Trichophyton indotineae'nın identifikasyonunda MALDI-TOF kütle spektrometrisinin yeri
The role of MALDI-TOF mass spectrometry in the identification of trichophyton indotineae
- Tez No: 1020607
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MACİT İLKİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: dermatofitler, identifikasyon, klinik laboratuvar, Trichophyton indotineae, Trichophyton rubrum, clinical laboratory services, dermatophytes, identification, Trichophyton indotineae, Trichophyton rubrum
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Trichophyton indotineae'nın İdentifikasyonunda MALDI-TOF Kütle Spektrometrisinin Yeri Amaç: Matriks destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyon uçuş zamanı kütle spektrometrisi (MALDI-TOF MS), basit örnek hazırlama prosedürü ve klinik örnek başına düşük maliyeti sebebi ile dermatofitlerin rutin identifikasyonunda hızlı ve maliyeti etkin bir yöntemdir. Bu çalışma, kronik, tedaviye dirençli ve yaygın enfeksiyonlardan izole edilen ve daha öncesinde moleküler yöntemlerle identifiye edilmiş dermatofit izolatları ile MALDI-TOF MS'nin identifikasyon performansını değerlendirmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, toplam 134 dermatofit izolatı analiz edildi; bunların 119'u Trichophyton indotineae, 10'u T. rubrum, 3'ü T. tonsurans ve 2'si Microsporum canis idi. İzolatlar ID Fungi Plate (IDFP), Sabouraud glikoz agar (SGA) ve Kimmig agar besiyerlerine ekildi ve 26 °C'de 3 gün inkübe edildi. Üç farklı besiyerinde identifikasyon performansı MALDI-TOF MS VITEK® MS PRIME sistemi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Tür düzeyinde identifikasyon oranları besiyerleri arasında anlamlı farklılık gösterdi (p <.001). IDFP en yüksek tür düzeyinde identifikasyon oranına (% 97,8) ulaşırken, bunu SGA (% 87,3) ve Kimmig agar (% 75,4) takip etti. Trichophyton indotineae için tür düzeyinde identifikasyon oranı en yüksek IDFP'de (% 97,5) belirlendi, bunu SGA (% 88,2) ve Kimmig agar (% 74,8) izledi. Sonuç: Besiyeri seçimi, spektral kaliteyi ve MALDI-TOF MS'nin identifikasyon performansını önemli ölçüde etkiledi. IDFP, özellikle T. indotineae için en yüksek tür düzeyinde identifikasyon oranlarını sağladı. Bu bulgular, MALDI-TOF MS'nin dermatofitlerin rutin identifikasyonunda hızlı ve pratik bir yöntem olarak kullanılmasını desteklemekte ve identifikasyon performansın en üst düzeye çıkarılması için optimize edilmiş kültür koşullarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Role of MALDI-TOF Mass Spectrometry in the Identification of Trichophyton indotineae Objective: Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) is a rapid, cost-effective method for routine dermatophyte identification due to its simple sample preparation procedure, and low per sample cost. This study assessed the identification performance of MALDI-TOF MS using molecularly identified dermatophyte isolates recovered from chronic, recalcitrant, and widespread infections. Materials and methods: In this study, a total of 134 dermatophyte isolates were analyzed, including 119 Trichophyton indotineae, 10 T. rubrum, 3 T. tonsurans, and 2 Microsporum canis. Isolates were cultured on ID Fungi Plates (IDFPs), Sabouraud glucose agar (SGA), and Kimmig agar and incubated at 26 °C for 3 days. MALDI-TOF MS analysis was performed using the VITEK® MS PRIME system. Identification performance was compared across the three culture media. Results: Species-level identification rates differed significantly among culture media (p<.001). IDFP achieved the highest species-level identification rate (97.8%), followed by SGA (87.3%) and Kimmig agar (75.4%). For T. indotineae, species-level identification was also highest with IDFP (97.5%), followed by SGA (88.2%) and Kimmig agar (74.8%). Conclusion: Culture medium selection substantially influenced spectral quality and MALDI-TOF MS identification performance. IDFPs provided the highest species level identification rates, particularly for T. indotineae. These findings support the use of MALDI-TOF MS as a rapid and practical tool for routine dermatophyte identification and highlight the importance of optimized culture conditions for maximizing diagnostic performance.