Kırsal kalkınma bağlamında ekoturizm ve organik tarımın entegrasyonu Düzce ili örneği
Integration of ecotourism and organic agriculture in the context of rural development: The case of Düzce province
  1. Tez No: 1020713
  2. Yazar: AYŞE TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÜLTEKİN, ÖĞR. GÖR. YASEMİN OLĞAÇ AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Kırsal kalkınma, Sürdürülebilirlik, Entegrasyon, Organik tarım, Düzce ili, Ecotourism, Rural development, Sustainability, Integration, Organic agriculture, Migration, Düzce province
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Düzce ilinde yürütülen organik tarım faaliyetlerinin mevcut durumunu ve gelişim potansiyelini ortaya koymak ve organik tarım ile ekoturizm uygulamalarının birlikte nasıl sürdürülebilir bir kırsal kalkınma modeline dönüştürülebileceği değerlendirmektir. Çalışma, kırsal kalkınma sürecinde tarım ve turizm sektörleri arasındaki karşılıklı etkileşimi bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, alternatif üretim ve gelir modellerinin yerel ekonomiye sağlayabileceği katkıları ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırma nitel yöntemle tasarlanmış; veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen çalışma grubunu, Düzce'de organik üretim yapan çiftçiler ile belediyeler ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan, konu hakkında bilgi ve deneyime sahip ilgili personel oluşturmaktadır. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı aracılığıyla sistematik biçimde çözümlenmiştir. Açık kodlama süreciyle başlayan analiz aşamasında katılımcı ifadelerinden hareketle kodlar oluşturulmuş, benzer kodlar kategoriler altında toplanmış ve tematik bir yapı içerisinde anlamlandırılmıştır. Bulgular, Düzce'nin sahip olduğu doğal kaynaklar, tarımsal üretim kapasitesi ve gelişmekte olan turizm faaliyetleri sayesinde organik tarım ve ekoturizmin entegre biçimde geliştirilmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Bu entegrasyonun kırsal gelirlerin artırılması, istihdam olanaklarının çeşitlendirilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi ve yerel kültürel değerlerin korunması gibi çok yönlü katkılar sunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte pazarlama sorunları, tanıtım eksiklikleri ve kurumsal koordinasyon yetersizliklerinin süreci sınırlandırdığı tespit edilmiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde, planlı, bütüncül ve paydaşlar arası iş birliğini güçlendiren politikalarla desteklenmesi halinde organik tarım ve ekoturizm entegrasyonunun Düzce için sürdürülebilir ve uygulanabilir bir kırsal kalkınma modeli oluşturabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to reveal the current status and development potential of organic farming activities carried out in the province of Düzce and to evaluate how organic farming and ecotourism practices can be transformed into a sustainable rural development model when combined. The study aims to address the mutual interaction between the agriculture and tourism sectors in the rural development process through a holistic approach and to evaluate the contributions that alternative production and income models can provide to the local economy in economic, social, and environmental dimensions. In this regard, the research was designed using a qualitative method; semi-structured interview technique was used in the data collection process. The study group, determined through purposive sampling, consists of organic producers in Düzce and relevant personnel working in municipalities and Provincial/District Directorates of Agriculture and Forestry who have knowledge and experience on the subject. The obtained data were systematically analyzed using the MAXQDA qualitative data analysis software. In the analysis phase, which began with open coding, codes were created based on participants' statements, similar codes were grouped under categories, and interpreted within a thematic structure. The findings show that Düzce has significant potential for the integrated development of organic farming and ecotourism due to its natural resources, agricultural production capacity, and developing tourism activities. It has been determined that this integration provides multifaceted contributions such as increasing rural incomes, diversifying employment opportunities, strengthening environmental sustainability, and preserving local cultural values. However, it was found that marketing problems, lack of promotion, and insufficient institutional coordination limit the process. Overall, it is concluded that, if supported by planned, holistic policies that strengthen cooperation among stakeholders, the integration of organic farming and ecotourism can create a sustainable and feasible rural development model for Düzce.