El başparmak osteoartritinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ve egzersizin kısa ve orta dönem etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the short- and mid-term effects of high-intensity laser therapy and exercise in thumb osteoarthritis
- Tez No: 1020864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA CÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Başparmak karpometakarpal eklem osteoartriti, el osteoartriti, lazer, yüksek yoğunluklu lazer terapi, egzersiz, ağrı, fonksiyon, Thumb carpometacarpal joint osteoarthritis, hand osteoarthritis, laser, high-intensity laser therapy, exercise, pain, function
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
EL BAŞPARMAK OSTEOARTRİTİNDE YÜKSEK YOĞUNLUKLU LAZER TEDAVİSİ VE EGZERSİZİN KISA VE ORTA DÖNEM ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Giriş ve Amaç: Yüksek yoğunluklu lazer terapi (YYLT), fotobiyomodülasyon etkisiyle doku iyileşmesini destekleyen ve ağrıyı azaltan noninvaziv bir fizik tedavi modalitesidir. Bu çalışmanın amacı, başparmak karpometakarpal (KMK) eklem osteoartrit (OA) tanısı alan hastalarda standart egzersiz programına eklenen YYLT'nin kısa ve orta dönemde ağrı, fonksiyon ve kas kuvveti üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, çift kör, randomize ve kontrollü olarak planlanan bu çalışmaya, başparmak KMK eklem OA tanısı alan 44 hasta dâhil edildi. Hastalar YYLT (YYLT + standart egzersiz) ve kontrol grubu (sham YYLT + standart egzersiz) olarak randomize edildi. Tedavi protokolü, her iki gruptaki hastalara haftada üç seans olmak üzere dört hafta süreyle uygulandı. Sonrasında hastalara üç ay boyunca uygulamaları için ev egzersiz programı verildi. Hastalar başlangıç (tedavi öncesi) ile 4. hafta (tedavi bitiminde), 8. hafta ve 16. haftalarda; primer [ağrı için vizüel analog skala (VAS)] ve sekonder [fonksiyon için Avustralya/Kanada El Osteoartrit İndeksi (AKEOİ), Duruöz El İndeksi (DEİ), El Osteoartriti Fonksiyonel El İndeksi (EOFEİ), yaşam kalitesi için Kısa Form-36 (KF-36), kuvvet için kavrama ve çimdikleme kuvveti ve analjezik kullanımı] sonuç ölçütleri ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar yaş (YYLT grubu, 61,2 ± 7,0 yıl; Kontrol grubu, 58,0 ± 6,8 yıl), cinsiyet (39 kadın, 5 erkek) dahil demografik ve klinik özellikler açısından benzerdi (hepsi için p>0,05). Her iki grupta başlangıca göre tedavi sonrası ve tüm takiplerde VAS, AKEOİ, DEİ ve EOFEİ skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı (hepsi için p<0,001). Kavrama kuvvetinde, yalnızca kontrol grubunda başlangıca göre 8. haftada anlamlı artış saptandı (p=0,030). AKEOİ, DEİ ve EOFEİ skorlarındaki iyileşme, müdahale sonrası tüm takiplerde YYLT grubunda kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha fazlaydı (hepsi için p<0,05). YYLT grubunda başlangıca göre tedavi sonrası 16. haftada VAS skorlarındaki azalma ise kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p=0,001). KF-36 fiziksel komponent skorunun başlangıca göre değişimi tüm takiplerde YYLT grubunda kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha fazlaydı (hepsi için p<0,05); mental komponent skorundaki fark ise yalnızca 16. haftada anlamlıydı (p=0,003). 16. haftada VAS'a göre tedavi başarısı, YYLT grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla %81,8 ve %31,8; p=0,002). Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla, başparmak KMK eklem OA'sı olan hastalarda YYLT'nin egzersiz ile kombinasyonunun etkinliği ilk kez bu çalışmada araştırılmıştır. Çalışmamız, başparmak KMK eklem OA olan hastalarda standart egzersiz programına eklenen YYLT'nin, sham YYLT ve egzersiz kombinasyonu ile karşılaştırıldığında; özellikle orta dönemde ağrı, fonksiyon ve fiziksel yaşam kalitesi üzerinde daha fazla iyileşme sağladığını gösterdi. Bu bulgular, başparmak KMK eklem OA konservatif tedavisinde YYLT'nin egzersiz ile birlikte tamamlayıcı, güvenli ve etkili bir seçenek olarak uygulanabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE SHORT- AND MID-TERM EFFECTS OF HIGH-INTENSITY LASER THERAPY AND EXERCISE IN THUMB OSTEOARTHRITIS ABSTRACT Introduction and Aim: High-intensity laser therapy (HILT) is a noninvasive physical therapy modality that supports tissue healing and reduces pain through its photobiomodulation effect. The aim of this study was to investigate the short- and medium-term effects of HILT added to a standard exercise program on pain, function, and muscle strength in patients diagnosed with thumb carpometacarpal (CMC) joint osteoarthritis (OA). Materials and Methods: This prospective, double-blind, randomized controlled study included 44 patients diagnosed with thumb CMC joint OA. The patients were randomized into the HILT group (HILT + standard exercise) and the control group (sham HILT + standard exercise). The treatment protocol was applied to patients in both groups three sessions per week for four weeks. Afterwards, the patients were given a home exercise program to perform for three months. The patients were evaluated at baseline (before treatment), at week 4 (at the end of treatment), week 8, and week 16 using primary [visual analog scale (VAS) for pain] and secondary [Australian/Canadian Hand Osteoarthritis Index (AUSCAN), Duruöz Hand Index (DHI), Functional Index for Hand Osteoarthritis (FIHOA) for function, Short Form-36 (SF-36) for quality of life, grip and pinch strength for strength, and analgesic use] outcome measures. Results: The groups were similar in terms of demographic and clinical characteristics, including age (HILT group, 61.2 ± 7.0 years; control group, 58.0 ± 6.8 years) and sex (39 females, 5 males) (p>0.05 for all). In both groups, statistically significant improvements were observed in VAS, AUSCAN, DHI, and FIHOA scores after treatment and at all follow-ups compared with baseline (p<0.001 for all). In grip strength, a significant increase compared with baseline was detected only in the control group at week 8 (p=0.030). The improvements in AUSCAN, DHI, and FIHOA scores were significantly greater in the HILT group than in the control group at all post-intervention follow-ups (p<0.05 for all). The reduction in VAS scores from baseline to week 16 after treatment was also significantly greater in the HILT group than in the control group (p=0.001). The change from baseline in the SF-36 physical component score was significantly greater in the HILT group than in the control group at all follow-ups (p<0.05 for all); the difference in the mental component score was significant only at week 16 (p=0.003). Treatment success according to VAS at week 16 was significantly higher in the HILT group than in the control group (81.8% and 31.8%, respectively; p=0.002). Conclusion: To the best of our knowledge, the efficacy of the combination of HILT with exercise in patients with thumb CMC joint OA was investigated for the first time in this study. Our study demonstrated that adding HILT to a standard exercise program provided greater improvements in pain, function, and physical quality of life, with the superiority becoming more evident during the medium-term follow-up, compared with sham HILT plus exercise in patients with thumb CMC joint OA. These findings indicate that HILT may be applied as a complementary, safe, and effective option together with exercise in the conservative treatment of thumb CMC joint OA.