Böbrek taşı ile ilişkili piyelonefritte yardımcı T hücre ve düzenleyici B hücre cevaplarının araştırılması
Investigation of helper T cell and regulatory B cell responses associated with kidney stone-related pyelonephritis
- Tez No: 1020865
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KALKANLI TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Üroloji, Allergy and Immunology, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Akan Hücre Ölçer, Böbrek Taşı, Düzenleyici B Hücreleri (Breg), İmmün Homeostaz, Piyelonefrit, Yardımcı T Hücreleri, İmmünite-hücresel, Flow Cytometry, Kidney stone, Regulatory B Cells (Breg), Immune Homeostasis, Pyelonephritis, Helper T Cells, Immunity-cellular
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışma, böbrek taşlı piyelonefrit hastalarında yardımcı T hücre (Th), düzenleyici B hücre (Breg), düzenleyici T hücre (Treg) ve T foliküler hücre (Tfh) frekanslarını akan hücre ölçerde değerlendirmeyi ve hastalığın edinsel immün yanıtla ilgili hücresel mekanizmalarını aydınlatmayı planlamaktadır. Böylece hücrelerin dağılımındaki dengesizlikleri ve inflamatuar süreç üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, hastalığın patofizyolojisine bilimsel katkı kazandırmayı, klinik tanı-tedavi yaklaşımlarında özgün immünolojik temel oluşturmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 25 hasta ve 25 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik verileri kaydedilmiştir ve periferik kan örneklerine hücre yüzeyi ve içi boyama protokolleri uygulandıktan sonra Breg, Treg ve Tfh frekansları akan hücre ölçerde değerlendirilmiştir. Sitokin frekansları, uyaransız ve 4 saatlik in vitro stimülasyonun ardından hücre içi boyama protokolü uygulandıktan sonra değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik, non-parametrik istatistiksel testler ile çok değişkenli korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hasta grubunda immün yanıtı baskılayıcı rolü olan bellek-benzeri (CD19+CD24hiCD27+) ve geçişsel (CD19+CD24hiCD38hi) Breg frekansları sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Uyaransız koşullarda hastalardaki IFN-γ(Th1) ve IL-17(Th17) frekansları anlamlı şekilde yüksek iken; stimülasyon sonrasında IL-4(Th2) frekansının anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. Ayrıca, hastalarda Th1/Th2 ve Th17/Th2 oranlarında belirgin düşüş gözlenirken; Th17/Breg ve IL-4/Breg oranlarında ileri derecede anlamlı artışlar kaydedilmiştir. Sonuç: Hastalığın patogenezinde Breg frekansında belirgin sayısal kayıp yaşandığı ve bu zafiyetin periferik toleransı bozduğu gösterilmiştir. İmmün sistemin, regülatör boşluğu ve kronikleşen pro-inflamatuar (Th1/Th17) baskıyı dengelemek amacıyla kompanse edici Th2(IL-4) kayması stratejisi geliştirdiği tespit edilmiştir. Hastalığın yarattığı şiddetli ve kronik inflamatuar stresin, pro-inflamatuar bellek T hücrelerinde fonksiyonel tükenmişliğe yol açarak immün homeostazı bozduğu ve doku hasarı riskini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the frequencies of helper T (Th) cells, regulatory B (Breg) cells, regulatory T (Treg) cells, and follicular T (Tfh) cells using flow cytometry in patients with nephrolithiasis-associated pyelonephritis, thereby elucidating the cellular mechanisms associated with the adaptive immune response. Consequently, by uncovering the imbalances in cellular distribution and their impact on the inflammatory process, the study intends to provide scientific insights into the pathophysiology of the disease and establish a novel immunological foundation for clinical diagnosis and therapeutic approaches. Materials and Methods: The study enrolled 25 patients and 25 healthy individuals. Demographic and clinical data of the patients were recorded. Peripheral blood samples were subjected to cell surface and intracellular staining protocols, after which Breg, Treg, and Tfh cell frequencies were analyzed via flow cytometry. Cytokine frequencies were evaluated under unstimulated conditions and following 4 hours of in vitro stimulation using an intracellular staining protocol. Data analysis was performed using parametric and non-parametric statistical tests, as well as multivariate correlation analyses. Results: In the patient group, the frequencies of memory-like (CD19+CD24hiCD27+) and transitional (CD19+CD24hiCD38hi) Breg cells, which exert an immunosuppressive role, were found to be statistically significantly lower compared to healthy controls. Under unstimulated conditions, the frequencies of IFN-γ (Th1) and IL-17 (Th17) were significantly elevated in patients; conversely, a significant increase in IL-4 (Th2) frequency was observed following stimulation. Furthermore, while a marked decline was observed in the Th1/Th2 and Th17/Th2 ratios of patients, highly significant increases were recorded in the Th17/Breg and IL-4/Breg ratios. Conclusion: The findings demonstrate that a prominent numerical loss in Breg frequency occurs during the pathogenesis of the disease, and this deficiency disrupts peripheral tolerance. To counteract this regulatory deficit and the chronic pro-inflammatory (Th1/Th17) pressure, the immune system appears to deploy a compensatory Th2 (IL-4) shift strategy. Ultimately, it is concluded that the severe and chronic inflammatory stress induced by the disease perturbs immune homeostasis and elevates the risk of tissue damage by driving functional exhaustion in pro-inflammatory memory T cells.