Misisli muhaddisler ve Lüveyn'in (Öl. 246/861) hadisçiliği
Hadith scholars of Misis and the hadith scholarship of Luwayn
  1. Tez No: 1020626
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadith
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Adana'nın doğusunda yer alan birçok medeniyete beşiklik eden Masîsa bu günkü adıyla Havraniye/Misis, hadis ilmi açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bölgenin merkezi olan Misis'e birçok hadis âlimi gelmiş ve burada yaşamıştır. Bu âlimlerden bazıları eserler verip birçok öğrencisi vasıtasıyla temel hadis kitaplarına kaynaklık etmişlerdir.“el-Massîsî”nisbesini alan veya bu bölgede yaşadığı bilinen muhaddisler hayatları ve hadis ilmine katkıları tasviri şeklinde kaleme alımıştır. Misisli muhaddislerden hadis külliyatlarında nakledilen hadisleri incelenerek tasnif dönemine etkileri ortaya konulmuştur. Ayrıca Misisli Muhaddislerden olan Lüveyn'in Hadisçiliği ve hadis cüz'ünde yer alan rivayetlerin hadis ilmi açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Located to the east of Adana and having served as a cradle for numerous civilizations, Mopsuestia—known today as Havraniye/Misis—holds a distinct significance in the field of Hadith studies. As a regional center, Misis hosted many Hadith scholars who lived and worked within its borders. Some of these scholars produced significant works and, through their numerous students, served as primary sources for the fundamental books of Hadith. This study provides a descriptive account of the lives and contributions of the traditionists (muhaddiths) who adopted the title“al-Massisi”or are known to have resided in this region. By examining the narrations transmitted by these scholars within the Hadith compendiums, their impact on the“Period of Classification”(tasnif) is revealed. Furthermore, the scholarship of Luvayn, one of the prominent traditionists of Misis, is analyzed, and the narrations contained in his Hadith Juz (Hadith booklet) are evaluated from the perspective of Hadith science.