Türkiye ekonomisinde gelir dağılımı eşitsizlikleri ve ekonomik kriz döngüsünde yoksulluk işsizlik bağlantısı
Income distribution inequalities in the Turkish economy and the link between poverty and unemployment within the economic crisis cycle
- Tez No: 1020798
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN TAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı, Kriz, Yoksulluk, İşsizlik, Income distribution, Crisis, Poverty, Unemployment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Ekonomi bilimi tarihi boyunca devletler, sürekli olarak ekonomik politikalar geliştirmiş ve uygulamıştır. Uygulanan ekonomik politikaların temel amacı, ülke ekonomisini canlandırmak, halkın refahını yükseltmek ve gelir dağılımında adaleti sağlamaktır. Bu çalışmanın amacı, gelir dağılımı kavramları açıklayarak, adaletsiz bir gelir dağılımı sorununu sebep olan etkenler üzerinde araştırma yapmaktır. Bu doğrultuda gelir dağılımında oluşan eşitsizliğin sebebi olarak küresel ve ekonomik boyutta yaşanan dalgalanmalar ve krizler incelenecektir. Araştırma, Türkiye'nin tarih boyunca yaşamış olduğu krizleri; özellikle son otuz yılda yaşanan ekonomik krizlerin ekonomik büyüme, işsizlik ve yoksulluk hipotezi üzerinde yoğunlaşılacaktır. Bu araştırmanın önemi, ekonomik açıdan gelişmekte olan Türkiye'nin krizler karşısında uyguladığı politikalarla başetmesi ve makroekonomik göstergelerle rehberlik edici bir kaynak olmayı amaçlamaktadır. Literatür bulgularına göre, Türkiye, yapısal kırılganlığın yoğun yaşandığı kriz süreçlerinde, büyüme hızını kaybetmesi ve artan işsizlik ile özellikle dezavantajlı kesimlerinde gelir eşitsizliğinin artmasına bağlı olarak yoksulluk artışlarına devletin etkin sosyoekonomik rolüne ihtiyacın sağlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of economics, states have continuously developed and implemented economic policies. The main goal of these economic policies is to revitalize the national economy, increase the welfare of the people, and ensure fairness in income distribution. This study aims to explain the concepts of income distribution and to investigate the factors causing an unequal income distribution problem. In this context, global and economic fluctuations and crises will be examined as the cause of inequality in income distribution. The research will focus on the crises that Turkey has experienced throughout its history, particularly the economic crises of the last thirty years, and their impact on economic growth, unemployment, and poverty hypotheses. The importance of this research lies in its aim to be a guiding resource for Turkey, an economically developing country, in coping with crises through its policies and macroeconomic indicators. According to literature findings, Turkey, during crisis periods where structural fragility is high, experiences a loss of growth rate and increased unemployment, leading to increased poverty, especially among disadvantaged groups, highlighting the need for an effective socio-economic role from the state.