The relationship between academic achievement and learner characteristics in interactive video-based digital health education
İnteraktif video tabanlı dijital sağlık eğitiminde akademik başarı ile öğrenen özellikleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 1020862
  2. Yazar: ZEYNEP KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ERKOÇ, DR. TUBA UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim ve teknoloji, Teknoloji eğitimi, Science and technology, Technology education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çevrim içi tıp eğitimi bağlamında akademik başarı ile e-öğrenmeye hazırbulunuşluk, öz düzenleme, motivasyon ve motive edici öğrenme stratejileri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamıştır. Daha önceki araştırmalar çevrim içi öğrenme ortamlarında e-öğrenmeye hazırbulunuşluk, motivasyon ve öz düzenleme değişkenlerini incelemiş olsa da bu değişkenlerin özellikle video destekli Temel ve İleri Yaşam Desteği (B/ALS) eğitimi bağlamında etkileşimli Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) tabanlı ortamlarda akademik başarı ile nasıl ilişkili olduğunu ele alan çalışmalar sınırlıdır. Araştırma, Erasmus+ projesi kapsamında geliştirilen bir LMS kullanılarak yürütülmüştür. Bu LMS; e-kitaplar, iki kurstan oluşan, 12 modül ve sekiz etkileşimli videoyu içeren video destekli B/ALS eğitim modüllerini kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemini tıp öğrencileri ve sağlık profesyonellerinden oluşan 32 katılımcı oluşturmuştur. Veriler; hazırbulunuşluk, öz düzenleme, motivasyon ve motive edici öğrenme stratejilerini ölçen geçerli ve güvenilir veri toplama araçları ile birlikte akademik başarı testi kullanılarak toplanmıştır. Akademik başarı, LMS üzerinden sunulan B/ALS içeriğine ilişkin katılımcıların bilgi düzeylerini ölçen summatif değerlendirme puanları aracılığıyla belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla ilişkisel araştırma deseni kullanılmış ve verilerin analizinde Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, etkileşimli LMS ortamının öğrenme sürecini desteklediğini göstermiştir. E-öğrenmeye hazırbulunuşluğun hiçbir alt boyutu ile akademik başarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamış olmakla birlikte, tüm korelasyonlar pozitif yönlü ve zayıf düzeydedir. Öz düzenleme açısından değerlendirildiğinde, akademik başarı ile bazı alt boyutlar arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Akademik başarı ile genel motivasyon arasındaki ilişki ise pozitif yönlü ancak zayıf düzeyde olup istatistiksel olarak anlamlı değildir (ρ = .149, p = .417). Motive edici öğrenme stratejileri açısından incelendiğinde ise yalnızca bir alt boyutun akademik başarı ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Araştırma bulguları, LMS tabanlı etkileşimli tıp eğitiminde akademik başarının genel olarak hazırbulunuşluk ya da genel motivasyon düzeyi ile ilişkili olmadığını göstermektedir. Bunun yerine, etkileşimli dijital öğrenme ortamlarının tasarımında bağlama özgü öz düzenleme davranışlarının ve öğrenenlerin kendi yeterliklerine yönelik güvenlerinin desteklenmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between academic achievement and e-learning readiness, self-regulation, motivation, and motivation strategies in an online medical education context. Although previous research has examined e-learning readiness, motivation, and self-regulation in online learning environments, there are limited studies on how these variables are related to academic achievement in interactive Learning Management System (LMS)-based environments, particularly in the context of video-supported B/ALS training. The study was conducted using an LMS developed within an Erasmus+ project, which has e-books included interactive video-based B/ALS training modules consisting of two courses, 12 modules, and eight interactive videos. The sample consisted of 32 participants, including medical students and medical professionals. Data were collected using validated instruments measuring readiness, self-regulation, motivation, and motivation strategies, along with an academic achievement test. Academic achievement was measured through summative assessment scores assessing participants' knowledge of B/ALS content delivered via the LMS. A correlational research design was employed to examine the relationships between variables, and Spearman correlation analysis was used for data analysis. The findings indicated that the interactive LMS environment supported learning progress. No statistically significant relationships were found between academic achievement and any of the e-learning readiness subfactors, although all correlations were positive and weak. In terms of self-regulation, significant and positive relationships were found between academic achievement and some subfactors. The relationship between academic achievement and overall motivation was positive but weak and not statistically significant. Regarding motivation strategies, only one subfactor was found to be significantly and positively related to academic achievement. The findings suggest that academic achievement in LMS-based interactive medical education is not broadly associated with readiness or general motivation. These results highlight the importance of fostering context-specific self-regulatory behaviors and learners' confidence in their abilities when designing interactive digital learning environments.