Hastaneye kabul sırasında ölçülen magnezyum düzeyleri ile kritik hasta çocuklarda yoğun bakımda kalış süresi ve mortalite üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of magnesium levels measured at hospital admission on icu stay duration and mortality in critically ill children
- Tez No: 1020878
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum, pediatrik yoğun bakım, kritik hasta çocuk, mortalite, yatıĢ süresi, PRISM, Glasgow Koma Skoru, ROC analizi, Çocuk hastalıkları, Magnesium, pediatric intensive care, critically ill child, mortality, length of stay, PRISM, Glasgow Coma Scale, ROC analysis, Child diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalıĢmada, hastaneye kabul sırasında ölçülen serum magnezyum (Mg) düzeylerinin kritik hasta çocuklarda pediatrik yoğun bakım ünitesinde (PĠCU) kalıĢ süresi ve mortalite ile iliĢkisini araĢtırmak; ayrıca yoğun bakım izlemi boyunca Mg düzeylerindeki dinamik değiĢimin klinik ve laboratuvar parametreleriyle iliĢkisini değerlendirmek amaçlanmıĢtır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel kohort çalıĢma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütülmüĢtür. 01 Ocak 2023–31 Aralık 2023 tarihleri arasında,PĠCU'da en az 72 saat izlenen, 1 ay 18 yaĢ arası kritik hasta çocuklar çalıĢmaya dâhil edilmiĢtir. Postoperatif kalp cerrahisi hastaları, kabulden önceki 24 saatte hipomagnezemi nedeniyle Mg replasmanı alanlar, konjenital renal Mg kaybı sendromu olanlar, kronik böbrek hastalığı/diyaliz ihtiyacı bulunanlar ve kayıtları eksik olgular dıĢlanmıĢtır. Demografik veriler, yatıĢ özellikleri, mekanik ventilasyon ve beslenme süreleri, PRISM skoru ve Glaskow Koma Skoru (GKS) kayıtları ile biyokimyasal/hematolojik parametreler elde edilmiĢtir. Hastalar kabul Mg düzeyine göre hipomagnezemi, normomagnezemi ve hipermagnezemi olarak sınıflandırılmıĢ; ayrıca PĠCU izlemi boyunca en düĢük/en yüksek Mg değerleri ve bu değerlere ulaĢılan günler kaydedilmiĢtir. Ġstatistiksel analizler SPSS 27.0 ile yapılmıĢ, p<0.05 anlamlı kabul edilmiĢtir. Bulgular: ÇalıĢmaya toplam 192 kritik hasta çocuk dâhil edilmiĢtir. Olguların yaĢ ortalaması 65.4±65.1 ay olup, %50.5'i kız (n=97) ve %49.5'i erkekti (n=95). Toplam mortalite oranı %19.4 (n=37) olarak saptandı. Hastaların PĠCU yatıĢ süresi 11.5±15.7 gün, toplam hastane yatıĢ süresi 21.7±27.3 gün idi. Mortalite geliĢen olgularda PĠCU yatıĢ süresi (17.8±23.6 gün) mortalite olmayanlara göre (10.0±12.8 gün) anlamlı düzeyde daha uzundu (p=0.005). Mortalite grubunda PĠCU'ya kabul GKS (6.9±4.2) ve PĠCU'da en kötü GKS (3.7±2.4) daha düĢük (her biri p<0.001), mekanik ventilasyon süresi (13.5±23.4 gün) daha uzun (p<0.001) ve PRISM skoru (19.4±9.2) daha yüksek bulundu (p<0.001). Hastaneye kabul Mg düzeyi ile yaĢ arasında zayıf negatif korelasyon saptandı (r = -0.241; p = 0.001); ayrıca kabul Mg düzeyi ile PRISM skoru (r = 0.196; p = 0.009) ve mortalite arasında pozitif iliĢki bulundu (r = 0.238; p = 0.001). PĠCU izlemi sırasında saptanan en düĢük v Mg düzeyi ile PĠCU yatıĢ süresi arasında anlamlı negatif korelasyon görüldü (r = 0.294; p < 0.001); mekanik ventilasyon süresi (r = -0.171; p = 0.021), enteral beslenme süresi (r = -0.273; p < 0.001), parenteral beslenme süresi (r = -0.186; p = 0.012) ve toplam hastane yatıĢ süresi (r = -0.162; p = 0.029) ile de negatif iliĢkiler saptandı. Parenteral beslenme süresi ile PĠCU yatıĢ süresi arasında güçlü pozitif korelasyon vardı (r = 0.686; p < 0.001). ROC analizinde mortaliteyi öngörmede PRISM skoru en yüksek ayırt ediciliğe sahipti (AUC = 0.866; %95 GA: 0.799 0.933; p < 0.001). PĠCU'ya kabul GKS'nin ters kodlanmıĢ hali iyi düzeyde ayırt edicilik gösterdi (AUC = 0.807; p < 0.001). Sonuç: Kritik hasta çocuklarda hastaneye kabul Mg düzeyi ile hastalık Ģiddeti ve mortalite arasında anlamlı iliĢki saptanmıĢtır. PĠCU izlemi sırasında daha düĢük Mg