Osmanlı yenileşme sürecinde Haseki Darüşşifası
Haseki Darüşşifa in the Ottoman modernization process
  1. Tez No: 1020698
  2. Yazar: BERNA NAŞİDE SAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ottoman State
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Osmanlı Devleti'ndeki sağlık hizmetlerinin gelişimi ve vakıf sistemi içerisinde darüşşifalar ele alınmıştır. Tez çalışmasının temel amacı, Haseki Darüşşifası'nın gelişen Osmanlı sağlık sistemindeki yerini ve önemini ortaya koymaktır. Arşiv belgeleri ve literatür kaynakları incelenerek, Haseki Darüşşifası'nın personel yapısı, işlevi, hizmet verdiği alanlar ve dönüşümü incelenerek analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular darüşşifaların sadece tedavi kurumu niteliği taşımadıkları aynı zamanda sosyal yardım açısından da önemli görevler üstlenmiş olduklarını göstermektedir. Haseki Darüşşifası'nın değişen yapısının zaman içerisinde yaşanan toplumsal değişiklikler ve ihtiyaçlar etkilemiş, Osmanlı sağlık sistemi gelişiminde önemli bir rol üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the development of healthcare services in the Ottoman Empire and the role of hospitals (darüşşifa) within the waqf (endowment) system. The primary aim of this thesis is to reveal the place and importance of the Haseki Darüşşifa within the evolving Ottoman healthcare system. Archival documents and literature sources were examined to analyze the Haseki Darüşşifa's personnel structure, function, areas of service, and transformation. The findings indicate that hospitals were not only institutions of treatment but also played significant roles in social welfare. The changing structure of the Haseki Darüşşifa was influenced by societal changes and needs over time, and it played a crucial role in the development of the Ottoman healthcare system.