Örgütlerde kurumsal itibarın sağlanmasında vizyoner liderliğin rolü: Bir alan araştırması
The role of visionary leadership in ensuring corporate reputation in organizations: A field study
  1. Tez No: 1020936
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal itibar, Vizyoner liderlik, Corporate reputation, Visionary leadership
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kurumların dış çevreyle olan güven temelli ilişkilerini sürdürebilmelerinde kurumsal itibar önem arz etmektedir. Bu bağlamda vizyoner liderlik, uzun vadeli yönelim belirleme, paydaşlara güven verme ve kurumsal değerleri görünür kılma becerisiyle kurumsal itibarın inşa sürecinde kilit bir rol üstlenmektedir. Bu araştırmanın amacı vizyoner liderliğin kurumsal itibar üzerindeki rolünü tespit etmektir. Nicel araştırma yöntemine dayanan bu çalışma, ilişkisel tarama modeliyle yapılandırılmıştır. Araştırma evrenini Niğde Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletme çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma verileri kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak vizyoner liderlik ve kurumsal itibarı ölçmeye yönelik iki ayrı ölçek kullanılmıştır. Veriler anket yöntemiyle toplandıktan sonra betimleyici istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, vizyoner liderlik ile kurumsal itibar arasında pozitif ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Regresyon bulgularına göre vizyoner liderlik, kurumsal itibar değişkeninin %74,6'sını açıklamakta; bu da söz konusu vizyoner liderlik algısının kurumsal itibar üzerinde güçlü bir belirleyici rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, corporate reputation is of paramount importance for organisations to maintain trust-based relationships with their external environment. In this context, visionary leadership plays a key role in the process of building corporate reputation through its ability to set long-term strategic direction, instil trust in stakeholders, and make corporate values visible. The aim of this study is to determine the role of visionary leadership on corporate reputation. Based on quantitative research methods, this study is structured using a correlational survey model. The research population consists of employees of businesses operating in the Niğde Organised Industrial Zone. Research data were collected using convenience sampling. Two separate scales designed to measure visionary leadership and corporate reputation were used as data collection tools. After the data were collected via a questionnaire, they were analysed using descriptive statistics, correlation and regression analyses. The analysis results indicate a positive and highly significant relationship between visionary leadership and corporate reputation. According to the regression findings, visionary leadership explains 74.6% of the variance in the corporate reputation variable; this demonstrates that the perception of visionary leadership plays a strong determining role in corporate reputation.