Tüketicilerin statü tüketimi eğilimleri üzerinde kişisel etkenler ile içsel ve dışsal motivasyon kaynaklarının rolü
The role of personal factors and intrinsic and extrinsic motivations on consumers' status consumption tendencies
- Tez No: 818237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Statü tüketimi, moda bilinci, marka bilinci, benlik-imaj uyumu, içsel ve dışsal motivasyonlar, Status consumption, fashion consciousness, brand consciousness, self-image congruence, intrinsic and extrinsic motivations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Statü tüketim alışkanlıkları günümüzde değişen yaşam koşulları ile birlikte kendisine yeni bir edinmiştir. Bireyler yalnızca lüks tüketim ürünlerini prestijli bir yaşama sahip olmak için değil kişisel olarak birtakım tatmin duygusu elde etmek için de tüketmektedir. Sosyal yaşamın farklı bir boyut kazanması ile bu kişisel motivasyonların ve etkenlerin ele alınmasına dair bir gereklilik olduğu düşünülmüştür. Söz konusu araştırmada statü tüketim eğilimi bu tür kişisel etkenlerden ve motivasyonlardan olan marka bilinci, moda bilinci, benlik-imaj uyumu ile içsel ve dışsal motivasyonlar açısından ele alınmıştır. Araştırmanın temel amacını bu değişkenlerin statü tüketim eğilimi üzerindeki etkilerini belirlemek oluşturmaktadır. Bu nedenle bir model sunulmuş, anket yöntemi ile veri seti elde edilmiş ve veriler üzerinde farklı analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma modeline göre marka bilinci, moda bilinci ve gerçek benlik-imaj uyumu ile ideal benlik-imaj uyumu kişisel etkenlerinin ve dışsal motivasyon kaynaklarından ün ve zenginlik boyutlarının statü tüketim eğilimi üzerine anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, status consumption habits have gained a new meaning with the changing living conditions. Individuals consume luxury goods not only to have a prestigious life but also to obtain personal satisfaction. With social life gaining a different dimension, it has been considered a necessity to address these personal motivations and factors. In the research, the status consumption tendency is discussed in terms of personal factors and motivations such as brand consciousness, fashion consciousness, self-image congruence, and intrinsic and extrinsic motivations. The main purpose of the research is to determine the effects of these variables on the status consumption tendency. For this reason, a model was constructed, a data set was obtained with the survey method, and different analyzes were carried out. According to the research model, it is concluded that personal factors of brand consciousness, fashion consciousness, actual self-image congruence and ideal self-image congruence and fame and wealth dimensions of extrinsic motivations have a significant effect on the status consumption tendency.