Nesturî Uygur Türklerine ait mezar taşlarının söz dizimi
Syntax of tombstones of Nestorian Uyghur Turks
- Tez No: 1020799
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Uygur Türkçesi, Turfan Uygur Devleti, Uygur edebiyatı, Old Uighur Turkish, Turfan Uighur Government, Uighur literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Geniş bozkır coğrafyasında, Orta Asya'da yaşayan Uygur Türkleri, yaklaşık 100 yıl süren iktidarları boyunca Türk Dünyası için önemli gelişmelere yol açmışlar, egemenliklerini kaybettikten sonra yayıldıkları coğrafyalarda varlıklarını sürdürerek tarih sahnesinde yer almaya devam etmişlerdir. Uygur Türkleri, kabul ettiği birçok farklı inanışla beraber Hristiyanlığın mezheplerinden biri olan Nestûrîliğe de inanmışlardır. VIII - XIV. yüzyıllar arasında bu dinin mensupları olan Uygur Türkleri, bu dinin etkisiyle eserler meydana getirmişlerdir. Yazılı metinler içinde değerlendirilebilecek olan mezar taşları ise bu çalışmanın dokümanını oluşturmaktadır. Nesturî Uygur Türklerine ait olan mezar taşları üzerinde söz dizimi yöntemiyle inceleme yapılmıştır. Kavramlar arası ilişkiler ve bu ilişkilerin oluşturduğu dizgeler tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
The Uyghur Turks, who lived in the vast steppes of Central Asia, brought about significant developments for the Turkic world during their approximately 100-year reign; after losing their sovereignty, they continued to maintain their presence in the regions to which they had dispersed, thus remaining on the stage of history. Along with many other beliefs they embraced, the Uyghur Turks also adhered to Nestorianism, a branch of Christianity. Between the 8th and 14th centuries, the Uyghur Turks, as followers of this religion, produced works influenced by it. The tombstones, which can be classified as written texts, form the basis of this study. An analysis using syntactic methods was conducted on the tombstones belonging to the Nestorian Uyghur Turks. Relationships between concepts and the patterns formed by these relationships were identified.