How do attachment behaviors and therapeutic alliance relate to changes in couple satisfaction across therapy sessions?
Bağlanma davranışları ve terapötik ittifak, terapi seansları boyunca ilişki doyumundaki değişikliklerle nasıl bir ilişki içindedir?
- Tez No: 1020949
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KAFESCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Terapötik ittifak, Yetişkinlerde bağlanma, İlişki doyumu, Gender, Working alliance, Adult attachment, Relationship satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Çift terapisine başlayan çiftler arasında ilişki doyumundaki değişiklikleri ve bu değişiklikleri etkileyen mekanizmaları anlamak, hem müdahalelerin hem de genel olarak terapötik sürecin etkinliğini artırmak açısından hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma, terapötik süreç boyunca çiftler arasındaki ilişki doyumlarının nasıl değiştiğini incelemek ve bu değişikliklerde cinsiyet, terapötik ittifak ve bağlanma davranışlarının rolünü araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmaya, İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde terapiye başlayan 100 heteroseksüel çift dahil edildi. Danışanların verileri 12 seans boyunca toplandı. Yapılan analizler, çift ve aile terapisinde ilişki doyumlarındaki değişikliklerin seyrini, bu değişikliklerin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini, terapötik ittifakın eşzamanlı ve gecikmeli etkilerini ve bağlanma davranışlarının ilişki doyumu üzerindeki ana etkileri ve moderatör rolünü incelemiştir. Sonuçlar, 12 seanslık çift terapisi süreci boyunca ilişki memnuniyetinde anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemekle birlikte, çiftlerin ilişki doyumu puanlarında önce azalma, ardından artış gösteren dalgalı bir örüntü olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, kadınların ilişki doyumu puanlarının erkeklerinkinden daha düşük olduğu tespit edilse de, iyileşme oranında anlamlı bir fark bulunmadı ve eşler benzer değişiklikler sergiledi. Terapötik ittifak bağlamında, ittifakın ilişki doyumu üzerinde güçlü bir olumlu etkisi olduğu görüldü; ancak gecikmeli etkiler incelendiğinde, önceki seanstaki yüksek ittifak puanlarının sonraki seansta ilişki doyumunda küçük bir düşüşe yol açtığı ortaya çıktı. Son olarak, yüksek düzeyde güvenli bağlanma davranışları ilişki doyumunu önemli ölçüde etkilemiş olsa da terapötik ittifakın ilişki doyumunu artırma üzerindeki etkisi etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Couples who begin couples therapy experience certain changes in their relationship satisfaction as therapy progresses. Understanding the therapeutic factors that trigger these changes allows clients to gain more benefit from the therapeutic process. This study was designed to examine how relationship satisfaction changes among couples during the therapeutic process, and to investigate the role of gender, therapeutic alliance, and attachment behaviors in these changes. The study included 100 heterosexual couples who receive couple or family therapy at the Psychological Counseling Center at Istanbul Bilgi University. The data were collected over the course of 12 sessions. The analyses examined the trajectories of change in relationship satisfaction in couples and family therapy and whether these changes differed by gender, the concurrent and delayed effects of the therapeutic alliance, and the main effects and moderating role of attachment behaviors on relationship satisfaction. The results showed that, while no significant change in relationship satisfaction was observed over the 12-session couples therapy process, there was a fluctuating pattern in the couples' relationship satisfaction scores, which first decreased and then increased. In addition, while women's relationship satisfaction scores were found to be lower than men's, no significant difference was found in the rate of improvement, and partners exhibited similar changes. In the context of therapeutic alliance, a strong positive effect of alliance on relationship satisfaction was found; however, when examining delayed effects, high alliance scores in the previous session were associated with a small decrease in relationship satisfaction in the subsequent session. Finally, while high levels of secure attachment behaviors significantly influenced relationship satisfaction, they did not moderate the therapeutic alliance's effect on increasing relationship satisfaction.