Lise öğrencilerinde irade gücü ile ilgili değişkenlerin incelenmesi
Investigation of variables related to willpower in high school students
- Tez No: 1020804
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT KAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Ergenlik, Perceived social support, Puberty
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinde irade gücünün cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi ve anne baba eğitim düzeyi gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek; ayrıca sosyal problem çözme, algılanan öz düzenleme, algılanan sosyal destek, algılanan ebeveyn tutumları ve dijital bağımlılığın irade gücünü yordayıcı rolünü belirlemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Erzincan'da çeşitli liselerde öğrenim gören, 599'u kadın ve 488'i erkek olmak üzere toplam 1087 gönüllü lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Sosyal Problem Çözme Envanteri, Algılanan Öz Düzenleme Ölçeği, Dijital Bağımlılık Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları – Çocuk Formu ve İrade Yedilisi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve ileri düzey istatistiksel analizlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları, irade düzeylerinin okul türü ve anne eğitim düzeyi gibi değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaştığını ve irade gücünün sosyal problem çözme becerileri, algılanan öz düzenleme, sosyal destek ve olumlu ebeveyn tutumları ile pozitif; dijital bağımlılık ve reddedici ebeveyn tutumları ile negatif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre, bireysel ve sosyal değişkenler irade düzeyinin anlamlı yordayıcıları olup, irade düzeyindeki varyansın %42'sini açıklamaktadır. Bulgular, ergenlerde irade gücünün gelişiminde bireysel beceriler ile sosyal çevresel etkenlerin birlikte ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between willpower and demographic variables and various psychosocial factors among high school students, and to identify the variables predicting willpower. The study was conducted as a quantitative research based on the relational survey model. The study group consisted of 1,087 volunteer high school students (599 females, 488 males) enrolled in public high schools in Erzincan during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, the Social Problem Solving Inventory, the Digital Addiction Scale, the Perceived Self-Regulation Scale, the Short Form of the Perceived Parental Attitudes – Child Form, and the Willpower Septet Scale. Descriptive and advanced statistical analyses were employed in the data analysis process. The results indicated that willpower levels differed significantly according to certain demographic variables and that willpower was positively associated with social problem-solving skills, perceived self-regulation, perceived social support, and positive parental attitudes, while being negatively associated with digital addiction and rejecting parental attitudes. Multiple linear regression analysis revealed that individual and social variables were significant predictors of willpower, explaining 42% of the variance. The findings highlight the importance of considering both individual skills and social environmental factors in the development of willpower during adolescence.