Sağlık çalışanlarında şiddet görme korkusu,depresyon ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki:sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between fear of violence, depression, and turnover intention among healthcare professionals: A study on healthcare employees
  1. Tez No: 1020928
  2. Yazar: DAMLA ÖZTÜRK KİRLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN ŞAHİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, şiddet görme korkusu, depresyon, işten ayrılma niyeti, psikososyal risk, Healthcare professionals, fear of violence, depression, turnover intention, psychosocial risk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ŞİDDET GÖRME KORKUSU, DEPRESYON VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırma, sağlık çalışanlarının şiddet görme korkusu, depresyon düzeyleri ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sağlık sektörü, insan yaşamını koruma ve iyileştirme gibi temel bir görevi yerine getirmesine rağmen, çalışanlar açısından yüksek stres, tükenmişlik ve şiddet riski içeren bir çalışma alanıdır. Özellikle hasta ve hasta yakınlarıyla doğrudan etkileşim hâlinde olan sağlık personeli, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalma açısından risk altındadır. Bu durum, çalışanların ruhsal sağlıklarını olumsuz etkileyerek depresyon ve işten ayrılma niyeti gibi psikososyal sonuçlara yol açabilmektedir. Araştırma, İstanbul ilinde bir devlet hastanesinde görev yapan tıbbi ve idari personel üzerinde yürütülmüş olup nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Evreni 762 sağlık çalışanı oluşturan çalışmada, örneklem 347 kişiden meydana gelmiştir. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, frekans analizleri ve değişkenler arası ilişkileri belirlemeye yönelik istatistiksel testlerle analiz edilmiştir. Bulgulara göre, sağlık çalışanlarının %70,3'ü görevleri sırasında şiddete uğrama korkusu yaşamakta ve %81'i bu durumun iş performanslarını olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Şiddet korkusu, özellikle geçmişte şiddete maruz kalan ve bekar çalışanlarda daha yüksektir. Ayrıca, şiddet korkusunun işten ayrılma niyetiyle pozitif yönde ilişkili olduğu, şiddet yaşayan bireylerin kurumlarına bağlılıklarının azaldığı saptanmıştır. Sağlıkta şiddet ve şiddet korkusu yalnızca bireysel bir ruh sağlığı sorunu değil, aynı zamanda örgütsel verimlilik ve çalışan bağlılığı açısından da önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu nedenle, şiddeti önlemeye yönelik kurumsal politikalar, güvenli çalışma ortamları ve psikososyal destek programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN FEAR OF VIOLENCE, DEPRESSION, AND TURNOVER INTENTION AMONG HEALTHCARE PROFESSIONALS: A STUDY ON HEALTHCARE EMPLOYEES This study was conducted to examine the relationship between healthcare professionals' fear of violence, depression levels, and turnover intentions. Although the healthcare sector fulfills a fundamental role in protecting and improving human life, it is also a working environment characterized by high levels of stress, burnout, and exposure to violence for employees. Healthcare personnel, particularly those who interact directly with patients and their relatives, are at risk of being exposed to physical and psychological violence. This situation may negatively affect employees' mental health and lead to psychosocial outcomes such as depression and turnover intention. The research was carried out on medical and administrative staff working in a public hospital in Istanbul and employed a quantitative research method. The population of the study consisted of 762 healthcare employees, and the sample included 347 participants. Data were analyzed using descriptive statistics, frequency analyses, and statistical tests to determine the relationships between variables. According to the findings, 70.3% of healthcare professionals reported experiencing fear of violence during their duties, and 81% stated that this situation negatively affected their work performance. Fear of violence was found to be higher especially among employees who had previously been exposed to violence and among single employees. In addition, fear of violence was positively associated with turnover intention, and employees who experienced violence demonstrated lower organizational commitment. Violence and fear of violence in healthcare are not only individual mental health problems but also significant public health issues in terms of organizational efficiency and employee commitment. Therefore, it is recommended to develop institutional policies aimed at preventing violence, ensuring safe working environments, and providing psychosocial support programs.