Hemodiyaliz esnasındaki zaman yönetimine ilişkin verilen eğitimin çocukta anksiyete ve korku üzerine etkisi
The effect of the training given on time management during haemodialysis on anxiety and fear in children
  1. Tez No: 1020861
  2. Yazar: LEYLA TORI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, hemodiyaliz, hemşire, zaman yönetimi, anksiyete, korku, Child, hemodialysis, nurse, time management, anxiety, fea
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hemodiyaliz tedavisi gören çocuklara yönelik zaman yönetimi eğitiminin çocukların yaşadığı anksiyete ve korku düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu doğrultuda, çocuklara verilen yapılandırılmış zaman yönetimi eğitiminin, tedavi sürecine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Bu araştırma randomize kontrollü deneysel tasarıma sahiptir. Araştırma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Nefroloji Hastalıkları Hemodiyaliz Ünitesi'nde 1 Kasım 2025-1 Nisan 2026 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemini bu ünitede hemodiyaliz tedavisi gören 9-12 yaş grubu çocuklar oluşturdu. Örneklem grubundaki çocuklar müdahale ve kontrol grupları olarak rastgele iki gruba ayrıldı. Müdahale grubuna ön test sonrası eğitim verilmiş ve eğitim etkinliği 1 hafta ve 1 ay sonra değerlendirilmiştir. Kontrol grubuna rutin bakım uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında; Kişisel Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuklar İçin Durumluk Kaygı Envanteri ve Tıbbi İşlem Korku Ölçekleri kullanıldı. Araştırmaya katılan çocukların yaş ortalaması eğitim verilen grupta 11,5±1,26 iken, kontrol grubunda 10,9±1,52 olarak bulundu. Müdahale grubundaki çocukların ortalama 1,89±1 ve kontrol grubundakilerin 1,5±0,7 yıldır hemodiyaliz tedavisi gördüğü belirlendi. Çocukların anksiyete ve korku ortalamaları ön test sonuçları karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark olmadığı belirlendi. Eğitim sonrası yapılan karşılaştırmalarda eğitim verilen gruptaki çocukların anksiyetelerinin ve korkularının anlamlı olarak daha düşük olduğu bulundu. Araştırma sonucunda, hemodiyaliz tedavisi alan çocuklara verilen zaman yönetimi eğitiminin anksiyete ve korku düzeylerini azaltmada etkili olduğu belirlendi. Bu sonuçlar, yapılandırılmış eğitimin çocukların psikolojik uyumunu desteklediğini ve tedavi sürecine olumlu katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of time management training on anxiety and fear levels in children undergoing hemodialysis treatment. It is anticipated that the structured time management training provided to children will contribute to the treatment process. This study has a randomized controlled experimental design. The study was conducted at the Gaziantep University Sahinbey Research and Application Hospital Children's Nephrology Diseases Hemodialysis Unit between 1 November 2025 and 1 April 2026. The study sample consisted of children aged 9-12 undergoing hemodialysis treatment at this unit. The sample group was randomly divided into intervention and control groups. The intervention group received training after the pre-test, and the training's effectiveness was evaluated one week and one month later. The control group received routine care. Data were collected using a questionnaire, the State-Trait Anxiety Inventory for Children, and the Medical Procedure Fear Scale. The mean age of the children participating in the study was found to be 11.5±1.26 years in the intervention group and 10.9±1.52 years in the control group. It was determined that the children in the intervention group had received hemodialysis treatment for an average of 1.89±1 years and those in the control group for 1.5±0.7 years. When the children's anxiety and fear averages were compared with the pre-test results, it was determined that there was no significant difference between the groups. Following the training, it was found that the children in the training group had significantly lower anxiety and fear levels. The study found that the training provided to children undergoing hemodialysis treatment was effective in reducing anxiety and fear levels. These results show that structured education supports children's psychological adjustment and has a positive impact on the treatment process.