The effect of full-body illusion on perspective change performance
Tüm beden illüzyonunun perspektif değiştirme performansına etkisi
  1. Tez No: 1020720
  2. Yazar: NEHİR GÖKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ERDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropsikoloji, Özbilinç, Neuropsychology, Self-consciousness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, bedensel özbilinç, kişisel alan ve ikinci düzey görsel-uzamsal bakış açısı değiştirme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda, Kendi Vücudunu Döndürme görevindeki performansın hedef bedenin uzamsal uzaklığından etkilenip etkilenmediği ve Bütün Vücut İllüzyonu yoluyla sanal bir avatarın bedenlenmesinin performans ölçütlerini değiştirip değiştirmediği incelenmiştir. İki pilot çalışma ve bir ana deney boyunca katılımcılar, uyaran uyumluluğu ve uyaran uzaklığının manipüle edildiği Kendi Vücudunu Döndürme görevinin farklı versiyonlarını tamamlamıştır. Ana deneyde, Bütün Vücut İllüzyonu indüksiyon koşulunun katılımcılar arası faktör, görev uyaranı uzaklığı ve uyumluluğunun ise katılımcı içi faktörler olduğu 3 × 2 × 2 karma desen kullanılmıştır. Katılımcılar Peripersonal Senkron, Peripersonal Asenkron veya Ekstrapersonal Senkron indüksiyon koşullarına atanmış ve görev performansları tepki süreleri ile doğru yanıt oranları kullanılarak ölçülmüştür. Deneyler boyunca uyaran uyumluluğu performansı tutarlı bir şekilde etkilemiştir; uyumlu, arkası dönük uyaranlar, uyumsuz, önü dönük uyaranlara kıyasla daha iyi performans ile ilişkilendirilmiştir. Bu durum görevde bedenlenmiş zihinsel dönüşümün rolünü desteklemiştir. Uyaran uzaklığı da performansı etkilemiştir; bu bulgu, hedef bedenin gözlemcinin bedenine göre uzamsal konumunun ikinci düzey perspektif alma performansını etkilediğini göstermektedir. Ancak Bütün Vücut İllüzyonu koşulu, Kendi Vücudunu Döndürme görevi performansını anlamlı düzeyde etkilememiştir. Bedenlenmeyi ölçen subjektif anket sonuçları, Peripersonal Senkron koşulun dört bedenlenme hedefi arasından sadece bir tanesini etkilediğini göstermiştir. Genel olarak bulgular, kişisel alanın bedenlenmiş görsel-uzamsal bakış açısı değiştirmeye katkıda bulunduğunu ancak kısa süreli Bütün Vücut İllüzyonu indüksiyonunun bakış açısı dönüşümünde geniş kapsamlı davranışsal değişiklikler üretmek için yeterli olmayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the relationship between bodily self-consciousness, peripersonal space, and level-2 visuospatial perspective taking. We examined whether Own-Body Transformation task performance is influenced by the spatial distance of the target body and whether embodying a virtual avatar through Full Body Illusion changes task performance. Across two pilot studies and one main experiment, participants completed versions of the Own-Body Transformation task in which stimulus congruency and stimulus distance were manipulated. The main experiment used a 3 × 2 × 2 mixed design with Full Body Illusion induction condition as a between-subjects factor and task stimuli distance and congruency as within-subjects factors. Participants were assigned to Peripersonal Synchronous, Peripersonal Asynchronous, or Extrapersonal Synchronous Full Body Illusion conditions, and task performance was measured using reaction times and correct response rates. Across the experiments, stimulus congruency reliably influenced performance, with congruent back-facing stimuli producing better performance than incongruent front-facing stimuli, supporting the role of embodied mental transformation in the task. Stimulus distance also affected performance, suggesting that the spatial location of the target body in relation to the observer's body influences perspective taking. However, Full Body Illusion condition did not significantly affect Own-Body Transformation task performance. Results of self-reported embodiment measures showed that the Peripersonal Synchronous condition influenced only one of four embodiment targets. Overall, the findings suggest that peripersonal space contributes to embodied visuospatial perspective taking, while short-term Full Body Illusion induction may not be sufficient to produce broad behavioral changes in perspective transformation.