Testis iskemi/reperfüzyonu oluşturulmuş ratlarda apocyninin testis dokusu üzerine koruyucu ve tedavi edici etkilerinin araştırılması
Protective and thereupatic effects in testis tissue of apocynin on testicular ischemia-reperfusion injury in a rat
- Tez No: 329136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Testis, ischemia-reperfusion injury, apocynin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Testis torsiyonu çocuklarda ve adelosanlarda sık görülen, kısa zamanda müdahale gerektiren ürolojik acillerden biridir. Bu çalışmada amacımız testis torsiyonu sonrası dokudaki oksidatif stresi biyokimyasal, histopatolojik olarak belirlemek ve apocynin tedavisinin bu hasar üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal metod: 250-350 gr ağırlığında 32 adet wistar albino rat gelişi güzel olarak 4 gruba ayrıldı. 1.grup sham grubu olarak belirlendi. 2. grupta torsiyon + detorsiyon oluşturuldu, 3. grupta 2.gruba uygulanan prosedüre ek olarak torsiyonun (iskemi) 210. dk?sında tek doz salin tedavisi intraperitoneal uygulandı (10ml/kg ). 4. grupta 2. gruba uygulanan prosedüre ek olarak iskeminin 210. dk?sında tek doz apocynin tedavisi intraperitoneal uygulandı. (20 mg/kg ). Sham grubu hariç diğer gruplara 240 dk `lık torsiyon sonrasında 60 dk detorsiyon (reperfüzyon) uygulandıktan sonra sol orşiektomi yapılıp ratlardan kan örnekleri alınarak ötenazi uygulandı ve işleme son verildi. Bulgular: MDA, TOS ve OSİ değerleri I/R ve I/R+SF grubunda Sham grubuna göre anlamlı olarak artmış izlendi. Süperoksit dismutaz, CAT, GPX ve GSH değerleri IR ve IR+SF grubunda Sham grubuna göre anlamlı olarak azalmış izlendi. Malonoldialdehit, TOS ve OSİ değerleri I/R+Apocynin grubunda I/R ve I/R+SF gruplarına göre anlamlı olarak azalmış, SOD ve CAT değerleri ise anlamlı olarak artmış izlendi. Myeloperoksidaz değeri I/R+Apocynin grubunda I/R ve I/R+SF gruplarına göre azalmış, TAK değeri ise I/R+Apocynin grubunda I/R ve I/R+SF gruplarına göre artmış izlensede tüm gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. İskemi reperfüzyon yapılan gruplarda tübül çapının azaldığı, ancak apocynin tedavisi verilen grupta seminifer tübüllerinin ortalama çapının I/R grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı saptandı. Sonuç: Torsiyon sonrasında oksidatif enzimlerde, lipid peroksidasyonda artış testis dokusunda oksidatif stresin geliştiğini ortaya koymaktadır. Çalışmamızın bulguları ışığında apocyninin testisteki oksidatif stresi azalttığını gözlemledik. Bu tedavi modalitesinin insanlarda rutin kullanıma dahil edilebilmesi için randomize, prospektif, geniş kapsamlı ve uzun dönem takip sonuçlarına sahip çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: This experimental study was designed to explore the protective effect of apocynin, NADPH-oxidase inhibitor, on testis damage induced by I/R in rat model. Methods: Thirty-two rats were randomly divided into a control group and three I/R groups (4-h ischemia followed by 1-h reperfusion). The first group was named control, control-operation. In the second group, there become torsion and detorsion. İn the third group in addition to the procedure applied saline (10 ml/kg i.p. ) in the second group after was conducted at the 210. minutes of ischemia. In the fourth group in addition to the procedure applied apocynin (20 mg/kg i.p. ) in the second group after was conducted at the 210. minutes of ischemia. The histopathological findings, including tubule diameters, giant cell, degenerated cell, poured into the lumen of seminiferous tubules epithelium, interstitial hemorrhage and also tissue malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathion peroxidase (GPX), reduced glutathione (GSH), myeloperoxidase (MPO), oxidative stress index (OSİ), total oxidative capasity (TOC), total antioxidan capasity (TAC) levels were determined. Results: Malonoldialdehyde, TOC and OSI levels are significantly higher in I/R and I/R+SF group than Control group. Superoksiddismutaz, CAT, GPX and GSH levels are significantly lower in I/R and I/R+SF group than Control group. Malonoldialdehiyde, TOC and OSI levels are significantly lower in I/R + Apocynin group than I/R and I/R+SF group. SOD and CAT levels find significantly higher in I/R + Apocynin group than I/R and I/R+SF group. Myeloperoksidase level was find lower in I/R + Apocynin group than I/R and I/R + SF groups. TAC level was find higher in I/R + Apocynin group than I/R and I/R + SF groups, but didn?t find significantly difference for istatistcially. In the groups that were applied I/R it was found that the tubule diameters got smaller but other values significantly sinificantly got higher. However in the group given apocynin treatment the average diameter of seminifer tubules significantly rise were found when compared to the I/R, I/R+SF groups. Conclusion: The beneficial effects of apocynin on testiculer I/R injury were evaluated for the first time.