düzeyleri, daha uzun yoğun bakım yatıĢı, daha uzun mekanik ventilasyon ve beslenme süreleri ile iliĢkili bulunmuĢtur. PRISM skoru mortaliteyi öngörmede en güçlü belirteç iken, ters kodlanmıĢ kabul GKS de iyi bir öngörücü performans göstermiĢtir. Magnezyum düzeylerinin izlenmesi ve dinamik değiĢimin değerlendirilmesi, yoğun bakımda prognozun öngörülmesinde klinik açıdan yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the association between serum magnesium (Mg) levels measured at hospital admission and pediatric intensive care unit (PICU) length of stay and mortality in critically ill children; additionally, to evaluate the relationship between dynamic changes in Mg levels during PICU follow-up and clinical and laboratory parameters. Materials and Methods: This retrospective observational cohort study was conducted in the Pediatric Intensive Care Unit of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital. Critically ill children aged 1 month to 18 years who were followed in the PICU for at least 72 hours between January 1, 2023, and December 31, 2023were included. Postoperative cardiac surgery patients, those who received magnesium replacement for hypomagnesemia within 24 hours prior to PICU admission, patients with congenital renal magnesium-wasting syndromes, those with chronic kidney disease or dialysis requirement, and cases with incomplete records were excluded. Demographic data, admission characteristics, mechanical ventilation and nutrition durations, PRISM score and Glasgow Coma Scale (GCS) records, and biochemical/hematological parameters were collected. Patients were classified as hypomagnesemia, normomagnesemia, or hypermagnesemia according to admission Mg levels; the highest and lowest Mg values during PICU follow-up and the days on which these values occurred were also recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 192 critically ill children were included. The mean age was 65.4±65.1 months; 50.5% were female (n=97) and 49.5% were male (n=95). Overall mortality was 19.4% (n=37). Mean PICU length of stay was 11.5±15.7 days and mean total hospital length of stay was 21.7±27.3 days. PICU stay was significantly longer in non-survivors than in survivors (17.8±23.6 vs. 10.0±12.8 days, p=0.005). In the mortality group, admission GCS (6.9±4.2) and worst GCS during PICU stay (3.7±2.4) were lower (each p<0.001), mechanical ventilation duration was longer (13.5±23.4 days, p<0.001), and PRISM score was higher (19.4±9.2, p<0.001). Admission Mg level showed a weak negative correlation with age (r=-0.241; p=0.001) and a positive correlation with PRISM score (r=0.196; p=0.009) and mortality (r=0.238; p=0.001). The lowest Mg level during PICU vii follow-up was negatively correlated with PICU length of stay (r=-0.294; p<0.001), mechanical ventilation duration (r=-0.171; p=0.021), enteral nutrition duration (r= 0.273; p<0.001), parenteral nutrition duration (r=-0.186; p=0.012), and total hospital length of stay (r=-0.162; p=0.029). Parenteral nutrition duration was strongly positively correlated with PICU length of stay (r=0.686; p<0.001). In ROC analysis, PRISM score had the highest discriminatory ability for mortality (AUC=0.866; 95% CI: 0.799–0.933; p<0.001). The inverse-coded admission GCS also showed good discrimination (AUC=0.807; p<0.001). Conclusion: In critically ill children, admission serum Mg level was significantly associated with disease severity and mortality. Lower Mg levels during PICU follow-up were associated with longer PICU stay and prolonged mechanical ventilation and nutrition durations. While PRISM score was the strongest predictor of mortality, inverse-coded admission GCS also demonstrated good predictive performance. Monitoring Mg levels and evaluating their dynamic changes may be clinically useful for prognostication in the PICU.