Investigation of the therapeutic potential of Palmitoyl-CoA in breast cancer via a genetic and biotechnological approach
Meme kanserinde Palmitoil CoA'nın terapötik potansiyelinin genetik ve biyoteknolojik yaklaşımla araştırılması
  1. Tez No: 1020950
  2. Yazar: SENEM ECE ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTAY ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Biyokimya, Genetics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: seramid sentaz 2, palmitoil-coa, sfingozin-1-fosfat, sfingolipid metabolizması, meme kanseri, ceramide synthase 2, palmitoyl-coa, sphingosine-1-phosphate, sphingolipid metabolism, breast cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gen ve Hücre Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Meme kanserinin ilerlemesi, sfingolipid metabolizmasındaki bozulma ile belirgin şekilde ilişkilidir. Bu metabolik ağda, apoptozu destekleyen seramid ile hücresel canlılığı sürdüren sfingozin-1-fosfat (S1P) arasındaki denge kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, seramid sentaz 2'nin (CERS2) aşırı ekspresyonunun, hormon reseptörü pozitif MCF-7 meme kanseri hücrelerinde Palmitoil-KoA'nın (PCA) neden olduğu seramid üretimini artırıp artırmadığı ve bu değişikliğin hücresel kaderi etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Yöntem: MCF-7 hücreleri CERS2 ekspresyon plazmidi ile transfekte edilmiş ve ardından tek başına PCA ya da seramid sentaz inhibitörü fumonisin B1 (FB1) ile birlikte PCA uygulanarak muamele edilmiştir. Hücresel etkiler; hücre canlılığı analizleri, proliferatif hücre nükleer antijeni (PCNA) analizi, apoptotik hücrelerin belirlenmesi için TUNEL boyaması, cleaved caspase-3 immünreaktivitesi ve kapsamlı sfingolipid profillemesi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yüksek konsantrasyonda PCA (100 µM), hücre canlılığını belirgin şekilde azaltmış, PCNA ekspresyonunu düşürmüş ve apoptotik yanıtları artırmıştır. Bu etkiler doz ve süreye bağlı olarak ortaya çıkmış ve CERS2 üretimi artırılmış hücrelerde daha güçlü gözlenmiştir. Lipidomik profilleme, PCA uygulamasının C16 seramid ve bazı sfingomiyelin türlerinin düzeylerini artırdığını göstermiştir. Buna karşılık, CERS2 aşırı ekspresyonu özellikle çok uzun zincirli seramidlerin, yani C22–C24 türlerinin miktarını büyük ölçüde artırmıştır. FB1, seramid birikimini azaltarak ve S1P düzeylerini artırarak PCA'nın oluşturduğu sitotoksik etkileri kısmen hafifletmiştir. Ardışık uygulama apoptotik aktiviteyi azaltmış; ancak hücre ölümünü tamamen engellememiştir. Sonuç: Bulgular CERS2 aşırı ekspresyonunun MCF-7 meme kanseri hücrelerinde seramid birikimini hızlandırdığını ve apoptotik sinyallemeyi güçlendirdiğini göstermektedir. Bu sonuçlar, CERS2 aracılı sfingolipid değişiminin hormon reseptörü pozitif meme kanserinde olası terapötik sonuçları olan metabolik bir zayıflığı temsil edebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The advancement of breast cancer is markedly linked to the disruption of sphingolipid metabolism. The equilibrium between ceramide (CER), which promotes apoptosis, and sphingosine-1-phosphate (S1P), which sustains cellular viability, is crucial in this metabolic network. This work aimed to find out if the overexpression of CER synthase 2 (CERS2) amplifies the production of CERs caused by Palmitoyl-CoA (PCA) in hormone (MCF-7) breast cancer cells that are receptor-positive and whether this alteration influences cellular fate. Methods: MCF-7 cells were transfected with a CERS2 expression plasmid and subsequently exposed to PCA, either alone or in combination with CERS inhibitor fumonisin B1 (FB1). Cellular effects were assessed via cell viability assays, proliferating cell nuclear antigen (PCNA) analysis, terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick end labeling (TUNEL) for apoptotic cell identification, cleaved caspase-3 immunoreactivity, and extensive sphingolipid profiling. Results: A high concentration of PCA (100 µM) dramatically decreased cell viability, reduced PCNA expression, and heightened apoptotic responses. These effects depended on the dose and the period, and they were stronger in cells that generated more CERS2. Lipidomic profiling demonstrated that PCA therapy elevated the levels of C16 CER and some sphingomyelin types. When CERS2 was overexpressed, on the other hand, it largely increased the amounts of exceptionally long-chain CERs, specifically the C22–C24 variety. FB1 partially mitigated the cytotoxic effects elicited by PCA by reducing CER buildup and increasing S1P levels. Sequential administration reduced apoptotic activity; nonetheless, it did not entirely prevent cell death. Conclusion: The findings indicate that the overexpression of CERS2 accelerates CER accumulation in MCF-7 breast cancer cells and enhances apoptotic signaling. These results suggest that CERS2-mediated sphingolipid modification may signify a metabolic vulnerability with possible therapeutic ramifications in hormone receptor-positive breast cancer.