Bir üniversite hastanesinde bipolar spektrum bozuklukları tanılarıyla 2015-2024 yılları arasında yatarak tedavi gören hastaların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerin yatış süreleri ve yeniden yatışlarla ilişkisinin araştırılması
Description of sociodemographic and clinical characteristics of patients diagnosed with bipolar spectrum disorders and hospitalized in a university hospital between 2015-2024, and investigation of the relationship between these characteristics and hospital stay and readmission rates
  1. Tez No: 1020882
  2. Yazar: ŞABAN ZAHİD KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ASDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, ortalama yatış süresi, tekrarlayan yatış sayıları, sosyodemografik özellikler, klinik özellikler, Bipolar disorder, average length of stay, readmission rates, sociodemographic, clinical characteristics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bipolar bozukluk, yineleyici duygudurum atakları, uzun süreli hastane yatışları ve yüksek tekrarlayan yatış oranıyla seyreden, ciddi bir kronik psikiyatrik hastalıktır. Hastalık şiddetinin yatış gerektirecek kadar ağır olması hastalığın olumsuz seyrini göstermektedir. Bu bağlamda, psikiyatri servislerinde yatan bipolar bozukluk hastalarının gerçek yaşam verilerine dayanan bir değerlendirme yapılması hem klinik yönetimi hem de sağlık sunumu açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, bipolar bozukluk tanısıyla yatarak tedavi gören hastaların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerin ortalama yatış süresi ile tekrarlayan yatışlarının ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Psikiyatri Servisi'nde 1 Ocak 2015-31 Aralık 2024 tarihleri arasında ICD-10 F30/F31 tanı kodlarıyla yatırılmış, 18 yaş ve üzerindeki 532 hasta ve bu hastalara ait 790 yatış kaydı dahil edilmiştir. Sosyodemografik ve klinik veriler geriye dönük dosya taramasıyla elde edilmiştir. Verilerin analizi yapılmış özellikle ortalama yatış süresi ve yatış sayısının bağımsız belirleyicileri adımsal (stepwise) çoklu doğrusal regresyon yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %56,4'ü (n = 300) kadın, %90,6'sı (n = 482) BB tip I tanılıdır. Ortalama yatış süresi 34,03±32,01 gün, ortalama yatış sayısı 1,48±0,93 olarak saptanmıştır. EKT öyküsü, intihar girişimi öyküsü ve toplam epizot sayısı yatış süresinin bağımsız yordayıcıları olarak belirlenmiş (R² = 0,127); yatış sayısını ise toplam epizot sayısı, intihar girişimi öyküsü, eşlik eden tıbbi hastalık varlığı, EKT öyküsü ve hastalığın toplam süresi yordamıştır (R² = 0,154). Cinsiyet, sosyal güvence ve çalışma durumu, ortalama yatış süresi ve yatış sayısı açısından anlamlı fark göstermemiştir. Sonuç: Bipolar bozukluk hastalarında yatış süresi ve tekrarlayan yatış, tek bir faktördense epizot yükü, intihar riski, eşlik eden tıbbi komorbiditeler ve EKT gereksinimi gibi çok sayıda klinik değişkenin ortak etkisiyle şekillenmektedir. Bu bulgular, geçirilmiş epizot sayısına, intihar girişimi öyküsüne ve EKT endikasyonuna sahip hastaların risk grubu olarak değerlendirilmesi ve taburculuk planlamasının bu doğrultuda şekillendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Bipolar disorder is a serious chronic psychiatric illness characterized by recurrent mood episodes, prolonged hospital stays, and high readmission rates. The severity of the illness, requiring hospitalization, further exacerbates the negative course characteristics. In this context, conducting an evaluation of bipolar disorder patients hospitalized in psychiatric wards based on real-life data is of great importance both clinically and in terms of health policy. This study aimed to define the sociodemographic and clinical characteristics of patients hospitalized with diagnoses of bipolar spectrum disorder and to investigate the relationship between these characteristics and mean length of stay and readmission frequency. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional, and descriptive study included 532 patients aged 18 and over who were admitted to the Psychiatry Service of Erciyes University Faculty of Medicine Hospitals between January 1, 2015, and December 31, 2024, with ICD-10 F30/F31 diagnostic codes, and 790 admission records belonging to these patients. Sociodemographic and clinical data were obtained through retrospective file review and analyzed, and independent predictors of mean length of stay and number of admissions were evaluated using stepwise multiple linear regression analyses. Results: Of the patients, 56.4% (n = 300) were female, and 90.6% (n = 482) were diagnosed with bipolar disorder type I. The mean length of stay was 34.03±32.01 days, and the mean number of hospitalizations was 1.48±0.93. History of ECT, history of suicide attempts, and total number of episodes were determined as independent predictors of length of stay (R² = 0.127); the number of hospitalizations was predicted by total number of episodes, history of suicide attempts, presence of comorbidities, history of ECT, and total duration of illness (R² = 0.154). Gender, social security, and employment status did not show significant differences in terms of mean length of stay and number of hospitalizations. Conclusion: In patients with bipolar disorder, length of stay and readmission are shaped by the combined effect of numerous clinical variables such as episode burden, suicide risk, comorbidities, and need for ECT, rather than a single factor. These findings indicate that patients with a history of episodes, suicide attempts, and indication for ECT should be considered as a risk group, and discharge planning should be shaped accordingly.