Çanakkale'nin Bigalı Köyü'nde kırsal kalkınmada kadın girişimciliği ve ekoturizm ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship between women entrepreneurship and ecotourism for rural development:Case of Bigali Village, Canakkale
- Tez No: 526446
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Ziraat, Tourism, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Kadın İşgücü, Girişimcilik, Ekoturizm, Çanakkale, Rural Development, Women Labour Force, Entrepreneurship, Ecotourism, Çanakkale
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde uygulanan tarım politikaları ve kırsal kalkınma politikalarında kadınların ve diğer dezavantajlı grupların girişimcilik kabiliyetini geliştirecek ve zaten gündelik hayatın bir parçası olan üretim faaliyetlerinin ekonomik değere dönüşmesi hedeflenmektedir. Yerel kalkınmada kadın işgücünün değerlendirilme yollarından biri de ekoturizmdir. Ekoturizm faaliyetlerinde kadın emeği ve kadın girişimciliği önemli yer tutmaktadır. Dolayısıyla kırsal kesimde sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek için kadın girişimcilerin sayısını artırmak ve var olan kadın girişimcileri güçlendirmek önemlidir. Böylelikle kadın girişimciler hem aile ekonomisine, hem de çevrelerinde istihdam yaratarak kalkınmaya önemli katkı sağlayacaklardır. Bu araştırmanın amacı; tarihi ve kültürel açıdan özel bir öneme sahip olan Çanakkale İli, Eceabat İlçesi, Bigalı Köyünde kadın girişimciliği ile ekoturizm potansiyeli arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Köyün geçim kaynağı tarım olarak görülmesine rağmen küçük ölçekli aile işletmelerinden elde edilen gelir seviyesi düşüktür. Köyün tarihi ve kültürel dokusu düşünüldüğünde alternatif gelir kaynaklarının hayata geçirilmesi olası görülmektdir. Bu bağlamda köyde sürekli ikamet eden kadınların tamamıyla yüzyüze anket yapılarak demografik özellikler, tarımsal varlıklar, geçim kaynakları ve ekoturizm potansiyeli belirlenerek mevcut durum ortaya konulmuştur. Diğer taraftan köydeki kadınların girişimcilik eğilimleri, ekoturizme bakış açıları ve farkındalık düzeyleri incelenmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre kadınlarda girişimcilik isteğinin olduğu, ancak bu konuda mevcut politika ve desteklerden haberdar olmadıkları ve işe nereden başlayacaklarını bilmedikleri anlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ve sorunlardan yola çıkarak bölgedeki tüm yerel paydaşların katılımıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşlarını yönetirken ikamet ettiği ve 57. Alay yürüyüşünü başlattığı Bigalı Köyü kadınlarının yürürlükteki kırsal kalkınma fonlarıyla desteklenmesi ve teşvik edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's agricultural policies and rural development policies aim to develop the entrepreneurial ability of women and other disadvantaged groups and to transform their economic activities, which are already part of their everyday life, into an economic value. Ecotourism is one of the possibilities which women work force can be put into use for local development. Women labour and women entrepreneurship play an important role in ecotourism activities. Therefore, it is important to increase the number of women entrepreneurs or strengthen existing women entrepreneurs in order to achieve sustainable development in rural areas. Thus, female entrepreneurs will make an important contribution to the household economy and also to the rural development by creating employment in their environment. The aim of this study is to examine the relationship between women entrepreneurship and ecotourism potential in Bigalı Village, which is located at Eceabat District, Çanakkale Province and has a special historical and cultural importance. Main means of living of the village has been agriculture and the income level gained from the small-scale family businesses has been quite low. Considering the historical and cultural background of the village, it might be possible to create alternative sources of income. In this context, face-to-face interviews were conducted with the women, who are the permanently residing in the village, in order to determine the demographic characteristics, agricultural assets, livelihoods, and ecotourism potential. On the other hand, women's tendencies to entrepreneurship, their perspectives and awareness about ecotourism were examined. According to the results of the study, it is understood that the women have entrepreneurship desires but they are not aware of the current policies and available support and do not know where to start. Bigalı Village is the place where Mustafa Kemal Atatürk had resided during Gallipoli Campaign and started 57th Regiment march. On the bases of findings of our study and the problems of the area, it is suggested that the women of the Bigalı Village should be encouraged to involve in economic activities and supported by current rural development funds with the participation of all the local stakeholders.