peak torque değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmadığını göstermiştir (p>0.05). Bununla birlikte elde edilen kuvvet değerleri arasında yapılan korelasyon analizinde iki farklı kuvvet parametresi olan MIP/MEP ve izokinetik kuvvet arsında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0.05). Sonuç olarak inspiratuar kas yorgunluğunun akut olarak uygulamasının ardından alt ekstremite izokinetik kuvvet üretimi üzerinde anlamlı bir azalmaya yol açmadığı söylenebilir. Bu bulgular solunum kas fonksiyonunun spor performansı üzerindeki rolünü anlamak açısından önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the acute effects of inspiratory muscle fatigue on lower extremity isokinetic performance. Respiratory muscles play a role not only in maintaining ventilation but also in ensuring postural stability and regulating blood flow to peripheral muscles during exercise. Therefore, it is thought that fatigue in the inspiratory muscles may affect peripheral muscle performance. In line with this investigation, 15 healthy male athletes aged 18–25 voluntarily participated in the study. Participants underwent three different protocols: experimental, sham, and control measurements. In the experimental protocol, inspiratory muscle fatigue was induced by performing 30 sets of 2 repetitions at 60–70% of maximum inspiratory pressure (MIP). In the sham protocol, the same procedure was performed without any load. In the control protocol, only MIP/MEP measurements and isokinetic strength measurements were performed. Isokinetic measurements were performed using an isokinetic dynamometer at angular velocities of 60°/s-1 and 180°/s-1. Analysis of the data revealed no statistically significant changes in MIP, MEP, and isokinetic peak torque values following the inspiratory muscle fatigue protocol (p>0.05). However, a correlation analysis of the obtained force values revealed no significant relationship between the two different strength parameters MIP/MEP and isokinetic strength (p > 0.05). In conclusion, it can be stated that the acute application of inspiratory muscle fatigue does not lead to a significant decrease in lower extremity isokinetic force production. These findings provide important insights into the role of respiratory muscle function in athletic performance.