Türkiye'de göçmen güvenliği ve sınır yönetimi politikalarının gelişimi
The evolution of migrant security and border management policies in Türkiye
- Tez No: 1020741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik kurumları, Milli güvenlik politikası, Uluslararası göç, Uluslararası güvenlik, Yasadışı göç, Security institutions, National security policy, International migration, International security, Illegal migration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Göç olgusu sadece toplumların sosyokültürel yaşamını değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda devletlerin sınır kontrollerini ve güvenlik politikalarını kökten bir dönüşüme zorlar. Bu çalışma, Türkiye'nin göç ve sınır yönetimi sürecini tarihsel ve hukuki açıdan ele alırken sınır yönetimi politikaları ile göçmenlerin insan güvenliği ihtiyacı arasındaki gerilim noktasına odaklanmaktadır. Suriye'de savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana ivme kazanan kurumsal dönüşüm süreçlerinin, göçmenlerin yaşamlarında yaratmış olduğu güvenlik açıklarını anlamak araştırmanın temel motivasyonudur. Nitel bir tasarımla kurgulanıp literatür ve resmi doküman analizlerinden beslenen çalışma, krizin başlarında uygulanan“açık kapı”politikasının yerini zamanla beton duvarlara ve sınır kontrollerine nasıl bıraktığını mercek altına almaktadır. Elde edilen veriler ışığında şu sonuçlara ulaşılmaktadır: Göç olgusu doğrudan ulusal güvenlik tehdidi söylemleriyle nitelendirilirse sınırlardaki sıkı denetim mekanizmalarının devletin istediği korumayı sağlamadığı gibi, tam aksine göçmenleri yüksek hayati risk taşıyan yasa dışı rotalara yönelterek yeni kriz alanları yaratmaktadır. Süreç içerisinde Sürecin başlarında AFAD tarafından yürütülen kriz yönetiminin, zamanla Göç İdaresi Başkanlığı gibi uzmanlaşmış bir kamu kurumuna devredilmesi de bu değişimin kanıtıdır. Ancak“geçici koruma”statüsünün yarattığı hukuki belirsizlik ve iç siyasetteki“güvenlikleştirme”söylemi, toplumu yabancı karşıtı tutumların oluşmasına zemin hazırlayarak sosyal uyum ihtimalini giderek zayıflatmaktadır. ABD, Myanmar ve Polonya gibi farklı coğrafyalardaki kriz noktaları üzerinden yapılan karşılaştırmalı analizler ise çalışmanın finalinde bize evrensel bir gerçeği hatırlatır: Sınır yönetiminde gerçekten sürdürülebilir, işleyen ve adil bir model inşa etmenin tek yolu, odak noktasına hukuki öngörülebilirliği ve insan onurunu koymaktan geçmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration not only alters the sociocultural fabric of societies but also compels a radical transformation in the border control and security policies of states. While examining Turkey's migration and border management process from a historical and legal perspective, this study focuses on the tension between border management policies and the human security needs of migrants. The primary motivation of this research is to comprehend the security vulnerabilities created in migrants' lives by the institutional transformation processes that have accelerated since the outbreak of the Syrian war in 2011. Built upon a qualitative design and drawing from literature and official document analyses, the study scrutinizes how the“open door”policy implemented at the onset of the crisis was gradually replaced by concrete walls and strict border controls. In light of the findings, the following conclusions are reached: Framing the phenomenon of migration strictly through the discourse of national security threats and employing strict control mechanisms at the borders fail to provide the protection desired by the state. On the contrary, these measures create new crisis zones by driving migrants toward highly perilous, illegal routes. The transition of crisis management, initially overseen by AFAD, to a specialized public institution such as the Presidency of Migration Management is further evidence of this structural shift. However, the legal uncertainty generated by the“temporary protection”status and the“securitization”rhetoric in domestic politics lays the groundwork for xenophobic attitudes in society, thereby progressively undermining the prospect of social integration. Ultimately, comparative analyses of crisis points in diverse geographies -such as the USA, Myanmar, and Poland- remind us of a universal truth at the conclusion of the study: the only way to build a truly sustainable, functional, and fair model for border management is to place legal predictability and human dignity at its very core.