Teknoloji kabul düzeyinin örgütsel aidiyete etkisi: Uzaktan çalışanlar üzerine bir araştırma
The effect of technology acceptance level on organizational belonging: A study on remote workers
  1. Tez No: 1020937
  2. Yazar: MUHAMMED İKBAL SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA BIYIKBEYİ BAŞDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji adaptasyonu, Uzaktan çalışma, Örgütsel aidiyet, Technical adoption, Remote worker, Organizational belonging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşüm süreçleri ve uzaktan çalışma modellerinin kalıcı hale gelmesi, çalışanların örgütsel aidiyet düzeylerinin sürdürülebilirliğinde teknolojik altyapının önemini artırmıştır. Bu araştırmanın amacı, uzaktan çalışan bireylerin teknoloji kabul düzeylerinin örgütsel aidiyet algıları üzerindeki etkisini incelemek ve demografik değişkenlerin bu ilişki üzerindeki rolünü ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, farklı sektörlerde uzaktan çalışan 216 katılımcıdan elde edilen veriler; güvenirlik analizi, t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, teknoloji kabul düzeyi ile örgütsel aidiyet arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Demografik değişkenler açısından değerlendirildiğinde, örgütsel aidiyet düzeyinin cinsiyete göre farklılaştığı; teknoloji kabul düzeyinin ise yaş grupları ve çalışılan sektöre göre anlamlı değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle orta yaş grubundaki çalışanların teknoloji kabul düzeylerinin genç çalışanlara kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, uzaktan çalışma modelinde teknolojik araçların örgütsel aidiyeti desteklediği, ancak aidiyetin sürdürülebilmesi için liderlik iletişimi, örgüt kültürü ve psikososyal destek mekanizmalarının da önemli olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The permanence of digital transformation processes and remote working models has increased the importance of technological infrastructure in sustaining employees' levels of organizational commitment. The aim of this study is to examine the effect of technology acceptance levels on the organizational commitment perceptions of remote employees and to reveal the role of demographic variables in this relationship. Conducted using a quantitative research method, the study analyzed data obtained from 216 participants working remotely in different sectors through reliability analysis, t-tests, ANOVA, correlation, and regression analyses. The findings indicate a positive and statistically significant relationship between technology acceptance and organizational commitment. In terms of demographic variables, organizational commitment levels were found to differ according to gender, while technology acceptance levels showed significant differences across age groups and sectors of employment. In particular, middle-aged employees were found to have lower levels of technology acceptance compared to younger employees. The results suggest that technological tools support organizational commitment in remote working environments; however, effective leadership communication, organizational culture and psychosocial support mechanisms are also important for sustaining a strong sense of organizational commitment.