COVID-19 hastalarında serum sitokinseviyelerinin hastalık sonucunaetkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of serum cytokine levels ondisease outcome in COVID-19 patients
- Tez No: 1000578
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ŞENOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, sitokin, mortalite, COVID-19, cytokine, mortality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Sitokinler, COVİD-19 patogenezinin başlıca aracıları olup, birçoğu şimdiden COVID-19 vakalarının klinik seyri ve sonucu için prediktif belirteçler olarak kabul edilmektedir. Birçok COVİD-19 sitokin çalışmasının önemli bir eksikliği, referans bir örnekleme zamanlamasının olmamasıdır. Bir enfeksiyon hastalığı seyri sırasında sitokinlerin ve göreceli değişimlerinin oldukça dinamik olması nedeniyle, COVİD-19 vakalarında seri olarak ölçülen sitokinlerin prediktif değerini değerlendirdik. Bu tek merkezli, prospektif çalışmada, hastaneye yatışta ve yatışın üçüncü gününde toplanan örneklerde multipleks ELISA testi ile 48 sitokinin seviyeleri ölçülmüştür. Sitokin seviyelerinin mortaliteyi öngörmedeki uygunluğu, geleneksel biyobelirteçlere paralel olarak her iki örnekleme zamanı için receiver-operating characteristic (ROC) analizleri ile değerlendirilmiştir. 37 COVİD-19 hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki örneklem zamanında da yüksek IL-6, IL-7, IL-10, IL-15, IL-27 IP-10, MCP-1 ve GCSF seviyelerinin mortalite için daha prediktif olduğu bulunmuştur (p<0.05). Bu sitokinlerden IL-6, IL-10, IL-7 ve GCSF gibi bazıları mortaliteyi öngörmede daha 62 yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahipti. IL-6, IL-10, IL-7 ve GCSF'nin AUC değerleri hastaneye yatışta sırasıyla 0,85 (0,65 ila 0,92), 0,88 (0,73 ila 0,96), 0,80 (0,63 ila 0,91) ve 0,86 (0,70 ila 0,95) idi. Hastaneye yatışla karşılaştırıldığında, hastaneye yatışın 3. gününde IL-6 ve IL-10 serum seviyeleri hayatta kalan grupta, hayatta kalmayan grubun aksine anlamlı şekilde azalmıştır (IL-6, p = 0.015 ve IL10, p = 0.016). Çalışma sonuçlarımız, tek örnek temelli sitokin analizlerinin yanıltıcı olabileceğini ve farklı örnekleme zamanlarında seri olarak ölçülen sitokin seviyelerinin COVİD-19 hastalarının sonucu için daha kesin ve doğru bir tahmin sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cytokines are major mediators of COVID-19 pathogenesis and several of them are already being regarded as predictive markers for the clinical course and outcome of COVID-19 cases. A major pitfall of many COVID-19 cytokine studies is the lack of a benchmark sampling timing. Since cytokines and their relative change during an infectious disease course is quite dynamic, we evaluated the predictive value of serially measured cytokines for COVID-19 cases. In this single-center, prospective study, 48 cytokines were determined by multiplex ELISA assay in samples collected at admission and at the third day of hospitalization. Appropriateness of cytokine levels in predicting mortality were assessed by receiver-operating characteristic (ROC) analyses for both sampling times in paralel to conventional biomarkers. 37 COVID-19 patients were enrolled in the study. At both sampling points, higher levels of IL-6, IL-7, IL-10, IL-15, IL-27 IP-10, MCP-1, and GCSF were found to be more predictive for mortality (p<0.05). Some of these cytokines, such as IL-6, IL-10, IL-7 and GCSF, had higher sensitivity and specificity in 64 predicting mortality. AUC values of IL-6, IL-10, IL-7 and GCSF were 0.85 (0.65 to 0.92), 0.88 (0.73 to 0.96), 0.80 (0.63 to 0.91) and 0.86 (0.70 to 0.95), respectively at hospital admission. Compared to hospital admission, on the 3rd day of hospitalization serum levels of IL-6 and, IL-10 decreased significantly in the survivor group, unlike the non-survivor group (IL-6, p = 0.015, and IL-10, p = 0.016). Our study results suggest that single-sample-based cytokine analyzes can be misleading and that cytokine levels measured serially at different sampling times provide a more precise and accurate estimate for the outcome of COVID-19 patients.